Ljubomora nije ljubav

Started by Bred, 04-07-2007, 14:51:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Adam je bio ljubomoran kada je Eva uzela plod s drveta ¾ivota, bio je ljubomoran jer se osetio ugro¾en, ka¾e pomalo u ¹ali dr Petar Bokun, zakljuèujuæi da je za ljubomoru uvek potrebno dvoje.

Razgovarala i priredila: Ljiljana Sinðeliæ-Nikoliæ




Ljubomora nije ljubav!

"Sama reè ljubomora sastoji se od ljubavi i more! Mora je ono ¹to nas mori, ¹to nas muèi, ¹to je teskobno, ¹to je ustra¹no, ¹to pritiska èoveka. Kad mi doðu pacijenti opisujuæi moru, ka¾u da imaju utisak kao da im je na grudi ne¹to selo. Od polovine reèi ipak ostaje ljubav," ka¾e neuropsihijatar dr Petar Bokun.

Nema ljubomore bez ljubavi!

"Najveæa je umetnost zadr¾ati odreðeni nivo ljubavi a da doza ljubomore ne prekrije to. Treba biti veoma iskusan da bi se razgranièilo kad ta ljubomora, koja jo¹ uvek doprinosi ljubavi, ili je bar ne ubija, kada ona postaje patolo¹ka, kada prestaje biti konstruktivna i postaje destruktivna i praktièno ubija sam smisao odnosa meðu ljudima. To je onda patolo¹ka ljubomora."

Ljubomora je izraz nesigurnosti!



"A nesigurnost nije normalno stanje. Ono ¹to je normalno stanje, to je stanje le¾ernosti, opu¹tenosti, smirenost. Bazièno, samo nesiguran èovek je ljubomoran. Nije ljubomoran onaj koji je uveren u sebe, u svoju sigurnost, u svoju polnost, u svoju potenciju, jer nema ljubomore bez seksualne komponente. Tek kad èovek zakazuje na nekom planu, ili postavi previsoko ciljeve pa onda ka¾e - ne mogu ja da zadovoljim moju ljubljenu, postaje ljubomoran."

Stari momci i sponzoru¹e!

"Imamo u Srbiji kompleks starih momaka. Stari momci se pla¹e sponzoru¹a, ko æe nju da odvede na splav, ja nemam toliko para! A sponzoru¹e se opet doteruju da bi neku svoju nesigurnost odagnale. Dakle, tu postoji faktor nesigurnosti kao podloga ljubomore. ®ena neæe biti ljubomorna ako veruje u svoga mu¾a, ako je uverena da je on samo njen èovek i da neæe poæi sa strane. Ljubomora je izraz neke manjkavosti, nekog nedostatka u nama."

Mehanizam ljubomore!

"Kada èovek neki sluèajni mig, gest svoje voljene osobe u pravcu nekog drugog interpretira kao da je to neki znak da je ona neverna, da iza toga le¾i nekakva zavera. Ljubomora ima jednu psiholo¹ku osobinu, a to je velika projektivnost."

Uvek je drugi kriv!



"Mi uvek okrivljujemo drugoga i nikad ne poðemo od sebe. Ljubomorni èovek, kao ¹to smo rekli, ima neki nedostatak, mo¾e biti impotencija, nedostatak, zakazivanje na socijalnom planu. Recimo, neko ko je mnogo obeæavao, da æe doktorirati, da æe biti ovo i ono, a onda sa èetrdeset ispade da je jedva zaposlen i da ¾ivi od roditeljske pomoæi i, prema tome, on projektuje da su drugi krivi, i tu je taj mehanizam ljubomore."

Ne postoji stopostotna krivica!

"Ne postoji stopostotna krivica, ajmo reæi, da li je ¾ena koketirala ili stvarno uzela sa stabla ¾ivota poput Eve, Adam je bio ljubomoran, on se osetio tu ugro¾en. Dakle, za ljubomoru je potrebno dvoje. Ljubomora se uvek krije."

Boli me glava!

