Sukob Vatikan-Jad va¹em

Started by Bred, 13-04-2007, 08:55:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Vatikan, Jerusalim -- Vatikan i izraelski muzej holokausta Jad va¹em sukobili se zbog uloge pape Pija XII u progonu Jevreja.

Neposredan povod za sukob je bio taj ¹to je Vatikan nedavno objavio da namerava da papu Pija XII proglasi svecem. Poèetkom ovog meseca oko 3.000 strana o ¾ivotu i delu pape predato je na prouèavanje kardinalima i biskupima.

Razlog za nesuglasice je fotografija pape Pija XII u Jad va¹emu u Jerusalimu ispod koje stoji da, "iako su izve¹taji o ubistvima Jevreja tokom rata stizali do Vatikana, papa nikada nije protestovao".

Prema podacima tog najveæeg muzeja posveæenog holokaustu, papa Pije XII se samo dva puta oglasio u II svetskom ratu da osudi masakr, jednom za Maðarsku i drugi put za Slovaèku, i to pred kraj rata.

Ambasador Vatikana u Izraelu, monsinjor Antonio Franko, izjavio je da neæe neæe iæi na godi¹nju komemorativnu slu¾bu koja se odr¾ava sledeæe sedmice u Jad va¹emu zbog fotografija Pija XII. "Ne nameravam da idem u Jad Va¹em ako stvari ostanu onakve kakve su sada", ka¾e Franko.

Portparolka muzeja Iris Rozeberg izjavila je da je "¹okirana i razoèarana" odlukom Vatikana.

Komemoracija u Jad va¹emu se odr¾ava tradicionalno svake godine i tom dogaðaju prisustvuju ambasadori svih dr¾ava u Izraelu. U tom muzeju ka¾u da æe to biti prvi put da neko od ambasadora odbije da prisustvuje.

U tom muzeju istièu da æe biti spremni da razmotre ulogu Pija XII ako Vatikan otvori svoje arhive iz II svetskog rata i omoguæi njihovo prouèavanje struènjacima iz Jad va¹ema.

b92