©engen u celoj Uniji do juna 2008.

Started by Bred, 07-10-2006, 00:14:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92 
Brisel -- ©irenje ¹engenskog sistema na nove èlanice EU biæe izvedeno do juna 2008.


Ministri unutra¹njih poslova zemalja Evropske unije usvojili su vremenski okvir za ¹irenje ¹engenskog sistema SIS II, koji je nedavno odlo¾en zbog tehnièkih problema. To je izazvalo negodovanja u Sloveniji, ali i u drugim novim èlanicama Evropske unije.

©engenski sistem druge generacije biæe uveden najkasnije do juna 2008, odluèili su ministri.

Zbog postojeæeg ka¹njenja u uvoðenju najavljenog sistema, ministri su najavili i da æe prouèiti predlog Portugala da se do uvoðenja SIS II uvede sistem SIS I plus, odnosno da se samo "klonira" stari sistem i da se time omoguæi ulazak novih èlanica Unije u ¹engenski sistem do uspostavljanja novog sistema.

Time bi se izbeglo ka¹njenje, a predlog su podr¾ale Slovenija, Èe¹ka, Maðarska, Slovaèka i Litvanija. Poljsku portugalski predlog zabrinjava, jer se boji da bi moglo da doðe do dodatnih komplikacija, odnosno negativnih posledica zbog primenjivanja dva projekta istovremeno.

Finska, koja predsedava Evropskoj uniji, garantovala je da æe se truditi da se ¹to pre sprovede ¹irenje ¹engenskog sistema, najaviv¹i punu saradnju sa Evropskom komisijom.

Komisija je dr¾ave Evropske unije veæ upozorila da æe za uvoðenje sistema SIS II moæi Brisel da zamole za dodatnu finansijsku pomoæ, dok bi uvoðenje privremenog sistema SIS I plus morale da finansiraju same dr¾ave.


Vampire 666

sengen ce nam dati tek kad se u srbiju vrat 200 000 cigana koji su 1999 zapalili....

Smrda