Nabavka raèunara za potrebe ¹kola i fakulteta

Started by Bred, 23-11-2006, 12:50:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ideja dobra, tender neprecizan

Tender za nabavku 30.000 raèunara za ¹kole i fakultete u Srbiji Ministarstvo prosvete i sporta objavilo je krajem oktobra. Licitacija uz sve direktan TV prenos trebalo je da se obavi pre nedelju dana, ali nije.

Iz Ministarstva prosvete i sporta tada su objasnili da je razlog za odlaganje to ¹to nadle¾na komisija nije uspela da na vreme pregleda svu prispelu dokumentaciju. Nedelju dana posle, u istom ministarstvu nisu znali da nam ka¾u kada æe licitacija konaèno biti odr¾ana.

U slu¾bi za odnose sa javno¹æu reèeno nam je da je novac za nabavku kompjutera obezbeðen Nacionalnim investicionim planom, te da se sve radi na nivou Vlade Srbije i da se shodno tome i mi obratimo vladinoj Kancelariji za odnose sa medijima. Meðutim, ni na ovoj adresi i pored uredno prosleðenih pitanja nismo dobili odgovor o sledeæem datumu licitacije, kao ni po kom kriterijumu æe se kompjuteri deliti ¹kolama.

U firmama koje se bave prodajom raèunara navode da u Srbiji te¹ko postoji takva firma koja u roku od 120 dana mo¾e da isporuèi ovoliki broj kompjutera. To bi, ka¾u, eventualno mogla da obavi grupa firmi koja bi na tenderu nastupila kao konzorcijum.

Taj tender problematièan je iz vi¹e razloga, ka¾e za „Blic“ Slavoljub Kaèareviæ, direktor marketinga „Informatike“ - Rokovi su bili strahoviti. Veæ do kraja novembra trebalo je isporuèiti prvih 500 raèunara, a ostale u roku od èetiri meseca, kao i postaviti ih u ¹kole i povezati u lokalnu mre¾u. Navedeno je da posao dobija onaj ko ponudi najni¾u cenu, a to sa sobom nosi opasnost da potro¹eni novac ode u vetar jer je tu velika ¹ansa da se dobiju lo¹i raèunari, ka¾e Kaèareviæ i navodi da je nejasno ko bi obezbeðivao kompjutere kada se isporuèe ¹kolama, kao i ko bi ih odr¾avao pogotovu ¹to kod nas malo firmi taj posao kvalitetno radi.

Kaèareviæ ocenjuje da je namera Vlade Srbije da se ¹kole i fakulteti opskrbe raèunarima za svaku pohvalu, ali ka¾e da je posao trebalo ozbiljnije obaviti, bolje pripremiti, ostaviti vi¹e vremena i samim firmama da se pripreme.

Koliko je ovaj tender bio falièan, najbolje pokazuje poreðenje sa pro¹logodi¹njim tenderom Evropske agencije za razvoj, ka¾e Kaèareviæ i navodi da je ova agencija za nabavku 4.000 raèunara nudila pet miliona evra, dok na¹a vlada namerava da za 12 miliona evra kupi 30.000 kompjutera, dakle za dva i po puta vi¹e para sedam puta veæi broj raèunara.

I drugi uslovi Agencije, tvrdi on, bili su neuporedivo bolji. Objava tendera 30 dana, kod nas 15, rok za pitanja mesec i po, kod nas 10 dana, rok za predaju ponuda dva meseca, kod nas 15 dana. Rok isporuke u oba sluèaja bio je isti, iako se kod tendera Ministarstva prosvete radi o sedam puta veæem broju kompjutera.

R. Markoviæ

blic