EU: Povlaèenje klasiènih sijalica

Started by Bred, 20-03-2009, 22:05:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Brisel -- Evropska komisija definitivno je zabranila upotrebu klasiènih sijalica, èije bi povlaèenje sa tr¾i¹ta trebalo da poène veæ ove godine.

Ovim merama trebalo bi da bude postignuto i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 32 miliona tona godi¹nje. Povlaèenjem klasiènih sijalica iz upotrebe æe, kako se pretpostavlja, svake godine moæi da se u¹tedi 11 milijardi evra.

Njihova zamena ekolo¹kim i ¹tedljivim sijalicama trebalo bi da se obavi do kraja 2012. U sredu usvojene dve uredbe koje se odnose na pobolj¹anje energetske efikasnosti sijalica koje se koriste u domaæinstvima, firmama i industriji, kao i uliènog osvetljenja, trebalo bi da do 2020. godine donesu u¹tedu 80 teravat-sati (TWh), ¹to pribli¾no odgovara potro¹nji elektriène energije Belgije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=03&dd=20&nav_category=78&nav_id=351109

dirigent

jel svetlost iz tih sijalica uvek iskljucivo hladnog sjaja? Mislim onako ko flourescentne sijalice?

Adonis_Vernalis

Kod fluorescentnih cevi postoje i one koje emituju "daylight" svetlost, koja je bela, ali znatno toplija nego ona obicna. Mislim da postoji slicna varijanta i za ove "stedljive" zarulje... No, valja obici specijalizovane prodavnice, ili bar "Merkur" na Bezanijskoj kosi.

Bred

Hm, mi imamo ove stedljive i svi smo se slozili da su dosta "slabije" od klasicnih tj bar mi slabije vidimo pod njima ...

:wink: