G-taèka je ginekolo¹ki vanzemaljac

Started by AquArius, 22-12-2006, 01:18:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

G-toèka je ginekolo¹ki vanzemaljac

Naziv G-toèka ili Grafenbergova toèka odnosi se na malo, ali vrlo osjetljivo podruèje na prednjem zidu vagine èovjeka. Stimulacija ove toèke trebala bi dovesti do nadprosjeènog seksualnog uzbuðenja i sna¾nog orgazma. Iako su mnogi uvjereni u njeno postojanje, dokazi za to vrlo su oskudni.

Ejakulacija u ¾ena

U sredi¹tu kontroverze oko G-toèke nalazi se i ¾enska ejakulacija; neke ¾ene prilikom orgazma izluèuju veæe kolièine tekuæine, dovoljne da skvase plahte. Mnogi smatraju kako je G-toèka ¾enska prostata te da njena stimulacija uzrokuje ejakulaciju. Godinama je vrijedilo standardno obja¹njenje po kojem je "ejakulat" u biti mokraæa istisnuta iz mokraænog mjehura zbog poveæane napetosti mi¹iæa tijekom orgazma.

Naziv

Ime G-toèka skovali su Addiego i suradnici 1981. kako bi odali priznanje dr. Grafenbergu koji je, po njihovoj tvrdnji, prvi predlo¹io postojanje takvog podruèja u èlanku objavljenom 1950.
Engleski naziv: G-spot

Povijest ¾enske ejakulacije i G-toèke
Kroz povijest se ponavljaju opisi izbacivanja tekuæine iz vagine prilikom seksualnog uzbuðenja i/ili orgazma. Ove se reference pripisuju i Aristotelu i Galenu. U klasiènoj literaturi takoðer se spominje taj fenomen, ali nije moguæe utvrditi jesu li to autori vidjeli, ili su pisali o iskustvima drugih osoba. Autor prvog modernog opisa ¾enskih genitalija i pitanja ¾enskog ejakulata je nizozemski lijeènik Regnier De Graaf koji je u 17. stoljeæu detaljno opisao vanjski izgled mokraæne cijevi i ¾lijezde koje je okru¾uju te za njih dodao da bi se mogle zvati ¾enska prostata. Prostata ¾ena nije bila upitna sve dok dvjesto godina kasnije dr. Alexander Skene, profesor ginekologije u bolnici Long Island College Hospital u New Yorku, nije napisao èlanak u kojem detaljno opisuje razlièite ¾lijezde i vodove koji okru¾uju mokraænu cijev. Otada su te ¾lijezde poznate pod nazivom 'Skeneove ¾lijezde'.
Njemaèki porodnièar Ernst Grafenberg 1950. je u èlanku objavljenom u èasopisu International Journal of Sexology pisao o izbacivanju tekuæine iz mokraæne cijevi tijekom seksualnog uzbuðenja te o svom uvjerenju kako ta tekuæina nije mokraæa veæ sekret koji izbacuju uretralne ¾lijezde povezane s erogenom zonom u prednjem zidu vagine.
Znanstvena je javnost velikim dijelom bila skeptièna glede ¾enske ejakulacije jer nije bilo jasno otkud ejakulat dolazi, je li uistinu ima istu konzistenciju kao mu¹ki ejakulat ili se radi o stres inkontinenciji - nevoljnom izlasku mokraæe iz mjehura. Naziv "¾enska ejakulacija" pojavljuje se u radovima Sevely i Bennetta (1975) te Belzera (1981) i tada se definira kao "izbacivanje tekuæine" koja je barem djelomièno podudarna mu¹kom ejakulatu, a ne drugim tekuæinama koje se mogu potencijalno izluèiti tijekom ¾enskog orgazma - mokraæa i vaginalni sekret.
Naziv G-toèka prvi je put predstavljen javnosti 1982. godine kad je objavljena popularna knjiga o ljudskoj seksualnosti "The G spot and other recent discoveries about human sexuality". Autori Ladas, Whipple i Perry su se pozivali na Grafenbergov èlanak u kojem se spominje erogena zona u prednjem dijelu vagine.

