FEST 07

Started by Korisnicko Ime, 08-01-2007, 12:34:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Premijernom projekcijom domaæeg filma "Klopka" Srdana Goluboviæa 23. februara u Sava centru biæe otvoren Beogradski meðunarodni filmski festival FEST.

Ovogodi¹nji festival, pod sloganom "Da li si kadar za FEST?", do 4. marta predstaviæe oko 80 filmova, koji æe biti prikazivani u Sava centru, Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu omladine i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, pi¹e u petak dnevni list "Politika".

Glavna novina na FEST-u 07 biæe takmièarski program "Evropa van Evrope", pro¹logodi¹nji prateæi program projekta "B2B", koji æe predstaviti osam filmova zemalja izvan Evropske unije ili izvan Evrope, ali sa znaèajnom evropskom tradicijom.

Umetnièki direktor FEST-a Miroljub Vuèkoviæ najavio je raznovrstan filmski program saèinjen od ostvarenja koja su obele¾ila presti¾ne svetske festivale i osvojila znaèajne nagrade.

Meðu njima su filmovi: "Kraljica" Stivena Frirsa, "Vratiti se" Pedra Almodovara, "Vavilon" Alehandra Gonzalesa Inaritua, "Zastave na¹ih oèeva" i "Pisma Ivo D¾ime" Klinta Istvuda, "Provalnik" Entonija Mingele, "Gojine utvare" Milo¹a Formana.

Publici FEST-a biæe predstavljeni i novi filmovi Akija Kaurismakija i Larsa fon Trira, poslednji film Roberta Altmana "Radijski ¹ou", zatim film "Marija Antoaneta" Sofije Kopole, domaæi film "Odbaèen" u re¾iji Milo¹a Radivojeviæa i mnogi drugi.

U filmu "Klopka" Srdana Goluboviæa uloge tumaèe, izmeðu ostalih, Neboj¹a Glogovac, Nata¹a Ninkoviæ, Anica Dobra i Predrag Miki Manojloviæ. "Klopka" je prièa o mladom beogradskom braènom paru koji sa sinom Nemanjom ¾ive kao podstanari. Njihov svet se ru¹i kada, posle iznenadnog srèanog napada, otkriju da Nemanja ima retku bolest. Operacija u stranom medicinskom centru je neophodna. Lekarska intervencija i put ko¹taju 30.000 evra. Taj novac moraju da pronaðu veoma brzo, jer svaki sledeæi Nemanjin napad mo¾e biti sve opasniji.

Beta

Maslacak

Jedva cekam! :~
Obozavam festivalske filmove....

Korisnicko Ime

Postavljen je program:
http://www.fest.org.yu/2007/s/

AquArius

#3
Karte za FEST u prodaji od 1. februara

Pres slu¾ba FEST-a najavila je da æe od èetvrtka, 1. februara, poèeti prodaja ulaznica koje æe, zavisno od termina prikazivanja filmova na ovom festivalu, ko¹tati od 150 do 250 dinara.

Najjeftinije æe biti karte za reprizno emitovanje filomova koje æe u Centru Sava biti od 12,00 do 14.30, a u Domu sindikata od 12.30 do 15,00 èasova.

Za premijerne filmske projekcije koje su u Sava centru od 17 sati, a u Domu sindikata poèinju u 17,30 cena ulaznice je 200 dinara, a za gala premijere u veèernjim satima na oba mesta 250 dinara.

Od prvog februara poèeæe i prodaja kompleta ulaznica za sve filmske projekcije. Cena najskupljeg, za filmove koji su u Centru Sava na programu od 19,30 i od 22 èasa, staje 2.500 dinara.

Ljubitelji filma æe komplet karata moæi da kupe i 10 odsto jeftinije ako to urade do 7. februara.

FEST 23. januara otvara film "Klopka" Srdjana Goluboviæ i traje do 4. marta.

(Tanjug)


Cene ulaznica po terminima prikazivanja filmova su:
Centar "Sava":
150 dinara za reprize u 12 i 14.30
200 dinara za premijerne termine u 17 sati
250 dinara za Gala premijere u 19.30 i 22 sata

Kulturni centar Beograda:
150 dinara za reprizne termine u 13 i 15.30
200 dinara za premijerne termine u 18, 20.30 i 23 sata.

Dom sindikata:
150 dinara za reprize u 12.30 i 15 sati
200 dinara za premijere u 17.30
250 dinara za premijere u 20 i 22.30 sati.

