Manjak sna goji

Started by Bred, 29-11-2006, 15:13:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

®ene koje noæu du¾e spavaju, izlo¾ene su manjem riziku da se ugoje u srednjim godinama, ukazuje istra¾ivanje obavljeno na amerièkom Univerzitetu Kejs Vestern Rizerv u Klivlendu.

Razlozi za to jo¹ nisu jasni. Neki struènjaci smatraju da manjak sna dovodi do promene u hormonima koji su odgovorni za kontrolu apetita i metabolizam, a ranije je èesto bio zastupan i stav da ¾ene koje manje spavaju vi¹e jedu, ili da su zbog zamora manje fizièki aktivne. Prouèavajuæi 68.000 ¾ena tokom ¹esnaest godina, istra¾ivaèi iz Klivlenda su do¹li do zakljuèka da su one koje proseèno spavaju pet sati tokom noæi, u odnosu na ispitanice koje spavaju sedam i vi¹e sati, imale za treæinu veæe izglede da se tokom trajanja studije znato ugoje - za 16 i vi¹e kila - i za 15 odsto veæe izglede da dospeju u kategoriju gojaznih.

Voða istra¾ivanja dr Sand¾aj Patel nagla¹ava da su rezultati studije izuzetno znaèajni jer, èak i pet kilograma vi¹e predstavlja veliku razliku sa zdravstvenog stanovi¹ta, na primer udvostruèuje rizik obolevanja od dijabetesa. Klivlendsko istra¾ivanje je pokazalo da sklonost gojenju ¾ena koje nedovoljno spavaju nema veze s veæim unosom kalorija. Naprotiv, ispostavilo se da one koje manje spavaju, manje i jedu. Takoðe je iskljuèena i manja fizièka aktivnost kao uzrok gojenja. Zbog toga bi insistiranje na du¾em noænom odmoru moglo da predstavlja nov pristup prevenciji gojaznosti, nagove¹tava dr Patel.
(Reuters)

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=221574

Bred

Novi uzroci gojaznosti

Osim uobièajenih razloga gojaznosti - vi¹ka kalorija i manjka kretanja, nauènici okupljeni u Medjunarodnom èasopisu o gojaznosti (International Journal of Obesity) objavili su top listu deset manje poznatih uzroka prekomerne te¾ine u dana¹njem svetu.

1. Nedovoljno sna: proseèan broj sati spavanja se smanjuje, a brojna istra¾ivanja su povezala manjak sna s gomilanjem kilograma.

2. Materije prisutne u hrani koje nepo¾eljno utièu na endokrini sistem, ¹to vodi poveæanju kolièine  masnog tkiva.

3. Klima ureðaji i radijatori: organizam smanjuje potro¹nju energije za regulaciju telesne temperature, za znojenje i drhtanje.

4. Sve je manje pu¹aèa: pu¹enje smanjuje osjeæaj gladi.

5. Neki lekovi podstièu gojenje.

6. Promene u populaciji: sve je vi¹e starih, a starije osobe su èe¹æe gojazne.

7. ®ene raðaju sve kasnije, ¹to se povezuje sa veæom telesnom masom dece.

8. Uticaj na gene tokom trudnoæe.

9. Darvinova prirodna selekcija: deblji ljudi ¾ive du¾e.

10. Selektivan odabir partnera: gojazni tra¾e gojazne i imaju gojaznu decu.

(B92)