Muzej grupe ABBA

Started by Bred, 01-12-2006, 09:20:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Muzej posveæen legendarnoj ¹vedskoj grupi ABBA biæe otvoren u Stokholmu 2008. godine.

U interaktivnom muzeju biæe izlo¾eni originalni kostimi i instrumenti koje su koristili èlanovi grupe, rukopisi njihovih pesama, razlièite nagrade i "sve drugo èega se setimo i ¹ta pronaðemo", rekao je Ulf Vestman, koji radi na projektu sa svojom ¾enom Evom Vigenhajm-Vestman.

U muzeju æe se nalaziti i studio u kojem æe posetioci moæi da snime sebe kako pevaju pesme ¹vedske grupe, a imaæe i priliku da u¾ivaju i u interaktivnom do¾ivljaju, "kao da su na stadionu Vembli na koncertu grupe ABBA sa 50.000 ljudi", kazao je Vestman.

Eva Vigenhajm-Vestman kazala je da su ona i njen mu¾ do¹li na ideju o otvaranju muzeja zahvaljujuæi Muzeju Bitlsa u Liverpulu.

Ipak, bile su potrebne skoro dve godine da nekada¹nje èlanove grupe - Benija Andersona, Bjorna Ulvesa, Agnetu Faltskog i Ani-Frid Ris - uvere da je to dobra ideja. "Lepo je ¹to neko ¾eli da se bavi na¹om muzièkom istorijom. Mislimo da æe ovo biti zabavan i veseo muzej", navelo je èetvoro èlanova legendarnog pop benda u zajednièkom saop¹tenju.

Njih èetvoro pokloniæe eksponate, ¹to æe biti jedini vid njihovog uèe¹æa u projektu, koji æe finasirati sponzori, kazao je Vestman.

ABBA je jedan od najuspe¹nijih bendova u istoriji, sa vi¹e od 370 miliona prodatih albuma. Iako od 1982. nisu nastupali zajedno, godi¹nje prodaju blizu tri miliona albuma, a mjuzikl "Mamma Mia!" - koji su napisali Anderson i Ulves, zasnovan na hitovima grupe - u svetu je videlo vi¹e od 27 miliona ljudi.
(Beta)