Нови Комшићев дипломатски скандал

Started by frckica-j, 26-12-2008, 14:03:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

frckica-j

Још један Комшићев дипломатски скандал
Извор: Глас Српске

СAРAЈЕВО - Само један у низу дипломатских скандала које је БиХ уприличио члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, је изјава да се неће састати са министром спољних послова Србије Вуком Јеремићем који данас долази у службену посјету БиХ.

Ово је за "Глас Српске" рекла посланик СНСД-а у Парламенту БиХ  Милица Марковић.

Комшићева савјетница за медије Ирена Кљајић изјавила је јуче да се Комшић неће састати са Јеремићем јер је он у БиХ ""требао доћи са бившим предсједником Општинског савјета Тузла Илијом Јуришићем, поготово у вријеме Божића".

Тужилаштво Србије за ратне злочине суди Јуришићу за злочине почињене над војницима ЈНA у тузланској колони, 15. маја 1992. године. Јуришић је био члан тузланског ратног Кризног штаба, а ухапшен је у мају 2007. године на београдском аеродрому "Никола Тесла" на Сурчину.

- Заиста је чудно да тако нешто један званичник може без консеквенци да изјави и да се тако понаша. Са друге стране, не требају да чуде такве Комшићеве изјаве јер је његов однос према званичницима Србије познат и од раније. Његови наступи само су доказ да није дорастао функцији на којој се налази - рекла је Марковићева.

Она је додала да овакви иступи званичника неће допринијети добросусједским односима између БиХ и Србије.

- БиХ треба да се стиди Комшићевих изјава - рекла је Марковићева, посебно истичући да је веома штетна изјава у којој се највиши државни званичник ставља на страну особе којој су суди за ратне злочине.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Мирко Околић каже да су Комшићеве изјаве не само скандал који себи не би допустили ни нижи званичници било које демократске државе у свијету.

- Комшић скандалозним изјавама гура БиХ у такву изолацију да нам задуго неће сунце засијати. Уколико сматра да на таквим изјавама треба градити БиХ, онда нема компромиса, договора и попуштања, нити било какве перспективе за БиХ док је он на тој функцији - каже Околић.

- Такве изјаве су сулуде. БиХ своју будућност и са сусједима може градити само на договору и опраштању. Недопустиво да се врата са сусједима затварају на начин како то ради Комшић. Ово је брука и срамота која је недопустива за члана Предсједништва БиХ - додао је он.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић такође сматра да је Комшићева изјава скандалозна.

- Он је овим потврдио свој антибосанскохерцеговачки и антисрпски став. Овакве изјаве мржње се не могу увити ни у какве дипломатске рукавице - каже Продановић.

Продановић наводи да се овом изјавом Комшић сврстао на страну оних који не признају ни суд ни закон.

- Какве везе има Јеремић са Јуришићем којем се суди за најтежи ратни злочин  - закључује Продановић.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић данас би у Сарајеву требало да разговара са члановима Предсједништва БиХ и министром спољних послова БиХ Свеном Aлкалајем.

Јеремић би послије подне требало да допутује у Бању Луку гдје ће се састати са предсједником и премијером РС Рајком Кузмановићем и Милорадом Додиком.

Комшић и Србија

Жељко Комшић прошле године једино Нову годину није честитао предсједнику Србије Борису Тадићу, иако је празнике честитао предсједницима сусједне Хрватске и Црне Горе.

Комшић није Србији честитао ни парафирање Споразума о стабилизацији и придруживању, иако су челници ове сусједне државе упутили честитку БиХ након парафирања истог споразума.

Када је тадашњи премијер Србије Војислав Коштуница дао изјаву око наметнутих закона у БиХ, Комшић му је поручио да "држи прсте даље од БиХ, јер би могао добити по прстима, али и по носу".

Комшић је био амбасадор БиХ у Србији у вријеме владе Зорана Ђинђића. И у то вријеме давао је низ изјава које су нарушавале добросусједске односе.  На крају мандата одбио је да преда дужност новом амбасадору Радомиру Богдановићу.