Postoje li dokazi?

Istra¾ivanja pokazuju kako je vjerovanje u postojanje G-toèke neupitno i ¹iroko pro¹ireno, barem meðu profesionalnim ¾enama. Upitnik sa 192 pitanja o ¾enskoj seksualnosti poslan je uzorku od 2350 ¾ena zaposlenih u zdravstvu u SADu i Kanadi. 55% ¾ena ispunilo je upitnik; 84% od njih "vjeruje kako postoji vrlo osjetljivo podruèje u vagini" koje odgovara popularnoj G-toèki. Najpopularnije knjige o seksualnosti postojanje G-toèke uzimaju zdravo za gotovo; èak i amerièki fakultetski ud¾benici pi¹u kako je toèka "smje¹tena na prednjem zidu vagine, otprilike jedan centimetar od povr¹ine, na treæini ili polovini puta od otvora vagine".
S obzirom na ¹iroko prihvaæeno uvjerenje o postojanju G-toèke, normalno je oèekivati da postoji mno¹tvo znanstvenih dokaza o tome. Takvih dokaza je, meðutim, vrlo malo. Dva se tipa dokaza obièno navode: prvi je bihevioralni (temeljen na prouèavanju pona¹anja), a drugi se temelji na tvrdnjama o ¾enskoj ejakulaciji. Pitanje ¾enske ejakulacije ovdje je va¾no jer se obièno spominje zajedno s G-toèkom i navodno potvrðuje njeno postojanje. Osim toga, neki autori pogre¹no tumaèe postojanje ¾lijezda u ¾enskoj vagini koje mogu dovesti do ejakulacije.

Bihevioralni dokazi
Ladas i suradnici objavili su anegdotalne sluèajeve ¾ena koje su do¾ivjele sna¾ne orgazme nakon stimulacije G-toèke. Osim ovih anegdotalnih prikaza, postoje svega dva znanstvena èlanka u kojima se objavljuje efekt simulacije ovog specifiènog podruèja. Prva studija govori o jednoj ¾eni koja je imala "dublje" orgazme kad joj je stimulirana G-toèka. Tijekom pregleda ¾eni je stimulirano podruèje gdje bi se trebala nalaziti G-toèka i navodno je podruèje uslijed stimulacije "naraslo za 50%". Goldberg i suradnici su dvije godine kasnije ispitali jedanaest ¾ena kako bi utvrdili postoji li G-toèka i kakva je tekuæina koja izlazi tijekom eventualne ¾enske ejakulacije. Dva ginekologa su pregledala svaku ispitanicu i za to su pro¹li poseban trosatni trening. Trening se sastojao od "posebnog tipa pregleda vagine s obje ruke kao i seksolo¹ki pregled tijekom kojeg su pipali cijelu vaginu u smjeru kazaljki na satu". Kori¹tenjem ove tehnike, dva su ginekologa zakljuèila kako ¾etiri od jedanaest ispitanica imaju G-toèku.
Ovi dokazi su upitni èak i da je ovakvom tehnikom G-toèka utvrðena i na mnogo veæem broju ¾ena jer æe gotovo svaka nje¾na stimulacija vagine rukom u povoljnim okolnostima dovesti do seksualnog uzbuðenja pa i do orgazma. Ako stimulacija rukom podruèja gdje se navodno nalazi G-toèka dovede do seksualnog uzbuðenja to nije dokaz da je to podruèje po graði drugaèije od ostatka vagine. Ispitanice u ovom istra¾ivanju su znale da istra¾ivaèi tra¾e G-toèku, kao i ginekolozi i u takvim uvjetima i to lako mo¾e dovesti do drugaèijeg odgovora na podra¾aj.
Grafenbergov originalni rad iz 1950-e takoðer ne donosi nikakve konkretne dokaze veæ autor pi¹e o svom uvjerenju kako je ejakulat rezultat stimulacije 'erogene zone uz mokraænu cijev u prednjem zida vagine'. U tom se radu ne spominje nikakva "toèka".

