Radio Beograd 202

Started by Vampire 666, 12-06-2006, 07:58:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

®ozi!buhahahahahahhahahahahahahha

Sara

Pa znala sam da niko ne moze odoleti njenom glasicu!    :twisted:

:lol: :lol: :lol:

Darker

Музичка мисија Радија 202
Како спасти рокенрол
Хит 202 и Демо експрес 202 Радио Београда раде под слоганом „Доводимо рок публици и публику рокенролу”

Олга Кепџија и Влада Јанковић Џет
(Фото Т. Јањић)

Последњих десетак година рок сцена у Србија као да се притајила, упркос чињеници да су, како кажу на „Радију 202”, рокери још живи и још стварају. Под слоганом „Доводимо рок публици и публику рокенролу”, аутори емисија Хит 202 и Демо експрес 202 Радио Београда, Влада Јанковић Џет и Олга Кепџија, упорни су у остварењу истинске музичке мисије да афирмишу младе рок музичаре и „спасу рокенрол у Србији”.
– Још из времена прве експанзије Радија 202, почетком осамдесетих, једна од ударних емисија био је „Хит 202 уживо”. Радили смо га углавном у Београду и то је добро функционисало. Онда су „се десиле” деведесете и атмосфера се променила. Почетком новог миленијума схватили смо да се појавио велики број демо бендова који свирају чак много боље него групе које су се бавиле роком пре њих. И у марту 2002. кренула је сваког четвртка емисија „Демо експрес 202” – прича Влада Јанковић Џет, уредник Музичког програма Радија 202 и аутор Хита недеље.

У почетку је ауторка емисије, Олга Кепџија, позивала демо бендове да се јаве како би „попунили програм”, што је на изненађење свих – кратко трајало.

– Људи су почели да се јављају у толиком броју да сви нису могли да „уђу” у једну емисију. До данашњег дана кроз емисију је прошло 700 бендова из целе Србије. Има снимака које нам шаљу и ван граница наше земље, долазе из Босне и Хрватске, а многи од тих бендова се нуде и да учествују на демо турнирима 202 – објашњава Олга Кепџија и додаје да су њене колеге и она врло брзо схватили да се окупило толико бендова да је дошао тренутак да буду представљени и уживо.

У међувремену, како напомиње Влада Џет, проширили су сарадњу са Зајечарском гитаријадом и током протекле три године на тој музичкој манифестацији направљена је најбоља и најцелисходнија селекција бендова који су се појавили у Зајечару.

Поред концерата које организују широм Србије, Радио 202 се труди и да направи селекцију најквалитетнијих бендова и омогући им реализацију првих снимака у Студију 6 Радио Београда. До сада је организовано више од 200 концерата и омогућено је емитовање тих наступа на радио-таласима рокерима из Сенте, Суботице, Сомбора, Инђије, Ковачице, Лознице, Крагујевца, Свилајнца, Велике Плане, Баточине, Чачка....

Одржана су и четири демо турнира на којима су победиле групе „Деметер” из Зрењанина, „Флаш” из Београда, „Даргорон” из Смедерева, „Ал Џазира” из Зајечара. Свима њима омогућено је да сниме свој први албум у Студију 6.

– Осим тога, одлучили смо да пажњу посветимо и трибјут бендовима и до сада смо урадили три таква турнира. Врло је добро да састав један период свира туђу музику, посебно оних бендова које воли и на које се угледају. Интересантно је да су сви првопласирани бендови после ових наших турнира почели да стварају сопствену музику – каже Олга Кепџија.

На питање шта даље, она каже да већ сутра гостују у Зајечару поводом Светског дана борбе против сиде, у суботу Хит 202 иде у Ваљево, потом у Пожаревац, 16. децембра су у Бору... А 22. децембра у Студентском културном центру биће трибјут вече посвећено групи „Ајрон мејден”.

У наредној години већ је договорено више од 90 гостовања на којима ће наступити 500 извођача из Србије. У плану је и објављивање осам издања, четири компилације и четири самостална диска победника турнира. Све у нади да ће рокенрол поново заузети место које му с правом припада.

С. Чикарић
[објављено: 29.11.2006.] Politika