Apple predstavio iPhone

Started by Korisnicko Ime, 10-01-2007, 09:18:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

"Nakon dana¹njeg dana ljudi neæe misliti da su ti smartphone ureðaji mnogo pametni", rekao je Stiv D¾obs pre nepunih par minuta predstavljajuæi revolucionarni proizvod o kome æe se bez sumnje tek prièati - iPhone, mobilni telefon (i jo¹ mnogo toga) kompanije Apple. Nakon vi¹egodi¹njih ¹pekulacija konaèno je ovaj proizvod pred nama - i to kakav proizvod. Naprava je tanka svega 11.6 milimetara i poseduje 3.5-inèni ekran osetljiv na dodir sa podr¹kom za vi¹e simultanih dodira i senzorom za blizinu kako bi se deaktivirala osetljivost na dodir kada se telefon pribli¾i licu. Tu je i digitalna kamera rezolucije 2 megapiksela, 4-8 GB memorije, Bluetooth + EDR, WiFi koji se automatski ukljuèuje kada je u dometu, quadband GSM i EDGE.


Ono ¹to mo¾da najvi¹e zapanjuje jeste ¹to je ureðaj u stanju da pokreæe mini verziju OS X operativnog sistema sa podr¹kom za Widget-e, Safari pretra¾ivaè, iTunes i CoverFlow.



Tu se spisak ne zavr¹ava. Sve kontrole se vr¹e preko ekrana osetljivog na dodir, a tip kontrola zavisi od korisnika koji nije ogranièen kao na ureðajima na kojima postoji samo jedan tip tastature ili metod unosa, a kontrole se prikazuju na samom ekranu preko kojeg se manipuli¹e ureðajem. Apple je ustanovio partnerstvo sa kompanijama Google i Yahoo, pa je tako prisutna podr¹ka za Google Maps, a korisnici dobijaju besplatni Yahoo push IMAP email. Kada je u pitanju trajanje baterije Apple tvrdi da æe ona trajati dovoljno da obezbedii 5 èasova kontinualnog razgovora ili gledanja filma, ili pak 16 èasova audio reprodukcije. O trajanju baterije u stand-by re¾imu nije bilo reèi...ali, kao da je bitno. Cena æe iznositi 499 dolara za verziju od 4 GB uz potpisan ugovor sa mobilnim operaterima.

Vise detalja: http://www.apple.com/iphone/

Izvor benchmark.co.yu

Smrda

ja vec dva dana slusam o tom fonu ovde..
i znam da je opsta frka-panika,
jer se mobilne telekompanije boje sto ce sad moci skype  na mobilnom da se koristi...
pa znaci,nista od placanja razgovora...

Korisnicko Ime

Pazi, normalno je da pocne konacno da se tezi tome, smanjivanju cena svih vrsta komunikacije. Postoje nacini da se izgubljen novac na neki nacin refundira.
E sad, namece se drugo pitanje, sta raditi sa kompanijama kao sto je Telekom, koje drze apsolutni monopol. Obzirom da se vode time da za losu uslugu dobiju sto vise novca, bojim se da cemo jos dugo biti u velikom zaostatku za celim svetom.

Korisnicko Ime

#3
Cisco sues Apple over "iPhone" trademark infringement (http://www.tgdaily.com/2007/01/10/apple_iphone_cisco1/)

Cisco je najavio da æe tu¾iti kompaniju Apple zbog navodne uzurpacije za¹tiæenog imena iPhone. Podsetimo, Cisco je pre izvesnog vremena objavio VoIP ureðaj koji je nazvao iPhone i tom prilikom saop¹tio da je za¹titio ime ureðaja. Cisco je saop¹tio da je oèekivao da æe Apple sklopiti sporazum sa njima o kori¹æenju imena iPhone (uz lep procenat za Cisco, bez sumnje) do èega nije do¹lo. Navodno su dve kompanije bile u pregovorima oko kori¹æenja iPhone imena na Apple-ovo insistiranje, ali se Apple povukao

Izvor: Appleinsider