Dokazi o ¾enskoj ejakulaciji

Drugi izvor dokaza za postojanje G-toèke jest tvrdnja da ¾ene ponekad ejakuliraju tekuæinu tijekom orgazma, a koja nije mokraæa (urin). Grafenberg je pisao o moguæem postojanju takve ejakulacije. Ladas i suradnici su u svojoj knjizi tome posvetili cijelo poglavlje koje se sastoji od incidentalnih opisa dobijenih od ¾ena. Belzer i suradnici smatraju ¾ensku ejakulaciju moguæom na temelju takvih opisa i razgovora s malim brojem ¾ena Nekoliko znanstvenika provelo je kemijske analize ¾enskog ejakulata, meðutim takvih je studija malo, broj ispitanica je uvijek mizeran i rezultati nisu podudarni. Addiego i suradnici analizirali su mokraæu i ejakulat od jedne ispitanice i zakljuèili kako u ejakulatu ima vi¹e prostatiène kisele fosfataze, ¹to bi bio indirektni dokaz za postojanje "¾enske prostate". Istra¾ivanjima je dokazano kako ove prostatiène sastojke izluèuju Skeneove ¾lijezde. U drugim se studijama mokraæa i "ejakulat" nisu razlikovali. Dokazano je i kako pojaèana stimulacija tijekom seksualnog uzbuðenja mo¾e dovesti do nenamjernog otvaranja u¹æa mokraænog mjehura, bez obzira radi li se o stimulaciji klitorisa, vagine ili oboje. To znaèi da stimulacija prednjeg zida vagine nije jedini preduvjet za izbacivanje tekuæine tijekom orgazma. Iako se u ¾enskom ejakulatu nalaze prostatiène komponente iz Skeneovih ¾lijezda, one se u mokraænoj cijevi mogu pomije¹ati s mokraæom iscijeðenom tijekom orgazma. Zasad ne postoje dokazi po kojima se ejakulat izluèuje iskljuèivo is Skeneovih ¾lijezda. Dok je nedvojbeno potvrðeno kako odreðeni broj ¾ena tijekom orgazma izluèuje tekuæinu (ejakulat) iz spolnih organa, jo¹ uvijek nije jasno o kakvoj se tekuæini toèno radi i otkud potjeèe. Kod nekih je ¾ena vjerojatno sama mokraæa, kod drugih mje¹avina mokraæe i izluèevina Skeneovih ¾lijezda, a kod nekih mo¾da u potpunosti dolazi iz Skeneovih ¾lijezda ili neke X-toèke koja tek ¹to nije otkrivena.

Anatomski argumenti
Znanstvenici su razmotrili i anatomski pristup pitanju prisutnosti prostatiènih komponenata u ¾enskom ejakulatu koji se sastoji od prouèavanja graðe tijela.
Ukoliko ¾ena ejakulira tekuæinu koja nije mokraæa ili ima sastojke koji se ne nalaze u mokraæi, onda ta tekuæina ne dolazi iz mokraænog mjehura ili bar ne iskljuèivo iz mjehura. Ako Skeneove ¾lijezde odgovaraju prostati, moglo bi se oèekivati da su njihove izluèevine sliène onima iz prostate. Tu su hipotezu testirali Tepper i suradnici. Uzeli su osamnaest uzoraka od obduciranih tijela te jedan uzorak dobijen nakon kirur¹kog zahvata. Uzorci ¾lijezda su secirani i testirani na imunolo¹ke reakcije i prisutnost kisele fosfataze specifiène za prostatu te prostatiènog specifiènog antigena (PSA). Rezultati su pokazali kako parauretralne ¾lijezde usitinu posjeduju antigene supstance identène onima iz prostate. Ti su rezultati kasnije potvrðeni radovima drugih autora. Temeljem ovih nalaza Zaviacic i Ablin su predlo¾ili da se vi¹e ne koristi naziv Skeneove ¾lijezde veæ ¾enska prostata. Bez obzira na naziv, ova istra¾ivanja daju slijedeæe obja¹njenje ¾enske ejakulacije: stezanjem mi¹iæa oko mokraæne cijevi tijekom orgazma dovodi do otpu¹tanja sekreta iz Skeneovih ¾lijezda i stoga se u ¾enskom ejakulatu mo¾e naæi veæa kolièina prostatiènog specifiènog antigena i kisele fosfataze.
Ovaj koncept ¾lijezda koje otpu¹taju ne¹to pogre¹no je povezan s navodnim podruèjem s velikom kolièinom ¾ivèanih zavr¹etaka koje bi dovelo do pojaèane stimulacije. U ud¾beniku kojeg su autori Crooks i Baur navodi se kako je G-toèka "sustav ¾lijezda (Skeneove ¾lijezde) i odvoda koji okru¾uju mokraænu cijev".
Ukoliko G-toèka uistinu postoji, onda je sigurno ne¹to vi¹e od "sustava ¾lijezda i njihovih odvoda". To bi trebalo biti podruèje bogato ðivèanim zavr¹ecima, ne ¾lijezdanim vodovima.
Histolo¹ka istra¾ivanja analizom tkiva pod mikroskopom dosad nisu dokazala postojanje podruèja vrlo bogatog ¾ivèanim zavr¹ecima koje bi moglo biti G-toèka.
Pitanje postojanja G-toèke nije samo pitanje od sporednog anatomskog znaèenja. Mnoge ¾ene vjeruju kako G-toèka uistinu postoji. Ako G-toèka ne postoji, ¾ene su poprilièno dezinformirane o svojim tijelima i seksualnosti. One koje ne uspiju "pronaæi" svoju G-toèku mogu stoga biti ozbiljno razoèarane.

