Stigla je beba

Started by Darker, 14-01-2007, 14:56:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

ПОРОДИЧНИ ЛЕКАР

Стигла је беба

Први дани упознавања са новорођенчетом у породици су веома свечани, али и збуњујући јер треба одгонетнути загонетне бебине потребе


У Србији новопридошлог члана породице свечано дочекују баке, деде, кумови, најближи рођаци па и комшије. С радошћу загледају ново биће и питају се коме је најсличније. Беба је за све увек слатка, а може бити и црвена, с издуженом главицом, посута мехурићима, отечених капака. Беба у кући представља и највећу срећу и највећи могући напор за мајку која се опоравља од порођаја. Многе од њих су после порођаја веома осетљиве и плачу сваки пут када и беба заплаче, не зато што нису довољно зреле за материнство, већ зато што рођењем детета настају хормоналне промене које их чине преосетљивим. Ово стање најчешће траје само неколико недеља и у том периоду неопходна им је повећана пажња супруга и породице. И управо зато, сви који могу да помогну су дободошли.

У породицама са заједничким домаћинствима корисно би било да се све недоумице око неге бебе разреше пре рођења, да би се избегла непотребна неслагања и додатни напори за мајку, саветује др Мира Иванишевић, педијатар и шеф развојног саветовалишта у Дому здравља „Вождовац”. Ипак, без обзира на супротстављање старих и нових правила у подизању беба, баке су у већини породица незамењиви савезници младим мајкама и очевима. Родитељима који сами подижу децу, патронажна сестра пружа велику подршку. Труднице које су биле у саветовалишту припремљене су за све ситуације, па и овакве, али беба и у најбољим условима збуњује маму и тату. Највећа загонетка је продоран плач којим жели да саопшти сасвим различите потребе, да је, на пример, добро, али би волела да је уз мајку, или да је време за оброк, да јој је неудобно, хладно, претопло, да има грчеве.

Мало, али снажно


Др Мира Иванишевић
Како препознати дететове потребе и како га умирити? Када гласно плаче прва мајчина помисао је да је дете гладно зато што није довољно сисало. Стручњаци који су ослушкивали бебин плач утврдили су да новорођенче изражава ову потребу плаћучи продорно и испрекидано, с малим паузама у којима, после дубоког удаха, узима „залет” за наставак плача. Тада би јој требало понудити млеко. После подоја или храњења на флашицу, сита беба више не плаче. Врло гласним плачем реаговаће и зато што јој је неудобно или јој нешто друго смета.

Ипак, највише брига родитељима задаје бебин плач изазван грчевима у стомаку који не престаје љуљушкањем. Грчеви су обично праћени снажним плачем док беба зајапуреног лица стиска шачице и истеже ноге. Ублажиће их чај од кима, топла пелена стављена на стомачић. Од помоћи може да буде и утрљавање кимовог уља у стомачић бебе у правцу кретања казаљке на сату. Будући да се грчеви јављају и ноћу, за њихово ублажавање најбоље је потражити савет дежурног педијатра.

Докторка Иванишевић наглашава да учење почиње од рођења. Новорођенче треба пресвући, нахранити и носити после подоја да би се ослободило прогуталог ваздуха, а затим лагано спустити у креветац. Поједине бебе чак и кад су им све потребе задовољене, плачу зато што не желе да буду саме. Не треба одмах реаговати на сваку и најмању дечију реакцију. Беба уме да заплаче и кад је сањива. Зато би требало сачекати да се сама смири, али, ако је узнемирена и предуго плаче, требало би је узети у руке и љуљушкати... У мајчином наручју, куцање срца које је слушала пре него што се родила, подсетиће је на период кад је била најбезбеднија. Присуство мајке смирује дете, које је препознаје и по мирису.

