Akcione igre mogu biti i korisne

Started by Korisnicko Ime, 11-02-2007, 16:35:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Mnogi roditelji, prosvetni radnici i lekari èesto ukazuju na ¹tetnost raèunarskih i video igara po zdravlje dece, ali i odraslih zaljubljenika u igrice. Navode se sluèajevi stvaranja neke vrste zavisnosti, poremeæaja pona¹anja, poveæanja agresivnosti, zloèina inspirisanih de¹avanjima u igri s mnogo "pucaèine", problemi s vidom, nesanica...

Obavljeno je mnogo istra¾ivanja i zakljuèci su neujednaèeni i razlièiti, ¹to je sluèaj i sa mnogim drugim aspektima kori¹æenja raèunara, mobilnih telefona i konzola za igranje.

Meðutim, istra¾ivaèi s Univerziteta Roèester su objavili rezultate prouèavanja uticaja video igara na vid. Dobra vest je da igre s puno akcije i pokreta "mogu zapravo da pobolj¹aju vid i zapa¾anje". Studenti koji su uèestvovali u eksperimentu podvrgnuti su testu u kojem su morali da odrede orijentisanost slova T u mno¹tvu drugih simbola koji odvlaèe pa¾nju i utièu na opa¾anje. Bili su podeljeni u dve grupe. U prvoj su njeni èlanovi igrali Unreal Tournament jedan sat dnevno, dok je kontrolna grupa igrala Tetris, koji je izabran jer zahteva slièan nivo kontrole motorike ali je vizuelno znatno jednostavnija.

Posle mesec dana, studenti su bili ponovo testirani. U kontrolnoj grupi, koja je igrala Tetris, nije bilo pobolj¹anja rezultata prvobitnog testa (¹to je samo po sebi èudno - Tetris je igra u kojoj upravo treba na pravi naèin orijentisati objekte koji uglavnom imaju oblik slova T), dok je u grupi koja je igrala Unreal Tournament otkriveno primetno pobolj¹anje.

Rezultati, ka¾e Dafne Bavelijer, profesor kognitivnih nauka na Univerzitetu Roèester, ukazuju na èinjenicu da kada "ljudi igraju akcione igre, menjaju se mo¾dani putevi odgovorni za vizuelno procesiranje. Te igre 'guraju' sistem za vid i obradu vizuelno primljenih informacija do krajnjih granica i mozak je primoran da se tome prilagodi. Taj se proces prenosi i na druge aktivnosti i, vrlo verovatno, svakodnevicu èoveka."

Interesantno je i to da pobolj¹anje nije bilo ogranièeno na oblast vidnog polja tokom igranja, veæ se prostire i na periferiju. Rezultati studije ukazuju da æe istra¾ivanje moæi da pomogne ljudima s odreðenim o¹teæenjima vida jer postoji moguænost pisanja "specijalnog softvera za rehabilitaciju". Vi¹e o ovom istra¾ivanju na Web lokaciji Univerziteta Roèester.

Priredio: Milan Ðukiæ

Izvor B92

cvjetic

znaci ako budem igrala igrice,bolje cu vidjeti... :hm

Masha

Ovo mi se vec dopada s obizrom na to da posedujem "odredjenja ostecenja vida". Mislim, ja bas i ne provodim puno vremena za racunarom , ali kad je zdravlje u pitanju nema tu oces - neces.

Korisnicko Ime

ja nemam problema sa vidom

ma cista glupost...
u stvari, mozda i nije ali nigde se ne pominje koliki je max vremena dnevno koji moze da se provede u igranju
kod dece se vreme provedeno u igranju igrica meri satima

AquArius

cista glupost ovo za igrice ...
ili cista glupost da nemas problema sa vidom  :hmm  :K 

da je meni neka igrica da mi vid popravi,
a ja mrzim igrice
i beskrajno su mi dosadne ...

Dukica

a ionako sam obnevidela...BiteFight mi neæe na¹koditi... :shock

Wolf

Onda cu da nabavim jos igrica...

Smrda

sad gledah klopku...tema video igrice,zavisnost i uticaj...
elem,
ja mislim da je to malo glupo trosenje vremena...ukoliko prelazi opsege razonode...
no ono sto me zacudi,jedan od gostiju ima oko 40 godina i igra se 4 sata svaki dan?!?!?
a?
mislim,odakle mu vremena...i kaze nije zavistan... :roll:
a pri tom nisam znala da je ta bolest kod nas u usponu... :hmm

willie the scot

debilizam.i to ne kao umetnicki pravac.