"Uglavnom, u poèetku æe biti migrena ili ne¹to drugo, jer se pacijent ili pacijentica ne usuðuju da priznaju su¹tinu. Èovek æe priznati i lo¹u probavu i ne znam, iæi æe i na plastiènu operaciju, ali ljubomoru ne, jer oseæa da je za ljubomoru potrebno dvoje. E sad, ako je psihijatar povr¹an, uhvatiæe se za to pa æe leèiti migrenu, neæe uæi u bit stvari i neæe biti efikasan. Ali, dobar psihijatar æe otkriti ¹ta je bit stvari i iæi æe na kauzalitet, na uzrok, i - ako leèi¹ uzrok - onda æe¹ biti uspe¹an, a - ako leèi¹ sekundarne posledice osnovnog uzroka - onda si izleèio samo pojedini simptom a nisi bolest."

®enska i mu¹ka ljubomora!



"®ene su sklonije da br¾e priznaju, da br¾e reaguju. Mu¹karci mnogo du¾e kriju ljubomoru, prikrivaju pod raznim formama, spremni su èak da izaðu iz braka a da ne priznaju ljubomoru. Rekao sam da se ljubomora maskira, i tu su mu¹karci spretniji. ®ene nekako lak¹e otkriju svoju ljubomoru; recimo, ¾ene su i èe¹æe klijenti privatnih detektiva, one lak¹e plate da se prati partner i naðe in flagranti nekakva ljubavnica. ®ene su i veæe ¾rtve ljubomore."

Nek ide kod psihijatra ko je lud!

"Nema izleèenja bez drugoga, to je pravilo zanata. Kod nas, na¾alost, postoje predrasude prema psihijatriji, ka¾u - nek ide kod psihijatra ko je lud. Veæ 43 godine radim, i najbolesniji dolazi na kraju, a najfinija violina, ona najtananija, koja je u stvari najnevinija, ona prva dolazi, ona prva dolazi koja bi najmanje trebalo, ali je u biti ¾rtva, a on, ajmo reæi on, on poslednji dolazi. Kad se adekvatno tretira i sa porodiènom terapijom, nema razloga da se ne istera na èistac. E sad. ©ta znaèi isterati na èistac? Ako je patolo¹ka ljubomora, dakle, alkoholna, paranoidna, onda se leèi ta bolest, paranoja, alkoholizam."

Alkoholizam!

"Ljubomora je uvek prisutna kod onih koji piju. Kod nas je obièaj da narod pije, od kr¹tenja do smrti se pije. Nije svaki èovek koji pije alkoholièar, ali svaki alkohol stvara poremeæene etièke i moralne potencijale i on stvara podlogu za ljubomoru. Ne mora èovek da bude hronièni alkoholièar da bi iskazao ljubomoru. De¹ava se da popije nekoliko èa¹ica i najednom mu se oslobode neke koènice i on poène da optu¾uje, da sumnjièi, obièno je sumnjièav do paranoje."

Ljubomorni ostaju sami!

"De¹ava se zbog ljubomore i gubitak posla, socijalna izolacija, jer tu kuæu niko ne poseæuje godinama, nemaju prijatelje, ni kumovi ne dolaze vi¹e, ali mu¹karac neæe otiæi psihijatru nego èeka, onako, pokvareno. Kada se, dakle, re¹i problem alkoholizma, paranoje, onda ljubomora sama po sebi regradira. Na¾alost, nikad ne nestaje, i to treba znati. Mi upotrebljamo reè zaleèiti, nikad izleèiti! Zato ¹to æe u nepovoljnim okolnostima ljubomora ponovo izbiti, sa svim svojim manifestacijama - od kontrole donjeg rublja, do praæenja izlazaka, praæenja na pijaci. Nije lako, ali ako je cena brak i deca, ipak treba se strpeti."

Mu¾ me ne voli, danas me nije o¹amario!