(NaDlanu)


AquArius

#4
Danas poèinje Fest

Medjunarodni filmski festival Fest, 35. po redu, sveèano æe biti otvoren veèeras u Centru "Sava" premijerom domaæeg filma "Klopka" reditelja Srdana Goluboviæa, koji je zapa¾eno pro¹ao na nedavno zavr¹enom festivalu u Berlinu.

Do 4. marta, u planu je ukupno 200 premijernih i repriznih projekcija u Centru "Sava", Domu sindikata, Dvorani kulturnog centra i Muzeju kinoteke, u selekciji umetnièkog direktora Miroljuba Vuèkoviæa.

Fest od ove godine ima i takmièarski program, pod nazivom "Evropa izvan Evrope", sa osam filmova iz evropskih zemlja koje nisu èlanice Unije i zemalja koje geografski nisu u Evropi ali imaju evropsku kulturnu tradiciju.

Najbolji film izabraæe troèlani medjunarodni ¾iri, èiji su èlanovi Pavel Pavlikovski (Velika Britanija), Mejnolf Curhorst (Nemaèka) i Dubravka Lakiæ, predstavnik medijskog sponzora, kompanije "Politika".

Taj program otvara u subotu uveèe u Domu sindikata ruski film "Slobodno lebdenje" Borisa Hlebnikova. Slede ostvarenja autora iz Hrvatske, Turske, Izraela, Kazahstana, Tad¾ikistana, kao i dve srpske premijere. To su debitantski film "Hamlet" Aleksandra Rajkoviæa i najnovije delo veterana Puri¹e Djordjeviæa "Dva".

Srpska kinematografija zastupljena je i u programu Festa "Èinjenice i slagalice", sa dugometra¾nim dokumentarnim filmovima u DKC-u, gde æe premijere imati "Zabranjeni bez zabrane" Dinka Tucakoviæa i Milana Nikodijeviæa, "Kako postati heroj" Mladena Matièeviæa i "Izabrao sam" Nedeljka Despotoviæa.

Projekcije u Centru "Sava" od 17, 19,30 i 22 sata rezervisane su uglavnom za ciklus "Horizonti" sa tridesetak filmova koji su uèestvovali na velikim svetskim festivalima i dobijali nagrade u proteklih godinu dana.

Medju njima su poslednje ostvarenje slavnog Roberta Altmana "Radijski ¹ou", "Vavilon" Alehandra Gonzalesa Inaritua, "Gojine utvare" Milo¹a Formana, "Vrati se" Pedra Almodovara, "Mala mis San¹ajn" D¾onatana Dejtona i Valeri Feris, "Kraljica" Stivena Frirsa, "©ef nad ¹efovima" Larsa fon Trira, "Put za Gvantanamo" Majkla Vinterbotoma...

Ostali programski ciklusi na Festu su "FantAzija", sa delima azijske kinematografije, "Nemaèko putovanje" posveæen savremenom nemaèkom filmu, "Gospodjice" sa filmovima ¾ena reditelja i "Svetionik" sa delima mladih autora.

Poèasni gost Festa biæe veteran amerièke kinematografije Bob Rafelson (74), reditelj kultnog filma "Po¹tar uvek zvoni dva puta". On æe tokom boravka u Beogradu primiti "Zlatni peèat" Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti, a u prateæem programu Festa u Muzeju kinoteke biæe prikazana tri njegova filma, ukljuèujuæi "Pet lakih komada" s kojim se proslavio 1970. godine.

Medju ostalim gostima nema naæi æe se reditelji ®an Paskal Atu (Francuska), Vadim Glovna, Hans ©tajnbihler i Matijas Glasner (Nemaèka), Andrea ©taka (©vajcarska), Branko ©mit (Hrvatska)...

(Tanjug/MONDO)


Za Fest je vec prodato 67 000 karata.
:happy:

mikele

Kandidati za "Oskara" na Festu
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4849360)

Na 35. Festu, koji je sveèano otvoren u petak, najveæu pa¾nju publike privlaèi veèernji program u velikoj dvorani Centra "Sava".

U subotu æe premijerno biti prikazan "Vavilon", kandidat za "Oskara", amerièko-meksièki film autora Alehandra Gonzalesa Inaritua, dobitnika "Zlatne palme" za najbolju re¾iju na pro¹logodi¹njem Kanskom festivalu.

