Sami samcati?

Started by Bred, 09-02-2007, 15:09:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Percepcija odreðene osobe o tomu da je usamljena ili da se osjeæa napu¹tenom dovedena je u bli¾u korelaciju s rizikom od potencijalnog razvoja Alzeheimera. Onda, osjeæate li se usamljeno?

Starije osobe koje se osjeæaju usamljenima dvaput su podlo¾nije razvoju Alzheimerove bolesti, ustanovili su amerièki znanstvenici nakon ¹to su proveli studiju na vi¹e od 800 starijih pacijenata èije su stanje pratili tijekom èetverogodi¹njeg razdoblja, izvijestili su britanski mediji.

Otprije je poznato da je dru¹tvena izolacija povezana s demencijom, no ovo je prvi put da su znanstvenici pratili kako su se osjeæale usamljene starije osobe.

Voditelj istra¾ivanja prof. Robert Wilson i njegovi kolege razinu usamljenosti poku¹ali su "izmjeriti" na naèin da su od sudionika istra¾ivanja zatra¾ili da ocjenom od jedan do pet ocijene sla¾u li se s ponuðenim odgovorom, a svi su sadr¾ali navode povezane s usamljeno¹æu, osjeæajem napu¹tenosti i slièno.

Meðu ponuðenim odgovorima bila su i sljedeæa: "Osjeæam prazninu" ili "Èesto se osjeæam napu¹tenim/om". Znanstvenici su ustanovili da je rizik od razvoja Alzheimerove bolesti bio gotovo dvostruko veæi kod osoba koje su 'prikupile' veæi broj bodova odgovarajuæi na pitanja o osjeæaju usamljenosti i napu¹tenosti. Rezultate studije objavili su u èasopisu Archives of General Psychiatry.

"U ovome mi je istra¾ivanju posebno zanimljiva èinjenica da je percepcija odreðene osobe o tomu da je usamljena ili da se osjeæa napu¹tenom, dovedena u bli¾u korelaciju s rizikom od potencijalnog razvoja Alzeheimera, nego stvaran stupanj dru¹tvene izoliranosti iste osobe", komentirala je voditeljica Alzheimer's Research Trust Rebecca Wood, dodav¹i kako æe trebati provesti jo¹ dodatnih istra¾ivanja da bi se ustanovila stvarna veza izmeðu usamljenosti i simptoma demencije.

Hina

Smrda

zanima me samo sta se podrazumeva pod drustvenom izolacijom?!?!?
a ako je sve ovo tako kako je...hmmm...preti neka zeca epidemija...