Bo¾iæ po Gregorijanskom kalendaru

Started by Bred, 25-12-2006, 08:29:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta
Beograd, Vatikan -- Danas je Bo¾iæ po Gregorijanskom kalendaru.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hoèevar slu¾io je sinoæ, uoèi Bo¾iæa, misu u crkvi Krista Kralja. U svojoj bo¾iænoj poruci, Hoèevar je ocenio da crkva i dru¹tvo stoje pred sudbinskim izazovom i da treba naæi pravi uzor porodice.

"To je poziv na nala¾enje porodice u kojoj deca imaju iskustvo ljubavi i oca i majke. Poziv je to mladima da se odgovorno pripremaju za taj najuzvi¹eniji poziv i prioritetno zvanje", rekao je beogradski nadbiskup.

Hoèevar je rekao i da je uveren u to da je Bo¾iæ 2006. veliki i jak poziv svima da se probude, ustanu, po¾ure i naðu Svetu porodicu.

"Ako iz sredi¹ta ¾ivota uklonimo porodicu, onda se u na¹e odnose polako uvlaèi sebiènost, a kao njen plod pojavljuju se anarhiènost, tama i beznaðe. Neka bude sreæan i blagosloven Bo¾iæ, sreæna i blagoslovena godina gospodnja 2007. To ¾elim jednakom rado¹æu i ljubavlju braæi i sestrama istoène crkve, Hristos se rodi, vaistinu se rodi", poruèio je Hoèevar.

Bo¾iæ po novom, Gregorijanskom kalendaru, slave Rimokatolièka crkva, protestantske, anglikanske crkve i veæina pravoslavnih crkava.

Julijanskog kalendara pridr¾avaju se Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijar¹ija i Sveta gora.

Papa odr¾ao ponoænu misu

Poglavar Rimokatolièke crkve, papa Benedikt XVI, odr¾ao je sinoæ pred nekoliko hiljada vernika tradicionalnu ponoænu misu na Badnje veèe u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.

"Roðenjem Isusa u jednoj ¹tali Vitlejema Bog nas uèi da po¹tujemo decu. Dete Vitlejema nam okreæe pogled prema deci koja pate, koja su zloupotrebljena i prema deci koja su roðena i ona koja nisu", rekao je Benedikt XVI.

Papa je pozvao vernike da se duhovno pripreme za Bo¾iæ i da prevaziðu predrasude. "Isus je do¹ao zbog svakog od nas i naèinio nas braæom", rekao je papa.

Misu, koju je papa vodio s 36 kardinala, prenosila su 73 televizijska kanala u 47 zemalja, dok je pravo na prikazivanje otkupilo jo¹ 11 televizijskih kanala, saop¹teno je u Vatikanu.

Misa je odr¾ana na latinskom, zvaniènom jeziku Rimokatolièke crkve, dok su sveti tekstovi proèitani na italijanskom, engleskom, francuskom, nemaèkom, ¹panskom i poljskom.

b92