12 ¾rtava nevremena u Evropi

Started by Korisnicko Ime, 18-01-2007, 22:10:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

London, Berlin, Var¹ava, Prag -- Najmanje 12 osoba danas je poginulo u olujnom nevremenom sa orkanskim vetrom koje je zahvatilo zemlje severne i zapadne Evrope.

Vetrovi koji od jutros duvaju nad delom britanskog ostrva izazvali su u Brid¾nortu, na istoku zemlje, saobraæajnu nesreæu u kojoj je jedna osoba poginula. Jedan 54-godi¹nji vozaè je poginuo kada je na njegovo vetrobransko staklo dok je vozio, pala velika grana drveta, izjavio je portparol slu¾be hitne pomoæi.

Najte¾e je pogoðena Britanija, u kojoj je poginulo sedam osoba, uglavnom u saobraæajnim nesreæama. Vetrovi su u Britaniji dostizali 160 kilometara na èas.

Spasilaèke ekipe uspele su da pronaðu 26 èlanova posade britanskog teretnog broda koji je poèeo da u oluji tone u vodama Laman¹a.

Dve osobe su poginule u Holandiji, kada se pod naletom vetra drvo sru¹ilo na njihov automobil, javila je holandska agencija ANP.

Zbog vetrova, koji su dostizali 100 kilometara na sat, i jake ki¹e u Holandiji su otkazani brojni letovi i saobraæanje vozova, a ¹kole zatvorene.

Prijavljeno je vi¹e od 30 nesreæa, a vlasti su pozvale graðane da ostanu u svojim domovima.

Jaki vetrovi o¹tetili su krov centralne ¾eleznièke stanice u Amsterdamu. Zbog parèiæa stakla koje je vetar raznosio s krova, putnicima je zabranjeno zadr¾avanje na platformama, a vozovi nisu mogli da uðu u stanicu.

Nevreme je uticalo i na pomorski saobraæaj u Roterdamu, najprometnijoj luci u Evropi. Na jednom terminalu nafta je iscurela u more, po¹to je teretni brod udario u kontejner sa naftom.

Na jugozapadu Nemaèke, jedan vozaè je poginuo kada se njegov automobil sudario s drugim vozilom, dok je poku¹avao da izbegne sru¹eno drvo.

U Irskoj, gde meteorolozi upozoravaju da bi vetrovi mogli da dostignu 140 kilometara na èas, otkazani su ili odlo¾eni letovi, kao i saobraæanje feribota na linijama prema Britaniji i Francuskoj.

Maðarske slu¾be za vanredne situacije su u pripravnosti, po¹to se oèekuje da oluja sa jakim vetrovima sutra ujutru zahvati i Maðarsku.

U Bergenu, na zapadu Norve¹ke, veæ 82 dana pada ki¹a.

Od orkana strahuju i Èesi i Poljaci

U¾urbane vanredne pripreme, uz najozbiljnija upozorenja hidrometeorologa u poslednjih nekoliko godina, pred vetrom orkanske jaèine dovr¹avaju i Èesi i Poljaci.

Èe¹ki hidrometeorolo¹ki zavod ponavlja upozorenje graðanima da ne izlaze bez preke potrebe, a nikako u ¹ume, da obezbede prozore, pripaze gde su parkirali automobil.

"Tako jak vetar sti¾e kod nas vrlo retko. Mogu se oèekivati velike materijalne ¹tete na velikoj teritoriji, prekidi u saobraæaju i u isporukama elektriène energije", upozorilo je èe¹ko ministarstvo ¾ivotne sredine.

U planinama na istoku Èe¹ke hidrometeorolozi oèekuju i lokalne poplave, po¹to uz jak vetar sti¾u i obilne padavine.

Poruku "Ne izlazi, oduvaæe te" ponavljaju elektronski mediji u susednoj Poljskoj. Televizija je dodatno upozorila Poljake da imaju razumevanja za svoje sve¹tenike jer se njihove mantije na jakom vetru pretvaraju u prava jedra i onemoguæavaju im tako da idu svojim poslom po ulicama.

B92

stef


hulio_salinas


Bred

cuti, samo da kod nas to ne dodje :hm

Wolf

Najavili su neki vetar za danas, ali se nadam da ce da nas zaobidje.
Ovo malo kisice mogu da podnesem.