Da li je on prebrz u krevetu ? Znate na ¹ta mislimo...

Started by Bred, 02-09-2006, 02:14:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

AquArius

Prijevremena ejakulacija

©to je prijevremena ejakulacija?

Prijevremena ili preuranjena ejakulacija jedan je od najèe¹æih seksualnih problema. Najèe¹æe se opisuje kao nemoguænost odgaðanja ejakulacije do trenutka kad je to za oba partnera po¾eljno. Definicija preuranjene ejakulacije je subjektivna. Dok neki mu¹karci ejakuliraju uz vrlo malo seksualne stimulacije, obièno neposredno nakon penetracije, a nerijetko i prije, nekima je prerana ejakulacija nakon 5-10 minuta seksa. Pri dijagnosticiranju preuranjene ejakulacije nije bitna kolièina vremena prije ejakulacije. Najva¾nija je stvar zadovoljstvo mu¹karca (i ¾ene) du¾inom seksualnog odnosa.
Prava preuranjena ejakulacija jest stanje kad mu¹karac ne osjeæa da æe ejakulirati sve dok se to ne dogodi, ¹to znaèi da ne dr¾i pod kontrolom uzbuðenje kad ima erekciju ili dok prodire u vaginu.

Uzrok preuranjene ejakulacije

Prije se smatralo kako nastaje zbog djelovanja lijekova ili odreðenih infekcija kao ¹to je upala mokraænih putova. U zadnje vrijeme prevladava mi¹ljenje kako je problem psiholo¹ke prirode. Toèan uzrok stanja je ipak jo¹ uvijek nepoznat.
Prema evolucijskoj teoriji brza ejakulacija ima znaèaj za pre¾ivljavanje zato ¹to je svaka ¾ivotinja neza¹tiæena od napadaja dok kopulira. Prema tome, u prirodi ¹to se br¾e kopulacija mo¾e obaviti, to bolje i sigurnije. Istra¾ivanja pokazuju da mu¹karci koji pate od prerane ejakulacije dosti¾u ejakulaciju pri ni¾im razinama seksualnog uzbuðenja i imaju dulja razdoblja apstinencije u usporedbi s mu¹karcima koji ne ejakuliraju prerano. U veæini sluèajeva prijevremena ejakulacija je psiholo¹ki odreðena. U mnogih mu¹karaca mo¾e se uoèiti strah da neæe biti u stanju zadovoljiti neku ¾enu ili strah od poraza i nadmoæi partnerice. Osjeæaj krivice i strah da se ne proèuje mogu znaèajno utjecati na pona¹anje mu¹karca s ovim problemom. Prerana ejakulacija mo¾e biti povezana i s Parkinsonovom bole¹æu, o¹teæenjem
kralje¾nice ili uporabom nekih lijekova.

Kad i kako se javlja prijevremena ejakulacija?

Veæina mu¹karaca iskusila je ovaj problem tijekom svog seksualnog ¾ivota. Najèe¹æa je meðu adolescentima, ali pogaða seksualno aktivne mu¹karce svih dobi.
Preuranjena ejakulacija se vrlo èesto javlja tijekom prvog seksualnog iskustva i u tom sluèaju se obièno javlja zbog straha i nervoze. Veæina mu¹karaca postupno nauèi kontrolirati svoj orgazam. Kod nekih se mu¹karaca zbog tih poèetnih preuranjenih ejakulacija razvija dugotrajan strah od seksa i nemoguænosti ispunjenja oèekivanja ¹to produ¾uje problem preuranjene ejakulacije.
Seksualno pona¹anje je takoðer va¾no. ©to je du¾i period od zadnje ejakulacije, mladi mu¹karci tipièno br¾e svr¹avaju. Mlaði mu¹karci br¾e ejakuliraju nego stariji jer se s iskustvom nauèi kontrolirati ejakulacija.
Preuranjena ejakulacija se mo¾e dogoditi tijekom predigre, za vrijeme penetracije, ili prije ili kasnije tijekom sno¹aja, a u svakom sluèaju prije nego ¹to partnerica do¾ivi orgazam. Sram i osjeæaj poni¾enja i manje vrijednosti mogu dovesti do izbjegavanja seksualnih odnosa. Partnerice mu¹karaca s prijevremenom ejakulacijom u pravilu su nezadovoljne tako da nisu rijetke nevjere i prekidi veza zbog seksualnog nezadovoljstva.


©to se mo¾e uèiniti kako bi se odgodila ejakulacija?

Ako se prerana ejakulacija ne lijeèi, postaje kronièna. Uspjeh se mo¾e postiæi lijekovima, razlièitim tehnikama ¹tipanja ili zastajanjem i nastavljanjem. Seksualni terapeuti savjetuju parovima pro¹irenje svojih seksualni aktivnosti i ukljuèe tehnike koje ne zahtijevaju nabrekao penis te je zadovoljenje partnerice potpuno moguæe i nakon ¹to je mu¹karac do¾ivio vrhunac. Kad se pozornost odmakne od penisno-vaginalnog seksa, strah ljubavnog para se obièno dovoljno smanji da dopu¹ta veæu kontrolu ejakulacije i seksualni odnos du¾eg trajanja.

Lijekovi

Lijek paroksetin u dozi od 40 mg na dan ili sertralin 100-150 mg/dan vrlo uèinkovito odla¾e ejakulaciju za neko vrijeme.

