Na ¹ta se sve ¾ale studenti Novosadskog univerziteta

Started by Bred, 22-03-2007, 13:42:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Plati knjigu, pa doði na ispit
Autor: Radivoj Vujanoviæ |

NOVI SAD - Profesori koji uslovljavaju izlazak na ispit kupovinom njihove knjige, nedovoljan broj mesta u uèionicama, op¹ta konfuzija oko prelaska na bolonjski sistem studiranja, razne birokratske zavrzlame i nedovoljan broj mesta u domovima, sastavni su deo ¾ivota novosadskih studenata. U kancelariji studentskog ombudsmana, pokazuju na desetine pritu¾bi i pitanja studenata.
- Kada je kancelarija otvorena, telefon je stalno zvonio jer je tada bilo najaktuelnije pitanje vraæanje studentskih kredita. Najozbiljnija pritu¾ba bila je na profesora koji je uslovljavao izlazak na ispit kupovinom njegove knjige. U saradnji sa upravom fakulteta, to smo uspe¹no re¹ili. Studenti, zbog straha ili nezainteresovanosti, ipak se ne javljaju u onoj meri koju smo oèekivali, ¹to opet ne znaèi da nevolja nema. Kada je poèela afera oko prodaje diploma u Kragujevcu, meðu studentima se mnogo o tome prièalo, ali nam se niko nije javio - prièa Jelena Ðeri, jedna od petoro studenta zavr¹ne godine Pravnog fakulteta, koji èine tim studentskog ombudsmana Saveza studenata.
Ona dodaje da generalno studenti nisu upuæeni ¹ta se de¹ava na fakultetima, a trenutno meðu akademcima vlada op¹ta konfuzija oko novog naèina studiranja u skladu sa Bolonjskom deklaracijom.
U Studentskoj uniji ka¾u da se u odnosu na pre dve godine ni danas skoro ni¹ta nije promenilo.
- Èini mi se da smo se èak vratili nekoliko koraka unazad. Pre nismo imali zakone, a sada se oni ne sprovode. Poèev od toga da studenti nemaju gde da sednu u amfiteatru i dalje postoje uslovljavanje oko kupovine knjiga, varanje na ispitima. Jako se puno prièa o korupciji, a pre nekoliko godina imali smo pritu¾be i na seksualno uznemiravanje studenata. Ne mo¾emo da sprovodimo istragu, akademska javnost æuti, a niko ne sprovodi istragu. Studenti imaju prava da znaju gde se tro¹i novac od ¹kolarine, kao i ¹ta dobijaju za taj novac - ka¾e Nemanja Lu¾anin.
U Studentskoj uniji ocenjuju da je najveæi problem na Novosadskom univerzitetu to ¹to je celokupna akademska zajednica toliko zatvorena i borokratitozovana, da je na nekim fakuletima te¹ko dobiti i odgovor.

I anonimne prijave
Dok Studenski parlament ne izabere jednog studenta ombudsmana, u prostorijama Saveza studenta u domu „Branko Bajiæ“, radi tim studenta koji prima pritu¾be. Ukoliko student ne ¾eli da se predstavi, ¾albu mo¾e da dostavi i anonimno. Posle toga sledi provera osnovanosti i razgovor sa upravom fakuleteta kako bi se problem otklonio. Telefon za¹titinika studentskih prava je 459-281.

blic