Prestanak opasnosti u Panèevu

Started by Roben, 07-02-2007, 16:17:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Prestanak opasnosti u Panèevu
(http://nono9.us)
Sirene za prestanak hemijske opasnosti u Panèevu oglasile su se oko 12.40 èasova po¹to je vrednost benzena pala na èetiri mikrograma po metru kubnom vazduha, sa 156 mikrograma koliko je ranije izmereno.

Direktor republièke Uprave za za¹titu ¾ivotne sredine Miroslav Nikèeviæ izjavio je da su inspekcijske slu¾be utvrdile da je krivac za zagadjenje prethodnih dana Petrohemija.

"Protiv odgovornih lica u fabrici biæe podnete kriviène prijave zbog zagadjenja i skrivanja informacija od javnosti o zagadjenju, a uruèeno im je re¹enje da do veèeras u 20 èasova moraju obustaviti sve aktivnosti u delu fabrike koji uzrokuje zagadjenje", rekao je Nikèeviæ u skup¹tini op¹tine Panèevo.

Zamenik generalnog direktora Petrohemije Dobrosav Dakuloviæ odbio je u izjavi novinarima odgovornost te fabrike za zagadjenje, i dodao je policija bila jutros u fabrici da prikupi podatke.

Generalni direktor Petrohemije Ambru¹ ©andor izjavio je za Betu da inspektori Ministarstva za nauku i za¹titi ¾ivotne sredine redovno obilaze Petrohemiju i prave izve¹taje o nalazima.

"Ukoliko se prijava zasniva na tim nalazima, onda æe se na sudu dokazati da je Petrohemija preduzela sve neophodne mere za¹tite ¾ivotne sredine", dodao je Ambru¹.

U petak bi u Vladi Srbije trebalo da bude odr¾an sastanak sa predstavnicima industije i lokalne samouprave o ovom problemu.

Novinari lista "Panèevac" pozvali su sve gradjane Panèeva da istog dana od 11,59 do 13 èasova obustave sve aktivnosti, i izadju ispred svojih preduzeæa, ¹kola, ustanova i kuæa kakao bi izrazili protest zbog zagadjenja.

Op¹tina Panèevo podr¾ala je ovaj vid protesta.

(Beta)


ово је страшно убијају људе а нико не одговара за то  :police:
не знам да ли су те две фабрике важније од људи
сад је бар почело да се прича о томе ранијих година су их тровали и ћутали   :nene:


darusaz

#1
Из личних извора, знам за панчевачки проблем, и Панчевцима никада нису требале Миковићеве сирене да би им се ставило до знања да их неко трује. Довољно им је увек било и чуло мириса....  :ball2:

Проблем постоји још од како су те три фабрике и изграђене скоро у непосредном центру Панчева. А да апсурд буде већи манастир Војловица се сада и налази у кругу једне од фабрика јужне индустријске зоне. Мислим да се одавно у Панчеву нико озбиљно и не плаши хроничног тровања. Памтим барем једну деценију уназад само страх од катаклизматичне хаварије у ХИП или у Петрохемији, која би изазвала катастрофу и ван граница општине Панчево. Сећам се и редовних показних вежби служби цивилне заштите, хитне помоћи, ВЈ, и служби ове три фабрике у "симулираним опасним ситуацијама". Живети или радити у Панчеву је огроман стрес. Живот вам је константно угрожен могућом хаваријом у јужној индустријској зони или пак попуштању "Панчевачког" моста на Дунаву код Београда.

Нажалост многи грађани Београда и Панчева, прехрањују породице управо радом у чувеним панчевачким фабрикама. Све остало што је у Панчеву од индустрије и постојало, сада је захватио коров - УТВА, стаклара (у стечају), фабрика сијалица "Тесла" (не зна се ни дал ради нит дал не ради), ... Иронија да буде већа, Панчево је један од ретких градова у које његови највећи колективи нису уложили ни динара. Супротан пример је Вршац који је добрим делом "налицкан" захваљујући иницијативима из Stada Arzneimittel (Хемофарм концерн) и SL холдинга.

Quote from: Roben on 07-02-2007, 16:27:48
ово је страшно убијају људе а нико не одговара за то  :police:
не знам да ли су те две фабрике важније од људи
сад је бар почело да се прича о томе ранијих година су их тровали и ћутали   :nene:

Три су фабрике, мада је ХИП пред вратима стечаја још од 5.10.2000., па је онда број од само две и на неки начи тачан. ;)

trinity

Slazem se donekle sa vama...
Prva stvar koju niko nije objavio, a to je do pre 5-6 godina dozvoljena granica benzena u vazduhu je bila 120ppm, a sada je na primer 20ppm, sto je slozicete se velika razlika. Ni danas se ne zna koji je razlog ovakvog smanjenja, predpostavlja se da je to zato sto se jednom negde spomenula da treba teziti ka tome da se filteri koji se prave za ovakve fabrike naprave tako da 20 ppm bude gornja kolicina koncentracije benzena u vazduhu, naravno filteri su napravljeni, ali se jos uvek ne koriste u svim zemljama, pa tako ni kod nas, mnogi gradovi u Evropi koji imaju ovakve fabrike ih nisu uveli, ali teze ka tome, naravno nisu ni zakon promenili.
Kod nas je to uradjeno na brzinu, kao uradili smo nesto dobro za ekologiju, a to sto se to nije sprovelo, jer drzava nema para za filtere to je nebitno.
Ja sam zivela u Pancevu pre 17 godina isla sam u skolu bas pored svih tih fabrika i nikada nisam osecala da je vazduh zagadjen, za razliku od Beograda, sve je ovo bilo isto i ranije i ljudi su normalno ziveli, sada se opstinskom rukovodstvu ne svidja rukovodstvo rafinerije i petrohemije pa bi malo da ih promene, ako bi mogli i da ih zatvore
Tako da nisam bas sigurna da tu svi brinu za ekologiju i stanovnike Panceva

darusaz

Мислим да Миковић само скупља политичке поене за ДС. Чисто политиканство. Нажалост.

stef