Dobijanje posla u Google-u

Started by Korisnicko Ime, 16-01-2007, 17:09:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Dobro radno mesto na kojem radite ono ¹to volite i za¹ta ste se ¹kolovali, vi¹e nego solidna plata, ugodno radno okru¾enje, moguænost daljeg usavr¹avanja, kompanijski automobil, vrtiæ za decu, predusretljive i prijatne kolege, zahtevni ali korektni rukovodioci, bonusi i nagrade na kraju godine...

Opis skoro savr¹enog radnog mesta koje mnogi pri¾eljkuju. Zato ne èudi ¹to je pravi podvig uspeti i biti primljen u poznate, priznate i uspe¹ne domaæe (ili strane) firme.

Tako se nedavno na konkurs za veliki broj radnih mesta u kompaniji Mobilkom, treæem operateru mobilne telefonije u Srbiji, javilo mnogo, mnogo vi¹e kandidata nego ¹to radnih mesta ima. Nakon detaljne provere radnih biografija, odgovorni za ljudske resurse æe na testiranja i razgovore pozvati one koji su pro¹li prvo, gusto sito. Verovatno tek u treæem krugu izabraæe kandidate koji po njihovom mi¹ljenju mogu najvi¹e da doprinesu kompaniji svojim znanjem, ve¹tinama, karakternim osobinama i sposobno¹æu da se prilagode organizacionoj strukturi i radnoj disciplini.

U kompaniji Google, koja je veæ dobro poznata po svojim neoèekivanim i ponekad vizionarskim poslovnim potezima, odluèili su da u proces izbora najboljih meðu kandidatima ukljuèe i najnovije tehnologije kojima raspola¾u. Zato pored veæ dokazanih in¾enjera, psihologa i na kraju direktora koji donose konaènu odluku, koriste i softver odnosno svoje moæne raèunare.

"Jeste li ikada ne¹to zaradili pripremajuæi hranu i piæe za ¾urke ili izvodeæi pse u ¹etnju? Da li vi¹e volite samostalan ili rad u grupi? Jeste li ikada postavili svetski rekord u bilo kojoj disciplini ili na bilo kom takmièenju?" Pravi odgovori u velikoj meri poma¾u dobijanju posla u Googleu.

Prite¹njeni èinjenicom da su im preko potrebni in¾enjeri i prodavci koji æe omoguæiti dalji, sve br¾i razvoj kompanije, odgovorni u Googleu - na svoj tipièan, ekscentrièan naèin - automatizovali su potragu za najtalentovanijima meðu vi¹e od 100.000 kandidata koji se svakoga meseca prijavljuju za neko slobodno radno mesto. Od kandidata se zahteva da popune obiman i detaljan upitnik koji obuhvata njihove stavove, pona¹anje, karakterne osobine i biografske detalje koji se¾u sve do polaska u srednju ¹kolu. Kandidati, pored ostalog, moraju da odgovore i kada su prvi put upotrebili raèunar, da li su ikada nekome dr¾ali èasove iz bilo kog predmeta i da li su osnovali neku neprofitnu organizaciju.

Odgovori se unose u niz formula, èiji su autori matematièari zaposleni u Googleu, koje daju konaèan rezultat - od 0 do 100 - a on bi trebalo da bude pokazatelj kako i koliko æe se osoba uklopiti u haotiènu i konkurentsku radnu kulturu u ovoj kompaniji.

"©to smo veæi, to te¾e pronalazimo dovoljan broj kvalitetnih ljudi", ka¾e Laslo Bok, potpredsednik zadu¾en za ljudske resurse. "Pla¹ili smo se da æemo, ako nastavimo da koristimo tradicionalne metode, prevideti i ispustiti neke od najboljih moguæih kandidata."

Google je udvostruèavao broj zaposlenih u svakoj od poslednje tri godine. U ovom trenutku u kompaniji radi oko 10.000 ljudi. Bok ne vidi razlog za¹to i ove godine Google ne bi dvostruko poveæao broj svojih radnika, ¹to u praksi znaèi da bi svake sedmice posao dobilo dvesta ljudi.

Kljuèni faktori za dono¹enje odluke, na koje su se do sada oslanjali odgovorni u Googleu, a to su prosek ocena tokom ¹kolovanja i intervju nisu posebno pouzdan metod za zapo¹ljavanje novih radnika, zakljuèci su mnogih istra¾ivanja.

"Intervjui su neverovatno lo¹ naèin da se procene potencijalne radne performanse kandidata", dodaje Bok.

U Googleu æe zato ubuduæe poku¹ati da otkriju sve va¾ne delove ¾ivotnog iskustva ili karakteristike liènosti, ne bi li prepoznali buduæe "zvezde" u svom okru¾enju.

Pro¹log leta svi zaposleni koji su u kompaniji bili najmanje pet meseci morali su da popune upitnik s trista pitanja.

"®eleli smo da ra¹irimo prilièno ¹iroku mre¾u. Nije neobièno da u hodnicima na¹ih poslovnih zgrada naiðete na psa. Mo¾da ljudi koji imaju psa kao kuænog ljubimca imaju i karakterne osobine koje æe nam biti korisne i va¾ne."

Podaci prikupljeni anketiranjem zaposlenih pokazali su da ne postoji jedan, jedinstven faktor koji bi omoguæio da se pronaðu najbolji radnici za bilo koje radno mesto.

Ipak, anketom se do¹lo do neèega ¹to su u kompaniji nazvali "organizaciono dr¾avljanstvo", ka¾e Tod Karlajsl koji je sastavio upitnik. Drugim reèima, "to su stvari koje tehnièki nisu u opisu va¹eg posla ali èine da Google bude bolje radno okru¾enje".

Na osnovu prvog upitnika, Karlajsl je sastavio jo¹ nekoliko koji bi trebalo da omoguæe izbor najboljih kandidata u odreðenim va¾nim oblasti - in¾enjeringu, prodaji, finansijama i ljudskim resursima. Do sada je 15 procenata kandidata uèestvovalo u tim anketama, a poèev od ovog meseca biæe obavezne za sve koji ¾ele posao u Googleu.

Jo¹ uvek nije moguæe reæi da li sistem funkcioni¹e. Postoje i otpori ideji da ma¹ina mo¾e bolje i lak¹e da otkrije talentovane od ljudi. "To je kao kada biste rekli nekome da imate savr¹ene podatke o njegovom ili njenom buduæem supru¾niku koga do tada nikada nisu videli", dodao je na kraju Karlajsl.

Bez obzira na to kako æe u Googleu nastaviti da biraju nove zaposlene, èinjenica da rad u toj kompaniji donosi velike obaveze, iziskuje napore ali i ima svoje prednosti. Pred kraj pro¹le godine èasopis Fortune je za najboljeg poslodavca u SAD proglasio upravo Google zbog "pogodnosti koje nudi zaposlenima, kao ¹to su naknada tro¹kova pranja ve¹a i hemijskog èi¹æenja, popravke automobila, odmora u banjama, besplatnim lekarom i uslugama masa¾e na radnom mestu."

Verujem da bi velikom broju onih koji u Srbiji imaju sreæu da rade i nisu jo¹ dobili otkaz ili progla¹eni vi¹kom, bila dovoljna redovna i, ako ni¹ta drugo, pristojna plata za normalan ¾ivot.

Autor: Milan Ðukiæ

Izvor B92

mikele

E tako to rade velike kompanije,pa ko voli,nek izvoli.Svi imaju jednake uslove,pa ce kvalitet da ispliva na povrsinu.
A ne kao kod nas,ja sam sin/cerka ovog ili onog,moj tata je...bla,bla  :namcor