G-greben

U nedostatku dokaza o postojanju G-toèke, mnogi se hvataju za slamke i mijenjaju defenicije ove iluzorne erogene zone. Autor Gary Schubach tvrdi da erogena zona u prednjem zidu vagine postoji, ali da nije "toèka" nego "krista", odnosno greben. G-greben je, po njemu, mjesto na kojem se Skeneove ¾lijezde izboèuju u vaginu. Svoju tvrdnju argumentira nalazima slovaèkog patologa Milana Zaviacica koji je veæinu radnog vijeka proveo u istra¾ivanju Skeneovih ¾lijezda, naziva ih '¾enska prostata' te tvrdi kako one imaju erogena svojstva. Profesor Zaviacic, dapaèe, preporuèuje i prilagoèenu misionarsku pozu kojom se Skeneove ¾lijezde bolje stimuliraju i omoguæuje intenzivnije uzbuðenje i bolji orgazam.

G-vanzemaljac

Iako je vjerovanje u postojanje G-toèke vrlo pro¹ireno, dokazi za njeno postojanje su toliko oskudni da ih gotovo i nema. U znanstvenoj literaturi je objavljeno zanemarivo malo èlanaka na ovu temu i opisani su dokazi upitne kvalitete. Zanimljivo je kako èlanci koji opisuju dvanaest ¾ena od kojih je pet "imalo" G-toèku mogu proizvesti takav val dezinformacija. Anatomska i histolo¹ka istra¾ivanja dosad nisu dokazala postojanje G-toèke i poprilièno je nevjerojatno da je ta struktura uspjela izbjeæi znanstvenicima tijekom svih ovih godina i napredaka u medicini.
Dok se ne objave histolo¾ka i anatomska istra¾ivanja koja æe znanstvenim metodama i na velikom uzorku ¾ena dokazati njeno postojanje, G-toèka ostaje ginekolo¾ki vanzemaljac: svi je tra¾e, svi o njoj govore, ali njeno postojanje nije dokazano objektivnim znanstvenim metodama.



Tekst preuzet sa
www.medicina.hr





Smrda

e,aqua...svaka cast za tekstove...
ja mislim da je sve to u glavi...

stef

 Meni su vanzemaljci ugradili cip da uvek pogodim G tacku... :>
Koja mi devojka ne veruje moze slobodno da proveri... :/

Smrda

cccc....
a takodje su ti i ugradili cip za "skromnost"...
sorry za off...

cvjetic


Al-Jasmina

Ne opterecujem se arheologijom..zadovoljstvo ne ide uz opterecenje bilo koje vrste :)