Projekat formiranja Centra za recikla¾u raèunarske opreme

Started by Korisnicko Ime, 11-01-2007, 10:35:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Sve veæi broj kompanija mora da stalno obnavlja ili unapreðuje raèunarsku opremu kako bi mogao da primenjuje najnovije softverske alate, pakete i korisnièke servise. Ove kompanije kada rashoduju staru raèunarsku i elektronsku opremu treba i da je uklone iz poslovnog prostora. Kompanija “Bo¾iæ i sinovi” d.o.o. iz Panèeva je jula 2006. godine na osnovu saglasnosti Ministarstva za nauku i za¹titu ¾ivotne sredine na studiju za projekat formiranja Centra za recikla¾u raèunarske i elektronske opreme, poèela da preuzima stare raèunare i drugu elektronsku opremu, da ih preraðuje i priprema za ponovnu upotrebu bilo kao refabrikovane uredjaje ili reciklirane sirovine.

Tretman se delom vrsi manuelno zbog efikasnijeg iskoriscenja korisnih materijala a delom novom masinom , uvezenom iz Nemacke za reciklazu i granuliranje posebnih vrsta plastike i njihovo dalje tehnolosko iskoriscenje.

Prvi domaæi Centar za recikla¾u racunarskih i elektronskih uredjaja se nalazi u Omoljici blizu Panèeva a kancelarijski, magacinski, skladi¹ni, testni, recikla¾ni i servisni prostor se nalazi na 3.500 m2 namenski moderno opremljenog prostora. Uclanjeni su Britanske i Nemacke Asocijacije Recycling Centara za elektronski otpad a takodje prisustni na medjunarodnim sajmovima i konvencijama reciklazne industrije. Centar je uputio dopise velikom broju preduzeæa i drugih organizacija i iskazalo spremnost da po pozivu preuzme rashodovanu raèunarsku opremu, elektronski i drugi elektrièni otpad uz moguænost da izvr¹i i prevoz otpada do Centra za recikla¾u. BIS IT Recycling Centar je vec uspesno realizovao odredjeni broj poslova sa eminentnim poslovnim organizacijama, bankama i institucijama koje vode racuna kako o svom poslovnom imidzu tako i o zastiti zivotne sredine. Zainteresovane kompanije treba da po¹alju specifikaciju rashodovane opreme i odmah nakon toga dobijaju ugovor sa svim detaljima.Tro¹kovi recikla¾e iznose 40,00 dinara po kilogramu. Tako recikla¾a desk top raèunara, monitora i ¹tampaèa, koji ukupno imaju oko 25 kilograma iznosi oko 1.000,00 dinara.

Tro¹kovi prevoza opreme se obraèunavaju po preðenoj kilometra¾i. Prevoz se vrsi posebno opremljenim vozilima koja su atestirana za prevoz opasnih materija-ADR izdatih od ovlascene Laboratorije CIAH Masinskog fakulteta u Beogradu. Nudi se i mogucnost kompletne manipulacije (utovar na adresi klijenta, prevoz i istovar) od strane personala Reciklaznog centra koji poseduju medjunarodne ateste za prevoz i manipulaciju opasnim materijama izdatih od strane Institita za zastitu na radu u Novom Sadu, a prosli su i medjunarodnu prakticnu obuku u slicnim reciklaznim centrima u Nemackoj i Britaniji. Reciklirana oprema se koristi za refabrikovanje polovnih raèunara, proizvodnju sekundarnih sirovina ili izvoz nereciklabilnog otpada. Refabrikovani raèunari, zavisno od performansi se mogu kupiti za cenu od 30 do 70 evra uz tromeseènu garanciji. Da bi izasla u susret velikom broju svojih sugradjana i bivsih kupaca kao fizickim licima i podigao ekolosku svest gradjana , BIS IT Recycling Centar od 01.februara 2007. pokrece promotivnu akciju preuzimanja rashodovane racunarske opreme od gradjana potpuno besplatno.To ce se moci uraditi licno na dve prijemne lokacije: u Beogradu , Branka Krsmanovica 16 ( tel: 011/2403 196 ) i Pancevu , M.Gorkog 2 ( tel: 013/318 320 lok. servis) svake prve subote u mesecu u terminu od 09:00 do 14:00.

Izvor: Bo¾iæ