Већина беба уме да безразложно плаче и предвече. Вероватно због прастарих инстинката везаних за долазак ноћи и опасности које она доноси. Дискретна светлост и мајчине нежне речи смириће уплашену бебу, будући да је у стању да одмах по рођењу чује и препознаје мајчин глас. Бебе, сматра се, воле и музику, иако то наука није у потпуности доказала. Благи и нежни звуци чине је спокојном. Неповољно реагује и на јаке звуке, галаму и нервозу коју не разуме, због којих осећа несигурност и реагују плачем. Ужурбаност и нервоза присутни су у свакој кући, али би их требало свести на најмању могућу меру нарочито за време дојења.

Тајни разговори


Мајку препознаје по гласу и мирису
Многе мајке се обрадују кад примете да их дете посматра. Оно, додуше, види нејасно, али може да разликује мајку од околине и других особа. Може и кратко да посматра неки предмет па чак га и прати док се креће, али проћи ће више од месец дана да би погледало мајку у очи.

Контакт детета и мајке „очи у очи”, њен глас и љуљушкање смирују бебу и изазивају рефлексни осмех. Своје задовољство повремено ће изражавати грленим гласовима, а са месец дана почеће и да гуче изговарајући прве самогласнике, а, о, у.

Беба и мама „разговарају” и додиром. Нежни покрети мајке и блага масажа лица, ручица и тела за време неге умирују бебу. Покрет је за бебу такође облик изражавања њених осећања и њене личности. Већ првих дана беба ће, лежећи на стомаку и ослањајући се на лактове згрчених песница, моћи да подигне главу. Ако јој на длан спустите прст, одмах ће га ухватити. Покрети убрзавају развој мозга и сазревање нервног система и зато новорођенче треба одевати тако да се неспутано креће. Кад мало одрасте, не би је требало стављати у дубак. Он не само што ограничава кретање, већ је подложан и превртању. Деца у њима лако могу при паду да задобију повреде које ће их обележити за читав живот, износи своја искуства др Иванишевић. Осим тога, прерано стављање на ноге лоше утиче на развој дететове кичме.

Све бебе су различите, али имају исте потребе. Пожељно је да беба буде уз мајку од самог рођења, као што је и предвиђено „Бејби френдли” програмом. Већина жена осети мајчинску љубав одмах после рођења бебе, а остале тек с првим подојима и загрљајима. Дојење није само храњење бебе, наглашава наша саговорница, већ и најлепша комуникација с тек рођеним бићем. Бебама на вештачкој исхрани она је ускраћена. Од првих дана, треба им се обраћати осмехнутог лица и говорити им да су весела деца. Таква ће заиста и бити. Вера Бошковић

Упутство за родитеље

Ако те твоје дете потражи погледом – погледај га!
Ако те дете додирне рукама – загрли га!
Ако те твоје дете додирне уснама – пољуби га!
Ако твоје дете хоће нешто да ти каже – саслушај га!
Ако се твоје дете осећа беспомоћно – помози му!
Ако је твоје дете тужно – утеши га!
Ако се твоје дете осећа усамљено – прати га!
Ако се твоје дете налази у потешкоћама – осоколи га!
Ако твоје дете доживи неуспех – заштити га!
Ако твоје дете изгуби наду – охрабри га!

(Арнолд Расковски)

Савети за будуће маме

Психо-физичка припрема трудница је неопходна не само да би се донела на свет здрава беба и олакшало рађање, већ и да би се будућа мајка упознала са многим ситуацијама које је очекују непосредно по рођењу детета. Бесплатне савете дају стручњаци Националног пројекта „Беба долази”, а информације о новом пријављивању трудница које почиње првог фебруара могу се добити на сајту www.bebadolazi.net. Аутор и главни координатор Националног пројекта „Беба долази” је новосадски лекар др Војислав Стојшин, апокровитељи су Европска агенција за реконструкцију, Црвени крст Србије, Министарство здравља и Народна канцеларија председника Републике.

Вера Бошковић

dancho