Crnogorski studenti dobili pravo na zdravstvenu za¹titu

Started by Bred, 18-12-2006, 10:49:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

SPORAZUM - U Beogradu su juèe potpisani Sporazum o socijalnom osiguranju izmeðu Srbije i Crne Gore, dokument o primeni tog sporazuma, kao i Protokol o regulisanju isplate penzija korisnicima s prebivali¹tem u Srbiji i Crnoj Gori.

Sporazum su potpisali Slobodan Laloviæ, srpski ministar rada, zapo¹ljavanja i socijalne politike i Miodrag Radunoviæ, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Sporazumom o socijalnom osiguranju obuhvaæeni su, pored penzijskog i invalidskog, i zdravstveno osiguranje, zdravstvena za¹tita i materinstvo, osiguranje u sluèaju povrede na radu i profesionalne bolesti, osiguranje u sluèaju nezaposlenosti, kao i deèji dodatak. Utvrðen je transfer penzija, novèanih naknada i deèjih dodataka, kao i pro¹irenje prava na zdravstvenu za¹titu i na osobe koje su na ¹kolovanju i studiranju.

Osiguranicima i korisnicima prava iz Srbije i Crne Gore omoguæeno je da nesmetano ostvaruju prava iz oblasti socijalnog osiguranja.

Protokol o regulisanju isplate penzija omoguæava da se do stupanja sporazuma na snagu vr¹i nesmetana isplata penzija korisnicima u dve dr¾ave. Cilj sporazuma je isplata penzija prema mestu prebivali¹ta, a sva zaostala davanja koja nisu isplaæena do potpisivanja protokola, biæe isplaæena odmah po stupanju sporazuma na snagu. Protokolom je omoguæena isplata penzija za oko 3.500 korisnika s prebivali¹tem u Crnoj Gori i za oko 1.500 korisnika u Srbiji. Sporazumi iz te oblasti veæ su zakljuèeni i sa Hrvatskom, Makedonijom i BiH.
||||

24sata