Ovaj film, koji se prikazuje u okviru programske celine "Horizonti", okarakterisan je kao "najbogatiji, najsmeliji i najtu¾niji film ove godine" i govori o tome kako se u trenu mogu sudariti sudbine potpunih stranaca i izazvati talas nesreæe nesluæenih razmera, a glavne uloge tumaèe Bred Pit, Kejt Blan¹et i Gael Garsija Bernal.

U subotu æe, u terminu od 17 èasova, u Sava centru premijerno biti prikazan film "Gangster" Gevina Vuda, pro¹logodi¹nji dobitnik "Oskara" za najbolji strani film, a u 22 èasa "Holivudlend" Alena Kortera, prièa o nalièju "Fabrike snova".

Novouvedeni takmièarski program "Evropa van Evrope" poèinje u subotu u Domu sindikata projekcijom ruskog filma "Slobodno lebdenje" Borisa Hlebnjikova, laureata festivala u Var¹avi.

O najboljem filmu iz zemalja koje nisu èlanice Evropske unije odluèiæe ¾iri èiji su èlanovi Pavel Pavlikovski (Velika Britanija), Mejnolf Curhorst (Nemaèka) i Dubravka Lakiæ (Srbija).

Poèasni gost Festa, amerièki reditelj Bob Rafelson primiæe veèeras u Muzeju kinoteke nagradu "Zlatni peèat" za ukupan doprinos sedmoj umetnosti, a u Kinoteci æe tim povodom biti prikazana tri njegova filma - "Krv i vino", "Pet lakih komada" i "Meseèeve planine".

Dvorana kulturnog centra Beograda nudi zanimljiv program, s nemaèkim kandidatom za Oskara, politièkom dramom "®ivot drugih" reditelja Florijana Henkela fon Donersmarka, dugometra¾nim dokumentarcem "Apsolutni Vilson", koji je posveæen pozori¹nom umetniku Bobu Vilsonu, kao i filmovima iz Francuske, Portugalije i Irana.

U programu "Horizonti", biæe prikazan film "Lepotica veènosti" Manoela de Oliveire, dok æe u okviru programske celine "Svetionik" biti predstavljen film "Su¹no doba", dobitnik specijalnog priznanja na festivalu u Veneciji i Nagrade "Human Rights".

U Domu sindikata u subotu æe biti prikazani francuski film "Flandrija" i omnibus "Pariz s ljubavlju", sastavljen od sedam filmskih prièa u re¾iji Gasa van Santa, braæe Koen, Voltera Selersa, Danijele Tomas, Alfonsa Kuarona, Olivera Asajasa, Vesa Krejvena i Toma Tikvera.

Na programu Doma sindikata su i argentinsko-italijansko- britanska koprodukcija "U Patagoniji" i indijski "Nikad ne reci zbogom" u re¾iji Karana Johara.

(MONDO/agencije)
=============================================================================================
"Hamlet" ipak na FEST-u
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4849361)

Direktor Direkcije FEST-a Milo¹ Paramentiæ saop¹tio je da im je stigla privremena zabrana Okru¾nog suda, adresirana na producente filma, da ne smeju dalje da prikazuju domaæi igrani film" Hamlet".

Paramentiæ je rekao da se zabrana odnosi na producente "ADT grup" a ne na FEST i da je odluèeno da se film prika¾e u nedelju u sali Doma sindikata u 20 sati, kao ¹to je predvidjeno zvaniènim programom.

Zabranu za dalje prikazivanje filma zatra¾io je re¾iser Aleksandar Rajkoviæ koji nije prisustvovao konferenciji za novenare.

Prema oba¹njenju koje je Tanjugu dao producent Dragan A¹anin, re¾iser je odbio da prisustvuje konferenciji iako je na FEST-u prikazana ona verzija koju je odobrio da se prikazuje na festivalima.
A¹anin trvdi da su oni ispo¹tovali 23 od 24 zahteva re¾isera, osim ¹to nisu hteli da ga ukljuèe u producentski tim jer smatraju da u tom delu posla nije uèestvovao.

Paramentiæ je rekao da je odluka da se film prika¾e doneta posle konsultacija sa advokatima, jer je FEST sklopio ugovor sa producentskom kuæom a ne sa re¾iserom, a producentima sudska zabrana jo¹ nije stigla.

On je objasnio da je za FEST jedino obavezujuæa odluka producenata i dok oni ne povuku film FEST je du¾an da ispo¹tuje svoj deo ugovora i prika¾e ga gde je dogovoreno.

(Tanjug)