Otkrivena peæina Romula i Rema?

Started by Bred, 14-02-2007, 15:26:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Blic
Rim -- Arheolo¹ki radovi na rimskom brdu Palatinu doveli su do niza novih senzacionalnih otkriæa.

Breg Palatino u Rimu

Svetske agencije su prenele da su tokom radova na restauraciji palate prvog rimskog cara Avgusta arheolozi nai¹li na ono ¹to bi moglo biti davno izgubljeno mesto obo¾avanja - peæina u kojoj je, po verovanju starih Rimljana, vuèica dojila Romula i Rema, napu¹tene sinove boga rata Marsa i boginje Reje Silvije.

Romul (771-717 p.n.e.) je, ka¾e dalje predanje, nakon ¹to je ubio brata, 753. godine p.n.e. osnovao Rim upravo na Palatinu, najèuvenijem od sedam rimskih bre¾uljaka.

Arheolo¹kinja Irena Jakopi, zadu¾ena za Palatino i obli¾nji rimski Forum, ka¾e da su struènjaci prodrli u duplju duboku 16 metara i prona¹li zasvoðenu prostoriju ukra¹enu freskama, ni¹ama i morskim ¹koljkama. Jo¹ je rano sa sigurno¹æu tvrditi da li je zaista pronaðeno svetili¹te, ali u starim rimskim tekstovima pi¹e da je ono bilo u blizini Avgustove palate i da ju je car restaurisao.

"To je bilo veoma va¾no simbolièko mesto i verujemo da je bilo dobro èuvano", ka¾e Jakopijeva, dodav¹i da arheolozi trenutno rade na pronala¾enju ulaza u peæinu.

Kultna statua vuèice i blizanaca

Arheolozi upozoravaju da su spomenici Palatina u oèajnom stanju, zbog èega je veæi deo brda zatvoren za javnost. Kako je bud¾et za konzervaciju carskih kuæa koje se nalaze na Palatinu prilièno mali, gradske vlasti planiraju da krajem godine ponovo otvore kljuène oblasti ovog brda za turiste, ukljuèujuæi i dvorane sa freskama u palati cara Avgusta i njegove supruge Livije iz prvog veka p.n.e.

Meðu drugim pronalascima koji su "iskrsli" prilikom nedavnih iskopavanja palatinskih palata i hramova, nalaze se i statue od terakote, tigar od alabastra i sivog mermera i insignije za koje se veruje da su pripadale caru Maksenciju.

Zvaniènici ka¾u da novonaðena blaga nagla¹avaju znaèaj brda koje je bilo toliko omiljeno meðu bogatim i moænim Rimljanima, da i latinska reè za palatu potièe upravo od Palatina.

Mishica