Elektronsko naplaæivanje putarine

Started by Bred, 11-01-2007, 11:30:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Na autoputu Beograd - ©id, na naplatnoj rampi kod ©imanovaca, juèe je pored uobièajenog naèina naplate putarine, poèelo i elektronsko, koje vozaèu omoguæava da tokom putovanja nigde ne mora da stane, èak ni na naplatnoj rampi.

Kako bi vlasnik automobila uop¹te mogao da na ovaj naèin plaæa putarinu, potrebno je da kupi elektronski ureðaj, takozvani tag, koji je velièine mobilnog telefona. Tag zatim stavlja na prednji deo ¹ofer¹ajbne, najbolje iza retrovizora. Prilikom prilaska naplatnoj rampi, vozaè koji u vozilu ima tag prilazi traci na kojoj je jasno oznaèeno da se u njoj obavlja iskljuèivo elektronska naplata putarine. Pri tom, vozaè mora da smanji brzinu i ne sme da vozi br¾e od 50 kilometara na sat. Oèitavanje na skeneru traje svega nekoliko sekundi i ukoliko se na tagu nalazi dovoljno uplaæenog novca, rampa se vrlo brzo podi¾e i vozaè je, praktièno, bez stajanja prolazi.

Cena jednog taga je 3.500 dinara. Trenutno mo¾e da se kupi na naplatnim stanicama ©id, ©imanovci, Ruma (sedi¹te Oseka), kao i u JP „Putevi Srbije“, Ljube Èupe 5 u Beogradu. Takoðe i u sedi¹tima Auto-moto Saveza Srbije u Batrovcima, Tovarniku i Ruzveltovoj ulici u Beogradu.

Za prvu kategoriju vozila, u koju spadaju putnièki automobili, minimalni iznos punjenja taga staje 630 dinara, od èega je 600 dinara iskljuèivo za naplatu putarine.

Tag se kupuje samo jednom i tek posle pet godina obavlja se njegova besplatna zamena.

Sistem elektronske naplate uradio je Institut „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, a ono ¹to ga, po reèima tvorca, izdvaja od elektronskih naplata putarina u inostranstvu, pored cene koja je nekoliko puta manja, jeste i to da ovaj sistem na naplatnoj rampi, pored gabarita vozila, oèitava i registarske tablice.

M. Cvejiæ

blic

Korisnicko Ime

Fantasticna stvar, samo zemlje u regionu koriste ovaj sistem, ili slican, odavno. Konstantno kaskamo za ostatkom sveta

Wolf

Jos malo pa smo u Evropi :K
Bolje ikad nego nikad.

hulio_salinas

sjajna stvarcica...

kako sam samo zavidio zapadnjacima sto imaju ovaj sistem... eh... hvala Bogu da i mi osetimo parce savremenog sveta...