Rezultati analiza preraðevina od mleka

Started by AquArius, 02-02-2007, 10:45:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Rezultati analiza preraðevina od mleka

Graðani Leskovca, Aleksinca, Sokobanje, Vr¹ca, Panèeva, Kragujevca, Obrenovca i Beograda jedu sirne i mleène namaze vrlo dobrog kvaliteta. U osmom uporednom ispitivanju ocenjena su 23 uzorka ovih proizvoda koji su prikupljeni metodom sluèajnog uzorka, i nijedan se nije na¹ao u zoni ekstra kvaliteta.


Ispitivanje kvaliteta sirnih i mleènih namaza izvr¹io je Pokret za za¹titu potro¹aèa Beograd u saradnji sa Privrednom komorom Beograd i Veterinarskom inspekcijom. Uzorci za analize kupljeni su 18. i 20. decembra u Leskovcu, Aleksincu, Sokobanji, Vr¹cu, Panèevu, Kragujevcu, Obrenovcu i Beogradu. Od ukupno 23 uzorka, 14 je iz domaæe proizvodnje, a devet uzoraka je iz uvoza.

Mikrobiolo¹ke i hemijske analize raðene su u laboratorijama Zavoda za mlekarstvo gde je utvrðeno da su svi uzroci mikrobiolo¹ki ispravni. Senzorne analize radila je Struèna komisija Pokreta za za¹titu potro¹aèa Beograd. Svi ispitani uzorci ispunili su propisane norme o higijenskoj ispravnosti i kvalitetu mleènih i sirnih namaza.

- Uvozni proizvodi su dobrog kvaliteta, a na na¹em tr¾i¹tu stalan kvalitet odr¾avaju Mlekara Subotica i Mlekara ©abac. Ono ¹to utièe na lo¹iji kvalitet jeste i nepo¹tovanje uslova èuvanja namirnica u prometu. Tako je ¹abaèki "Ala kajmak" u ovoj analizi dobio dve razlièite ocene. Jedan uzorak kupljen u Beogradu dobio je vrlo dobru ocenu, a drugi koji je kupljen u Sokobanji zadovoljavajuæu. Za to ne mo¾ete kriviti mlekare, nekada su krivci prodavci koji ih èuvaju na neadekvatan naèin - ka¾e prof. dr Zora Mijaèeviæ.

Pokret za za¹titu potro¹aèa Beograd juèe je potpisao sporazum o poslovnoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije, zahvaljujuæi kome æe se analize kvaliteta namirnica u Srbiji sprovoditi dva puta meseèno.

- Ispitivanja æe finansirati Pokret za za¹titu potro¹aèa 45 odsto, 30 odsto æe izdvajati Vlada i lokalna samouprava, a 25 odsto æe biti isplaæivano iz komorskog sistema. Time æe ispitivanja biti èe¹æa i nadamo se da æemo na taj naèin smanjiti nelojalnu konkurenciju, kao i da æe najkasnije za godinu i po dana zdravstvena ispravnost namirnica biti ista kao u zemljama Evropske unije - rekao je Petar Bogosavljeviæ, predsednik Pokreta za za¹titu potro¹aèa Beograd.

Marija ©krbiæ

Blic

Dukica