Vaginoplastika, ¹ta je to?

Started by hulio_salinas, 17-01-2007, 05:36:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

Vaginoplastika, ¹ta je to?
Izvor: Krstarica



Kad se radi o hirurgiji na ¾enskim intimnim organima, jedan od zahvata koji se najèe¹æe spominje jeste himenoplastika. To, meðutim, nije jedini zahvat koji se izvodi - kada je neophodno, mo¾e da se radi i vaginoplastika.

Prilikom vaginoplastike radi se rekonstrukcija ili korekcija nepravilnosti u strukturi i na zidovima vagine. Nekada je problem u tome ¹to postoji neki uroðeni nedostatak, koji onemoguæava ¾enu da u¾iva u seksualnom odnosu, a nekada problemi nastanu kasnije - su¹tina vaginoplastike jeste da se ¾eni vrati moguænost da u¾iva u seksu.

Nije nikakva retkost da se tokom poroðaja, ili zbog sporijeg luèenja hormona, ¾eni istegnu vaginalni mi¹iæi. To dovodi do slabljenja otvora i zidova vagine i oni gube raniju elastiènost (naziv za ovu pojavu je "vaginalna relaksacija").

Posledica vaginalne relaksacije jeste oseæaj neprijatnosti i on vremenom dovodi do seksualne nefunkcionalnosti. Moguæa posledica je i da ¾ena prilikom sedanja glasno "ispu¹ta vazduh" iz vagine. Naravno, to ¹to ¾ena vi¹e nije sposobna da u¾iva u seksu neæe prijati ni njoj ni njenom partneru.

Vaginoplastikom se skraæuju istegnuti mi¹iæi i uèvr¹æuje muskulatura. Tako se pobolj¹ava tonus i elastiènost vagine. Smanjuje se preènik vaginalnog otvora, a vaginalni mi¹iæi se ponovo zate¾u. Zahvaljujuæi tome, ¾enina vagina se vraæa u ranije stanje i ¾ena ponovo mo¾e da u¾iva u seksualnim odnosima sa svojim partnerom.

Nakon vaginoplastike, ostaje kratkotrajan otok i, kasnije, skoro nevidljiv o¾iljak. Zahvat se izvodi u lokalnoj ili op¹toj anesteziji. Oporavak je u principu prilièno brz, ¾ena se vraæa normalnim aktivnostima - u koje spadaju i intimni odnosi sa voljenom osobom.