Mutacijskim genima protiv raka

Started by Bred, 06-01-2007, 03:52:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Isti genetski mehanizmi koji utjeèu na rast tumora u organizmu mogu djelovati i obratno – utjecati na njegovo izljeèenje, vjeruje skupina amerièkih znanstvenika.    

Naslijediti pogre¹an broj kromosoma 'bogatih' genima mo¾e utjecati na potencijalni rast tumora u starijoj ¾ivotnoj dobi, no istodobno i na spreèavanje razvoja tumora, ustvrdili su amerièki znanstvenici s kalifornijskog Sveuèili¹ta u San Diegu nakon ¹to su proveli niz testiranja na laboratorijskim mi¹evima.

Oni vjeruju da bi nam buduænost mogla donijeti lijekove koji bi bili u stanju blokirati prijenos odreðenog broja kromosoma na nove stanice, ¹to bi dovelo do uni¹tenja odreðenih vrsta karcinoma. U èasopisu Cancer Cell Journal, u kojemu su objavili svoja zapa¾anja i otkriæa o ovoj zanimljivoj znanstvenoj temi, objasnili su svoju predod¾bu tzv. "aneuploidne terapije".

Aneuploidija je promjena broja kromosoma koja zahvaæa pojedine kromosome u kromosomskom setu. Svaka aneuploidija uzrokuje neravnote¾u u kromosomskom komplementu, ¹to najèe¹æe rezultira abnormalnim fenotipom. Stupanj abnormalnosti ovisi o tome koji je kromosom vi¹ka, a koji je u manjku. Opæenito je manjak kromosoma ¹tetniji. Znanstvenicima je otprije poznata povezanost aneuploidije s nekim oblicima raka.

Ljudska stanica trebala bi imati 23 para kromosoma, jedan set naslijeðen od majke, a drugi od oca. Ti kromosomi nose gene, ¹to ih èini DNK - a to je kod ¾ivota.

Znanstvenici su pratili mi¹eve s visoko varijabilnim brojem kromosoma nastojeæi ustanoviti utjeèe li takva aneuploidija kod ¾ivotinja veæu sklonost razvoju raka. Veæa moguænost razvoja tumora ustanovljena je kod mi¹eva s pogre¹nim brojem kromosoma. Kada su u svojim istra¾ivanjima mi¹evima sklonijim razvoju raka dodali i druge genetske pogre¹ke, ustanovili du da se kod njih rak razvija sporije.

Znanstvenici su promatrali i skupinu mi¹eva koja nije imala skriveni "pogre¹ni" tumorski gen. To je gen koji djeluje na naèin da spreèava rast stanice. Kako je i oèekivano, mi¹evi koji nisu imali ovaj gena imali su vi¹e izgleda da im se u organizmu razvije karcinom.

Nakon ¹to su znanstvenici stvorili mi¹eve koji nisu imali skriveni tumorski gen, no imali su visoku razinu aneuploidije, tumorski rast kod njih je opet bio usporen.

"Ova studija otvara èitav niz potencijalnih terapeutskih ciljeva za lijeèenje raznih vrsta raka. Poveæavanjem razine genetskih o¹teæenja, jednog dana moæi æemo uni¹tavati tumorske stanice", kazala je voditeljica istra¾ivanja dr. Beth Weaver.

Hina