Dobre bakterije

Started by AquArius, 23-02-2007, 00:49:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Dobre bakterije

Probiotik je jedna ili vi¹e kultura ¾ivih æelija mikroorganizama koje, primjenjene u ljudi ili ¾ivotinja, djeluju korisno na domaæina, pobolj¹avajuæi svojstva autohtone mikroflore probavnog sistema domaæina.” (Fuller, 1989&1992).

Kada govorimo o probioticima mislimo uglavnom na bakterije mlijeène kiseline. Najvi¹e pozitivnih svojstava pripisuje se probiotiku Lactobacillus rhamnosus (ili kraæe LGG).

Intestinalnu mikrofloru èine bakterije i drugi ¾ivi mikroorganizmi. Debelo crijevo je najgu¹æe naseljeno i sadr¾i nekoliko stotina korisnih i fakultativno patogenih bakterijskih vrsta. Korisne bakterije imaju brojne funkcije ukljuèujuæi i fermentaciju, za¹titu od patogenih mikroorganizama, sintezu vitamina B skupine, vitamina K i stimulaciju imunog odgovora. Poveæanje broja ovih korisnih bakterija u gastrointestinalnom sistemu posti¾e se oralnim uzimanjem probiotika.

Zna se da probiotici smanjuju uèestalost i trajanje proljeva (npr. kod hospitalizovane djece vezanih uz infekciju bakterijom Clostridijum difficile, infekciju rota virusom, te smanjuje uèestalost putnièkih proljeva). Smanjuje nivo nepo¾eljnih produkata metabolizma i spojeva za koje se smatra da mogu biti uzroènici karcinoma kolona.

Razmatraju se i potencijalni pozitivni uèinci na alergije, poveæanje imuniteta, spreèavanje intolerancije na laktozu, sni¾avanje serumskog holesterola. Jo¹ nije u potpunosti istra¾en mehanizam kako ove bakterije sni¾avaju razinu masnoæa u krvi.  Postoje dva potencijalna mehanizma kojim djeluju; ili se radi o pojaèanoj intestinalnoj apsorpciji i izluèivanju iz organizma ili o smanjenom skladi¹tenju u jetri.

Sa razvojem nauènih spoznaja o korisnim dejstvima probiotika, prehrambena industrija razvija niz novih proizvoda koji sadr¾e “dobre” bakterije.

Najpoznatiji je, naravno, veæ pomenuti jogurt, koji neki nazivaju i prirodnim antibiotikom,
ali i èitav niz drugih fermentiranih mlijeènih proizvoda, kao sto su sir, dojenaèka hrana, sportski napitci, instant supe, ¾itarice za doruèak, keks.

Dostupni su i u liofilizovanom obliku u kapsulama.

Savremeniji pristup pojavio se otkriæem prebiotika - neprobavljivih oligosaharida koji slu¾e kao hrana korisnim bakterijama. Zbog svojih funkcionalnih svojstava fruktooligosaharidi su progla¹eni vlaknima iako po hemijskim svojstvima odstupaju od uobièajene definicije vlakana.

Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji korisno djeluju na domaæina pomoæu selektivne stimulacije rasta i/ili aktivnosti jedne bakterijske vrste ili ogranièenog broja bakterijskih vrsta u debelom crijevu i tako pobolj¹avaju zdravlje ljudi.”(Gibson & Roberfroid, 1995). 

Fruktooligosaharidi se koriste kao niskokalorijski (1,6 kcal/g) i protivkarijesni zasladjivaèi. Enzimi gornjeg dijela probavnog trakta ih ne razgradjuju, a ne podlije¾u ni kiselinskoj hidrolizi u ¾elucu.
Dakle, sti¾u u debelo crijevo nepromijenjeni gdje ih metaboliziraju korisne bakterije ili probiotici, a kao rezultat tog procesa dolazi do sni¾avanja pH u kolonu, poveæava se bioraspolo¾ivost, odnosno apsorpcija minerala naroèito kalcija i magnezija.
Pogodan je za dijabetièare jer mu je glikemijski indeks jednak nuli, dakle ne stimuli¹e sekreciju inzulina. Povisuje nivo omjera HDL/LDL holesterola.
Inulin je biljni polimer koji slu¾i kao rezervni ugljikohidrat.

Inulin i oligofruktoza su dobro topljivi u vodi pa pobolj¹avaju okus i teksturu mlijeènih proizvoda sa niskim udjelom masti, daju proizvodu bolje organoleptièke osobine i stabilizuju emulzije i disperzije, pa se mogu koristiti i kao zamjena za mast. Pripisuje im se i blago laksativno djelovanje.


Izvor : Medici Com