Za studente nastava u osnovnim ¹kolama

Started by Bred, 25-12-2006, 10:29:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Najveæi problem prilikom akreditacije, koja predstoji svim privatnim i dr¾avnim visoko¹kolskim ustanovama u Srbiji, mogao bi biti nedostatak prostora. Standardi za akreditaciju propisuju da vi¹e ¹kole i fakulteti moraju imati najmanje èetiri metra kvadratna po studentu, odnosno dva za rad u dve smene. Ove uslove trenutno ispunjava mali broj visoko¹kolskih ustanova u Srbiji.

U najte¾em polo¾aju su pojedini dr¾avni fakulteti na Beogradskom univerzitetu koji nemaju ni svoju zgradu. U te¹koj situaciji su i neki fakulteti u Ni¹u i Kragujevcu, dok je situacija u Novom Sadu povoljnija.

Studenti sa Geografskog fakulteta u Beogradu slu¹aju predavanja na Filolo¹kom, Prirodno-matematièkom, Fizièkom i Filozofskom fakultetu. Dekanat ovog fakulteta nalazi se na Filolo¹kom, a studentska slu¾ba i raèunovodstvo na Prirodno-matematièkom fakultetu. Svoju zgradu nema ni Biolo¹ki fakultet u Beogradu, pa studenti i profesori „gostuju“ na Hemijskom, Fizièkom i Filolo¹kom fakultetu.

- Ovim fakultetima je sigurno najte¾e. Meðutim, u te¹koj situaciji pred predstojeæu akreditaciju su i tehnièki fakulteti. Najugro¾eniji je Fakultet organizacionih nauka koji ima samo jedan metar kvadratni po studentu, ¹to ni pribli¾no ne zadovoljava standarde. Elektrotehnièki fakultet ima dva metra kvadratna po studentu i zato radi u tri smene, od 8 do 22 sata. Mora se napraviti odreðena racionalizacija prostora unutar samog Univerziteta i tako se pomoæi onima koji su u najte¾em polo¾aju da se akredituju - rekao je prof. dr Branko Kovaèeviæ, dekan Elektrotehnièkog fakulteta i novi rektor Beogradskog univerziteta.

Obrad Stanojeviæ, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ka¾e da je Komisija za akreditaciju postavila visoke standarde, jer je morala da izaðe u susret zahtevima koje propisuje Evropska zajednica. Dr¾avni fakulteti, ka¾e profesor Stanojeviæ, moraju naæi naèin da do kraja 2009. godine, kada istièe rok za akreditaciju, re¹e problem nedostatka prostora, a u tome im mora pomoæi i dr¾ava, kao njihov osnivaè.

Fakultet organizacionih nauka u Beogradu veæ se uveliko sprema za predstojeæu akreditaciju.

- Nedostaje nam 3.000 metara kvadratnih prostora da bismo ispunili standarde. Nastojaæemo da u naredne dve godine re¹imo ovaj problem. Od narednog semestra koristiæemo 1.100 metara kvadratnih prostora Vojne akademije na osnovu zajednièkih studentskih programa koje realizujemo. Obratiæemo se Ministarstvu prosvete da nam se dodeli na kori¹æenje vi¹ak prostora koji imaju neke osnovne i srednje ¹kole u Beogradu. Planiramo i dogradnju jo¹ jednog ili dva sprata iznad postojeæeg amfiteatra, a oèekujemo da finansijska sredstva dobijemo iz Nacionalnog investicionog fonda - ka¾e za „Blic“ Milan Martiæ, prodekan za finansije na Fakultetu organizacionih nauka.

Ideja da se prostor osnovnih ¹kola koje nemaju dovoljno ðaka prenamenuje i dodeli na kori¹æenje fakultetima sve èe¹æe se pominje. Zagovornik ove inicijative je i novi rektor Beogradskog univerziteta, pa bi se moglo oèekivati da se studenti uskoro smeste u poluprazne osnovne ¹kole.

Violeta Nedeljkoviæ

    Najbolje u Novom Sadu

    Najugro¾eniji fakulteti u Ni¹u po pitanju nedostatka prostora su Umetnièki, Prirodno-matematièki, Filozofski i Fakultet za fizièku kulturu, dok su fakulteti na Novodsadskom univerzitetu u najpovoljnijem polo¾aju. Univerzitet u Novom Sadu nema zgradu rektorata.
    Nova zgrada za Filolo¹ko-umetnièki

    Na Univerzitetu u Kragujevcu od visoko¹kolskih ustanova najugro¾eniji su najtra¾eniji fakulteti - Filolo¹ko-umetnièki i Medicinski fakultet. Filolo¹ko-umetnièki fakultet, koji je osnovan 2002. godine, nema svoju zgradu i radi na osam razlièitih lokacija u gradu. Nacionalnim investicionim planom predviðena je izgradnja nove zgrade. Medicinski fakultet radi u prostoru koji je dobio na kori¹æenje od Ekonomskog fakulteta.


Blic

hulio_salinas

Studiranje na bioloskom fakultetu je kao kondicione pripreme fudbalera! Tako je i na drugim PMFovim novostvorenim fakultetima... Kad ce se to resiti? hm... kad udjemo u EU!  :shock