Ubod pèele leèi

Started by lijepa bosanka, 21-11-2006, 21:20:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lijepa bosanka

Ubod pèele leèi!
Otrov insekta za bolje zdravlje   
   
Pi¹e Sandra Labudoviæ

Pred pèelinjim otrovom “upla¹i se” ceo organizam, pa ubrza dotok krvi u bolestan organ, pospe¹i rad ¾lezda sa unutra¹njim luèenjem i razmenu materija, stvara antitela, sni¾ava pritisak i holesterol, jaèa srèana muskulatura... a rezultat je bolje zdravlje

Verovatno su mnogi bili svedoci da stariji dozvoljavaju da ih ubode pèela i pritom obja¹njavaju da je to odlièno za reumu. Ma koliko izgledalo èudno, ima nauènog razloga za to! Jer, verovali ili ne, otrov ovog insekta je lekovit.



ZABRANJENO

Terapija pèelinjim otrovom NE preporuèuje se kod:
- trudnoæe
- alergija na pèelini otrov
- infektivnih oboljenja
- tuberkuloze
- psihièkih oboljenja
- bolesti jetre i bubrega
- sepse i gnojavih oboljenja
- dekompenzacije srca i krvnih sudova
- organskih oboljenja centralnog nervnog sistema


- Ako se pèelinji otrov koristi u malim dozama i pod nadzorom lekara, deluje ne samo na bolesne organe, nego i na organizam u celini - obja¹njava apiterapeut iz Beograda, mr biohemije ®arko Stepanoviæ, stalni saradnik na¹eg lista. - Otrov u telo mo¾e da se ubrizga ubodom insekta, injekcijom i akupunkturnom mikroinjekcijom, da se koristi u tabletama, ili ampulama sa preèi¹æenim otrovom, ali i da dospe kroz ko¾u lekovitim kupkama, utrljavanjem mastima /pèelinji otrov najèe¹æe u kombinaciji sa kamforom/.

Po reèima na¹eg sagovornika, pèelinji otrov ubrzava dotok krvi u bolestan organ i na taj naèin utièe da minu bolovi, pospe¹uje rad ¾lezda sa unutra¹njim luèenjem, razmenu materija i stvaranje antitela.

Sni¾ava i pritisak, smanjuje nivo holesterola, poveæava kolièinu hemoglobina i broj belih krvnih zrnaca, jaèa srèanu muskulaturu, deluje protivupalno, poveæava radnu sposobnost, omoguæuje bolji san i apetit. Jednom reèju, organizam se pred otrov mobili¹e!



LIÈNA KARTA
OTPORAN I NA LED


Svaka pèela raspola¾e kapljicom otrova te¹kom 0,2 -0,3 mg. To je bezbojna i gusta teènost oporog ukusa koja vremenom postaje gorka sa kiselom reakcijom (do 5,5 pH). Na vazduhu brzo isparava, stvrdne se i sadr¾i 30-45 % suve materije, od èega su 80 % peptidi i belanèevine.
Rastvara se u vodi i u kiselinama, ali ne u alkoholu. Suv otrov je sivo-belièaste boje i jako nadra¾uje sluzoko¾u nosa i oèiju. Otporan je na promene temperature, tako da smrzavanje i visoka temperatura ne utièe na njega! U suvom obliku mo¾e da saèuva svojstva vi¹e godina, ne smetaju mu ni baze ni kiseline, ali pod uticajem bakterija i fermenata za varenje gubi delotvornost.
Od peptida najznaèajniji su melitin, adolapin (utièe da mine bol i da se smiri upala), apamin (pospe¹uje luèenje nadbubre¾nih hormona kortizola i adrenalina) i kardiopen (ubrzava rad srca za 50 %, a snagu kontrakcija za 150 %!)
.

Do sada je izolovano i izuèeno desetak belanèevina i peptida iz pèelinjeg otrova od kojih je veæina korisna kod reumatiènih oboljenja i upale zglobova, rana koje sporo zarastaju, zapaljenja i oslabljenog imuniteta. Poma¾u i u sluèajevima bronhijalne astme, gihta, alkoholizma, bolesti disajnih organa, ko¾nih oboljenja (psorijaza), steriliteta, spreèava zgru¹avanje krvi i ¹titi od zraèenja.

- Samoleèenje pèelinjim ubodima i preparatima od pèelinjeg otrova se ne preporuèuje, a posebno ne bi trebalo da se dozvoli da pèela ubode u vrat - ka¾e Stepanoviæ. - Otrov mo¾e da izazove burne reakcije kod pacijenata sklonih alergijama, pa terapija mora da se primenjuje oprezno i pod stalnom kontrolom kardiologa, reumatologa, alergologa, neurologa i, naravno, uz savete apiterapeuta.

NAPOMENA
U toku leèenja pèelinjim otrovom ne sme da se pije alkohol, da se pu¹i, da se koriste jaki zaèini, jedu obilni obroci, niti da se dugo ¹eta. Da bi se izbegle ne¾eljene reakcije, neophodno je da se povremeno urade analiza krvi i mokraæe, i kontroli¹e pritisak. Ukoliko se kod pacijenta pojave reakcije, leèenje bi trebalo odmah da se prekine.
Posle primene ove terapije pacijentu se savetuje da le¾i 30- 60 minuta. Pored toga preporuèuje se mleèno biljna dijeta bogata vitaminima, mineralnim solima i mikroelementima, a
svakodnevno bi 4x trebalo i da se jede nektarni pèelinji med (1-2 g na 1 kg te¾ine).

                                                                                                                                             Bilje&zdravlje