Iran pod sankcijama

Started by Bred, 25-12-2006, 09:57:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Teheran -- Rezolucija Saveta bezbednosti UN, kojom se Iranu uvode sankcije, u subotu je jednoglasno usvojena u SB UN.

Nuklearno postrojenje u Iranu (Fonet)
Nuklearno postrojenje u Iranu (Fonet)

Predsednik Irana Mahmud Ahmadined¾ad ka¾e da æe zemlje koje su glasale za rezoluciju UN protiv Irana uskoro za¾aliti. "Ta rezolucija neæe na¹koditi Iranu, a oni koji su je podr¾ali uskoro æe za¾aliti zbog svog povr¹nog postupka", rekao je Ahmadined¾ad.

Predsednik Irana je odbacio rezoluciju, oceniv¹i da je reè o parèetu papira koje neæe zapla¹iti Irance i naterati ih da obustave nuklearne aktivnosti.
Iranski glavni pregovaraè Ali Larid¾ani rekao je da æe Iran, posle usvajanja rezolucije, odmah nastaviti aktivnosti na obogaæivanju uranijuma.

Posle dvomeseènih pregovora, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je Rezoluciju 1737, kojom se sve zemlje obavezuju da obustave snabdevanje Irana materijalima i tehnologijama koje bi ta zemlja mogla da upotrebi za svoj nuklearni i raketni program.

Komentator lista Politika Bo¹ko Jak¹iæ ka¾e za B92 da je Ahmadined¾ad i ranije saop¹tavao da je spreman da ide na zao¹travanje situacije, pa i dramatièno. "On je navodio spremnost na zao¹travanje, kao u vreme svog ideolo¹kog mentora ajatolaha Homeinija, a prvi dokazi su veæ tu. To su ne samo izjava da je odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija parèe papira, veæ i hitna odluka o instaliranju 3.000 centrifuga za obogaæivanje uranijuma", ka¾e Jak¹iæ.

"Guranje u izolaciju po pravilu donosi radikalizaciju ali, ako ni¹ta drugo, saznaæemo da li Iran ¾eli nuklearnu bombu ili ne. Te¹ko da æe Iran zaustaviti obogaæivanje uranijuma zbog sankcija jer ni do sada, kada su mu nuðene odreðene povoljnosti, nije pokazivao nameru da to uèini, iako je sve vreme tvrdio da je njegov nuklearni program namenjen u mirnodopske svrhe. Sada Iran ima otvoren prostor da radi ¹ta hoæe, neæe biti meðunarodne kontrole, pa ako zaista ¾eli da pravi nuklearnu bombu, sada æe to moæi i da uradi", ka¾e Jak¹iæ i dodaje da sankcije tu neæe pomoæi jer postoje ¹vercerski kanali za nuklearni materijal.

b92

hulio_salinas

Batice, mislim da se ovi ne sale...

Prvo sam pomislio: "E, brate, evo ga jos jedan ludi Sloba! Sam protiv svih..."  :K
A onda sam se malo pocesao po glavi i pomislio: "Obogacivanje uranijuma... Nuklearna bomba... Zemlje koje su glasale ce zazaliti... Povrsnog postupka..." :shock

mikele

Moje licno misljenje je da se Ameri sa Iranom nece bas lepo provesti,jer oni nikako nisu za podcenjivanje.Velika je to zemlja(70,049,262 stanovnika i 1,648,195 km²).A i vojno su dobro snabdeveni,tako da ce biti bas gusto.Jos kada se uzme u obzir da su tamo oni najtvrdji muslimani,pravi fanatici,onda vam je jasno zasto imam ovakvo misljenje.

Bred

Videcemo kako ce inacenje proci u ovoj varijanti. Mi nismo imali nuklearno oruznje ali Iran itekako ima :wink:

hulio_salinas

Kako bih voleo da im Iranci objasne par stvari...   :K :K :K