Teroristi koriste internet za odreðivanje ciljeva napada

Started by Bred, 17-01-2007, 10:29:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

ZLOUPOTREBA - Za lociranje meta u zapadnjaèkim vojnim bazama u Iraku, teroristi izgleda koriste detaljne satelitske mape Zemlje koje besplatno mogu da otvore na internet-pretra¾ivaèu „Gugl" kroz projekat „Earth".

Britanci su na primer, pri istrazi ranijih napada prona¹li ¹tampane satelitske mape Zemlje koje su objavljene na „Guglu", s detaljno prikazanim objektima unutar vojne baze kod Basre. Britanski komandanti, pa i vlada u Londonu, dosad su se èudili ¹to su napadi izvedeni sa osobitom precizno¹æu.

- Imamo dokaze da se radi upravo o kori¹æenju interneta i ta èinjenica ozbiljno nas zabrinjava - izjavio je jedan britanski obave¹tajac.

Praktièno, svako ko zna da se slu¾i internetom mo¾e lako da upi¹e naziv lokacije koju tra¾i da bi dobio detaljni geografski uvid.

S druge strane, predstavnici „Gugla" ne vide svoju krivicu u primeni programa „Earth".

- Informacije na na¹em pretra¾ivaèu svako mo¾e da koristi u dobre, kao i u lo¹e svrhe. Ovaj put su iskori¹tene s lo¹im nametrama i u lo¹e svrhe - ka¾u oni.

Ali, „Gugl" je takoðe saop¹tio da je uvek spreman da saraðuje s vladama zemalja koje neki sadr¾aji internet stranica ugro¾avaju.

Britanci meðutim upozoravaju da teroristi mogu satelitske snimke koristiti za napade po celom svetu.

U napadima na britansku bazu u poslednjih ¹est meseci poginuo je jedan vojnik, a ozleðeno je vi¹e njegovih kolega.
||||

24sata