Dodeljene nagrade Gremi i Bafta

Started by Bred, 12-02-2007, 15:37:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Amerièki sastav Dixie Chicks dominirao je na ovogodi¹njoj dodeli Gremi (Grammy) nagrada osvojiv¹i ukupno pet priznanja.

Dixie Chicks osvojile su nagrade za najbolju pesmu i najbolji snimak godine za numeru “Not Ready to Make Nice”, najbolji kantri album, najbolje kantri izvoðenje u kategoriji duo ili sastav, kao i priznanje za najbolji album.

Amerièki bend Red Hot Chili Peppers osvojio je èetiri nagrade, dok je Meri D¾ej Blajd¾ (Mary J Blige) uspela da osvoji tri Gremi nagrade, za najbolju r&b pesmu, najbolji nastup sa numerom “Be Without You” i najbolji r&b album za izdanje “Breakthrough”.

Album sastava Red Hot Chili Peppers, “Stadium Arcadium” osvojio je nagradu za najbolji rok album dok je njihova pesma “Dani California” osvojila nagradu za najbolju rok pesmu i najbolje rok izvoðenje.

Nagrada za najboljeg novog umetnika oti¹la je zvezdi ¹oua Amerièki Idol, Keri Andervud (Carrie Underwood), D¾astin Timberlejk (Justin Timberlake) pokupio je nagradu za najbolji dance snimak sa singlom “Sexy Back” zajedno sa priznanjem za najbolji rep duo sa numerom “My Love”.

Bijonse je osvojila nagradu za najbolji savremeni r&b album sa izdanjem “B’Day”.

Hit singl sastava Gnarls Barkley “Crazy” osvojio je nagradu za najbolje urbano (urban/alternative) izvoðenje dok je njihov album “St. Elsewhere” dobio nagradu za najbolje alternativno izdanje.

Nagrada za najbolji tradicionalni folk album oti¹la je Bobu Dilanu (Bob Dylan) za album “We Shall Overcome – The Seeger Sessions”.

Dilan je takoðe uspeo da osvoji i nagrade za najbolju dugometra¾nu video formu za ostvarenje “Wings For Wheels: The Making of Born to Run” kao i nagradu za najbolje solo izvoðenje rok numere, za pesmu “Someday Baby”.

Nagrada za najbolju muzièku kompilaciju koja prati filmsko ostvarenje oti¹la je albumu iz biografskog filma o ¾ivotu D¾onija Ke¹a (Johny Cash), “Walk The Line”.

D¾on Vilijams (John Williams) dobio je Gremi za muziku koju je komponovao za film "Memoirs Of A Geisha".

Madonin (Madonna) album “Confessions On A Dance Floor” dobio je nagradu za najbolje elektronsko izdanje, Kristina Aguilera (Christina Aguilera) osvojila je nagradu za najbolje vokalno izvoðenje u kategoriji najboljeg ¾enskog izvoðaèa popularne muzike za njen singl “Ain’t No Other Man”, dok je istu nagradu u mu¹koj konkurenciji dobio D¾on Mejer (John Mayer) za singl “Waiting On The World To Change”.

Ceremoniju dodele ovogodi¹njih Gremi nagrada otvorio je nastup sastava The Police a svoje nastupe imali su jo¹ i Dixie Chicks, Bijonse (Beyonce), D¾astin Timberlejk, Meri D¾ej Blajd¾, D¾on Led¾end (John Legend), Smoki Robinson (Smokey Robinson), Lajonel Rièi (Lionel Rithchie) i ©akira (Shakira). Nastup sastava Red Hot Chili Peppers zvanièno je zatvorio 49. dodelu Gremi nagrada odr¾anu 11. februara 2007. godine.


Dodeljene Bafta nagrade
ponedeljak, 12. februar 2007.
   
Na ceremoniji dodele Bafta nagrada, britanskog ekvivalenta nagrada Oskar, odr¾anoj 11. februara u Londonu trijumfovala je drama
Stivena Frirsa "Kraljica", koja je progla¹ena za najbolji film, a Helen Miren je za ulogu u ovom ostvarenju odnela nagradu za najbolju glumicu. "Kraljica" je inaèe imala nominacije u èak 10 kategorija.


Za rolu ostvarenu u "Kraljici" plemkinja Helen Miren je u poslednjih par meseci osvojila veliki broj priznanja, meðu kojima i Zlatni globus za najbolju ¾ensku ulogu.

Takoðe izuzetan uspeh je pokazala i drama "Poslednji kralj ©kotske" koja je pobedila u 3 kategorije - i to u kategoriji za najbolji britanski film, najbolji adaptirani scenario, i za najbolju mu¹ku ulogu koja je oti¹la u ruke Foresta Vitakera.

Pol Gringras progla¹en je za najboljeg reditelja za film "Let United 93".

Niskobud¾etna komedija "Mala Mis San¹ajn" osvojila je nagradu za najbolji scenario dok je Alan Arkin za ulogu u ovom filmu osvojio priznanje za najbolju sporednu mu¹ku ulogu.

Najnoviji nastavak avantura agenta 007 "Kazino Rojal" u kome glavnu ulogu tumaèi Danijel Kreg, osvojio je samo jednu nagradu, iako je film imao èak 9 nominacija, i to u kategoriji za najbolji zvuk.

Meðutim, francuska glumica Eva Grin, koja je u filmu o Bondu igrala zavodnicu Vesper Lind, osvojila je Bafta Orange nagradu za zvezdu u usponu, koja se dodeljuje na osnovu glasova britanske publike.

Mraèna bajka na ¹panskom jeziku "Panov lavirint" osvojila je 3 nagrade i to za najbolji strani film, nabolji kostim i za najbolju ¹minku.

Nekada¹nja uèesnica amerièke verzije Idola, D¾enifer Hadson nagraðena je za najbolju sporednu ¾ensku ulogu u filmu "Devojke iz snova".

Nagrada za izuzetan uspeh britanskog reditelja kada su u pitanju debitantska ostvarenja oti¹la je u ruke Andree Arnold za dramu "Ulica Red Road".

Nagradu za najbolji animirani film osvojio je "Happy feet: ples malog pingvina".

Britanska Akademija za filmsku i TV umetnost proslavlja ove godine 60. roðendan, a prve nagrade za dostignuæa u svetu filma dodeljene su 1947.

Od 2001. Bafta nagrade dobijaju na znaèaju po¹to je njihov datum dodeljivanja pomeren, tako da se od tada ceremonija uvek odr¾ava pre Oskara.