"Va¾no je ne izazivati. A postoje ¾ene koje misle da testiraju ljubav pomoæu mehanizma ljubomore, koje ka¾u - mu¾ me ne voli, danas me nije o¹amario! Jer postoje i sadomazohistièki odnosi, ne moraju biti patolo¹ki, ono po definiciji Markiza de Sada, ali postoje odnosi gde ¾ena titra do granice ¾ivaca, a onda kad dobije - povuèe se. Postoje takvi brakovi, odnosi koji funkcioni¹u na nivou, mi to ka¾emo eks leks, na nivou do izvanredne situacije, i tek kad je situacija napeta, na granici incidenta i agresije, onda tek one mogu da funkcioni¹u jer smatraju da su zadovoljile neki svoj egoistièki, narcistièki poriv za va¾no¹æu. U su¹tini, uvek je borba za va¾no¹æu."

Ne izazivaj!



"Moja preporuka je da se ne igra, da se ne testira nivo, potencijal za ljubomoru, ni kod mu¹karaca ni kod ¾ena, jer je on veoma nizak, svaèiji prag tolerancije je nizak, jer mi ¾ivimo u vremenu nesigurnosti. Mnoge veze propadaju zbog toga ¹to su i¹le malo prepotentno. Trebalo bi da svaki normalan èovek stvara vezu sa onim ko njemu antropolo¹ki, psiholo¹ki, biolo¹ki, socijalno odgovara."

Mu¹karci te¹ko priznaju poraz!

"Imate mu¹karce koji u nekoj svojoj prepotenciji o¾ene ¾enu koja je stvorena za dva radna mesta i onda, kad ne mo¾e, i nakon kratkog vremena on to oseti, ali ne mo¾e da prizna, pogotovo mu¹karac, oni te¹ko sebi priznaju da su pogre¹ili, ne priznaju poraz. E sad, po¹to neæe da priznaju, eto ga okidaè za ljubomoru, oni projektuju - e, ti si ovakva, onakva; okrivljuju ¾enu koja je ni kriva ni du¾na, koja kad-tad mo¾e, zato ¹to je nevino optu¾ena, upravo da napravi po principu inata ono za ¹ta se optu¾uje."

Od flerta do rata!

" I tako, ljubavna igra mesto da je flert, ona je u stvari jedan rat reèima. Zato se mora biti veoma oprezan da se reèju ne izaziva, jer postoje bazièno ljubomorni ljudi, koji veæ na same reèi disproporcionalno, preterano reaguju. Treba biti veoma iskusan da bi se razgranièilo kad ljubomora, koja jo¹ uvek doprinosi ljubavi, ili je bar ne ubija, kada ona postaje patolo¹ka, kada prestaje biti konstruktivna i postaje destruktivna i praktièno ubija sam smisao odnosa meðu ljudima," ka¾e neuropsihijatar dr Petar Bokun.

b92

Darker

Ali ali, ti nisi ljubomorna, pa ti mene ne voli¹, tebe nije briga sa kim ja... ¹mrc :K

__Zmajche

Heh Darker :)
Pa nije to bas tako :)
Joj, ja bas bas nisam ljubomorna.... ponekad jesam sujetna ali nisam ljubomorna...mozda ni to ne vallja
Ali ne da ne volim kad je on ljubomoran...to ume i da smori i da ohladi coveka...jel da?
Ok je ponekad pokazati ,,svoju teritoriju'', ali ja uopste nisam ni za pokazivanje neke ljubomore niti cu da je istrpim

jecapereca

Po meni nema ljubavi bez ljubomore ali u onim malim kolicinama koje vasu vezu cine jos vrcavijom i strastvenijom

Pedja

U pravu si...

Gde je velika ljubav tu mora da postoji ljubomora samo je pitanje u kolikoj kolicini :hmm

Ariel

ko je ona ¹to prièa s njim? gde je sad? s kim je? da li me la¾e?...
ljubomora je veliko gubljenje vremena i dragocenih ¾ivaca...
ljubomora isto znaèi da nemate poverenja u osobu s kojom ste... pa ¹ta onda tra¾ite s tom osobom???
ljubomora gu¹i jako...

pig_am_am

ljubomora je u malim dozama jako zdrava.
ali treba je razlikovati od posesivnosti.
npr. mozes nekog i da ne volis,a da postavljas ta pitanja "ko je ona tamo?"
al kad nekog volis... nemoguce da bar malo nisi ljubomoran.