Praksa æe biti obaveza srednjo¹kolaca

Started by Bred, 17-04-2007, 13:06:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: J. Iliæ i V. Nedeljkoviæ |

Od sledeæe ¹kolske godine, buduæi srednjo¹kolci æe po prvi put moæi æe da se opredele za potpuno nova zanimanja mehatronièara i tehnièara telekomunikacija. Pored toga, na raspolaganju æe im biti ogledna odeljenja za kuvare, konobare, poslastièare, turistièke tehnièare i tapetare-dekoratere, koji su zadr¾ali stari naziv, ali æe imati potpuno nov nastavni program.
Za generaciju uèenika 2007/08. godine planirano je osam oglednih profila u tri podruèja rada, ali to ne znaèi da ih neæe biti i vi¹e. U drugu fazu reforme srednjeg struènog obrazovanja u Srbiji ukljuèena je 21 ogledna ¹kola iz oblasti prerade drveta, turizma, ugostiteljstva, ma¹instva i elektrotehnike. Cilj reforme je razvoj srednjeg struènog obrazovanja zasnovan na potrebama privrede i tr¾i¹ta rada. Novim oglednim odeljenjima biæe na raspolaganju kabineti sa savremenom opremom, kompjuterima, video-bimovima i skenerima. U odeljenja æe biti upisano najvi¹e 24 ðaka, a po novom nastavnom programu imaæe 70 odsto prakse i 30 odsto teorije. Prva generacija ðaka u nova pilot-odeljenja biæe upisana u septembru u Tehnièkoj ¹koli za obradu drveta, Tehnièkoj ¹koli „Novi Beograd“, Ma¹inskoj ¹koli „Radoje Dakiæ“, Turistièko-ugostiteljskoj ¹koli i Srednjoj turistièkoj ¹koli u Beogradu.
- Upisaæemo 24 uèenika koji æe posle èetiri godine dobiti zvanje tehnièara za mehatroniku. U prevodu, to je „dijagnostièar“ za kvarove na raznim ma¹inama. Odranije imamo jedno ogledno odeljenje za trogodi¹nje zanimanje operatera ma¹inske obrade. Zadovoljni smo rezultatima jer se pokazalo da se novi pristup svideo ðacima, pa su zainteresovaniji za nastavu - rekao je za „Blic“ Radoje Ga¹iæ, zamenik direktora u Ma¹inskoj ¹koli „Radoje Dakiæ“.
Buduæi mehatronièari æe se najverovatnije ¹kolovati i u Tehnièkoj ¹koli „Novi Beograd“, a tehnièari telekomunikacije u Tehnièkoj PTT ¹koli. Posle odliènih rezultata postignutih u dva ogledna odeljenja, za stolara i tehnièara za oblikovanje name¹taja i enterijera, u Tehnièkoj ¹koli za obradu drveta uvode jo¹ jedno pilot-odeljenje.
- Ove godine, u ogledno odeljenje æe iæi buduæi tapetari-dekorateri. Uspeh uèenika koji se obrazuju po novim programima znatno je bolji od uspeha onih koji se obrazuju po starim programima - prièa Zorica Ðokoviæ, direktorka Tehnièke ¹kole za obradu drveta.
Slièno iskustvo imali su i u Prehrambenoj ¹koli „PK Beograd“, gde je od¹kolovana jedna generacija veterinarskih tehnièara po novom reformisanom programu.
- Svi svr¹eni veterinarski tehnièari upisali su fakultete, a dva uèenika su se odmah zaposlila. U druga dva pilot-odeljenja rezultati su bili slabiji jer su se upisivali ne¹to slabiji ðaci - ka¾e Vera Jak¹iæ, direktorka Prehrambene ¹kole „PK Beograd“.
Ðaci u Srbiji veæ se ¹koluju u oglednim odeljenjima za pivara (koji se bez problema mogu zaposliti u sve veæem broju pivara), zlatara i administratora raèunarskih mre¾a. Ogledni obrazovni profili pivar i zlatar, kao trogodi¹nji, i administrator raèunarskih mre¾a kao zanimanje èetvrtog stepena, uèe se u ¹est srednjih ¹kola u Somboru, Panèevu, Novom Sadu, Beogradu i Ni¹u. Na primer, obrazovni profil zlatar u sebi objedinjuje zanatsku i umetnièku komponentu. Uèenici kroz trogodi¹nje ¹kolovanje stièu osnovna znanja u izradi nakita, a kroz raèunarske programe za dizajniranje razvijaju kreativne sposobnosti. Oèekuje se da zlatari po zavr¹etku ¹kolovanja bez problema naðu posao.
Program reforme srednjeg struènog obrazovanja sprovodi se od 2003. godine na inicijativu Ministarstva prosvete u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju, koja investira opremanje kabineta za praktiènu nastavu. Pilot-odeljenja najpre su uvedena u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, zdravstvu i ekonomiji.

Najveæe interesovanje osnovaca
Najveæe interesovanje meðu osmacima vlada za zanimanje bankarskog slu¾benika, administratora raèunarskih mre¾a, medicinsku sestru-vaspitaèa, masera, pekara i pivara, koja su u okviru ovog projekta uvedena tokom protekle èetiri godine.
U medicinsku i farmaceutsko-fizioterapeutsku ¹kolu upisuju se odlièni ðaci, pa je i za ogledna odeljenja jaka konkurencija, dok se u ma¹insko-tehnièke ¹kole po pravilu upisuje manje ðaka nego ¹to se tra¾i.

Manje izostanaka, bolje ocene, br¾e zaposlenje
Prvi rezultati osavremenjene nastave u oglednim odeljenjima su manji broj izostanaka i veæe proseène ocene. Èak 80 odsto ðaka koji su na taj naèin zavr¹ili ¹kolovanje u ma¹inskim i poljoprivrednim ¹kolama zaposlili su se u prva tri meseca po zavr¹etku ¹kole.

Slu¾benici za poslove osiguranja
Ukoliko Pokrajinski sekretarijat odobri izmenu plana upisa, na jesen æe u Ekonomsko-trgovinskoj ¹koli u Beèeju krenuti jedno èetvorogodi¹nje ogledno odeljenje buduæih slu¾benika u poslovima osiguranja. Inaèe, ove godine iz ove ¹kole izaæi æe prva generacija poslovnih administratora. To je prvi ogledni profil u ovoj ¹koli koji se pokazao veoma uspe¹nim.
blic