Masters i Johnson metoda

Najbolji naèin borbe protiv preuranjene ejakulacije jest uèenje prepoznavanja i kontroliranja osjeta koji vode k orgazmu. Masters i Johnson metoda slu¾i upravo tome. Ta metoda zahtijeva mnogo strpljenja i vje¾be, ali je vrlo uèinkovita.
Mo¾e se poèeti s masturbacijom. Dovedite sebe do toèke blizu orgazma i prestanite te se opustite prije nego opet poènete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve bli¾e i bli¾e sve dok ga vi¹e ne mo¾ete kontrolirati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u razlièitim prilikama æe vam pomoæi da nauèite gdje je va¹a toèka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju toèku gdje "nema povratka" mo¾ete usmjeriti partnerièinu stimulaciju tako da do¾ivite orgazam. Najbolji je naèin vje¾banja ove metode zajedno s partnerom do kojeg Vam je stalo, iako se mo¾ete pripremati i sami. Sa svojom partnericom/partnerom isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne ukljuèuje penetraciju, kao masturbacija i oralni seks te postupno vje¾bajte dostizanje toèke neposredno prije ejakulacije. U tom trenutku signalizirajte partnerici da prestane (laganim stiskanjem ili zvukom) te si dopustite djelomièni gubitak erekcije. Ponavljajte to vi¹e puta. Ove korake je potrebno vje¾bati vi¹e dana prije poku¹aja vaginalnog seksa. U trenutku kad ste spremni za vaginalni seks, lezite na leða i ka¾ite partnerici da vam dopusti sporu penetraciju. Èim osjetite da ste blizu ejakulacije, poka¾ite partnerici da se nje¾no podigne prema gore. Malo se opustite i poènite ponovo. Uskoro biste trebali moæi kontrolirati svoju ejakulaciju i u¾ivati u seksu.
Iako je ova metoda iznimno uèinkovita, mogu proæi tjedni prije nego Vi to postignete. Va¾no je biti strpljiv i ne stavljati velik pritisak na situaciju. Ako ne uspije odmah, potrebno je jo¹ truda. Radi se o procesu za koji treba vremena.

Tehnika stiskanja

Ova je tehnika varijacija Masters i Johnson metode. Partnerica pri jakom uzbuðenju, neposredno prije va¹eg orgazma, èvrsto stisne prstima glaviæ penisa kroz 15-20 sekundi. To æe vam sprijeèiti ejakulaciju, ali mo¾e opasti erekcija. Palac se stavlja s donje strane krune glaviæa na frenulum (mali komadiæ ko¾e na udubini glaviæa) dok prvi i drugi prst trebaju biti na glaviæu s gornje strane. Stisak tjera krv iz penisa i na taj naèin smanjuje erekciju. Ovu metodu treba isku¹ati tri puta tijekom odnosa. To znaèi da vam partnerica treba ponovnom stimulacijom dovesti do uzbuðenja pa onda opet primijeniti tehniku stiskanja.
Ovu tehniku mo¾ete isprobati ako Masters i Johnson metoda sama ne djeluje.

Tehnika mirovanja

Kad vam je penis u vagini, ne smijete se pomicati ni vi ni partnerica ili èiniti ikakve pokrete. Trebate se samo koncentrirati na osjeæaj koji imate i pro¾ivljavati ga kakav on jest. Kad vam se uèini da ste blizu ejakulacije, iziðite iz partnerice. Nakon ponovnog uzbuðivanja s partnericom uèinite isto. U poèetku je te¹ko ovladati ejakulacijom, ali je samo pitanje vremena kad æete uspjeti. Mo¾e se dogoditi da erekcija dok mirujete u vagini poène opadati i tada zamolite partnericu da se poène malo pomicati ili stiskati vaginalne mi¹iæe ili ako vi¹e volite, sami izvedite nekoliko kretnji dok vam penis ponovno ne oèvrsne. Penetracija se treba ponavljati nekoliko puta tijekom odnosa.

Ostale tehnike
Desenzitizirajuæe kreme su proizvodi koji se mogu naæi na tr¾i¹tu i koji navodno umanjuju osjet koji mu¹karac do¾ivljava tijekom spolnog odnosa te na taj naèin on du¾e traje. Mu¹karci ove proizvode èesto dr¾e ogranièavajuæim jer smanjuju u¾itak.
Masturbacija je tehnika koju mnogi mladi mu¹karci koriste kako bi poveæali kontrolu nad seksualnim odnosom. Smatra se kako masturbacija prije seksualnog odnosa smanjuje ¾elju koju mu¹karac osjeæa èime se poveæava kontrola. Ova tehnika, meðutim, nije vrlo uèinkovita jer je kolièina uzbuðenja samo jedan od èimbenika koji pridonose ovom stanju.
Kondomi su uèinkovit naèin smanjenja kolièine stimulacije tijekom seksa. Neki mu¹karci ka¾u kako im kondom poma¾e u kontroli prerane ejakulacije jer im smanjuje uzbuðenje. Ako jedan kondom ne smanjuje stimulaciju dovoljno, mo¾e se staviti jo¹ jedan. Osim toga, kondomi ¹tite od neplanirane trudnoæe i spolno prenosivih bolesti pa su sigurno vrijedni kori¹tenja.
Seksualni polo¾aji mogu takoðer utjecati na ejakulaciju. Tipièni misionarski polo¾aj gdje je mu¹karac iznad partnerice nije najbolja poza dok se poku¹ava ostvariti kontrola nad ejakulacijom. Poku¹ajte s le¾anjem na leðima, dozvoljavajuæi partnerici da kontrolira kopulaciju. U ovom ste polo¾aju mnogo opu¹teniji i mo¾ete lak¹e voditi svog partnera.

Tekst preuzet sa www.medicina.hr