OVK opet aktivan

Started by Korisnicko Ime, 20-02-2007, 17:10:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Pri¹tina -- Organizacija koja sebe naziva Oslobodilaèka vojska Kosova preuzela je odgovornost za eksploziju u Pri¹tini koja je uni¹tila tri vozila UNMIK-a.

U saop¹tenju dostavljenom elektronskim putem medijima, OVK navela je da se aktivirala prvom akcijom koju je preduzela juèe u Pri¹tini. "Ove eksplozije su imale za cilj uni¹tenje vozila UNMIK-a, a ne ljudske ¾rtve, ¹to je uradila UNMIK-policija. Eksplozije su izvr¹ene u znak osvete za ubistvo dva demonstranta i ranjavanje vi¹e od 80 u demonstracijama pokreta Samoopredeljenje", navodi OVK.

Sinoæna eksplozija u kojoj su u Pri¹tini o¹teæena tri UNMIK-ova vozila, predstavlja jedan od najte¾ih napada na misiju UN-a od martovskih nemira 2004.

Policija jo¹ nije saop¹tila o kakvoj se vrsti eksploziva radilo zato ¹to, kako je portparol Veton Elj¹ani kazao, istraga jo¹ traje: "Posebne policijske ekipe su jutros ponovo iza¹le na lice mesta sprovodeæi istragu. Detaljnijih informacija o ovom sluèaju jo¹ nema".

Politièka i bezbednosna temperatura u Pri¹tini pribli¾ila se tako usijanju samo dan pred otpoèinjanje poslednje runde beèkih pregovora. Kosovska delegacija danas popodne otputovala je u Beè u istom sastavu kao na prethodnim pregovorima.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiju, rekao je da se radi o kriminalnom aktu koji je neprihvatljiv za institucije i graðane. "Oni direktno ¹tete imid¾u zemlje i ne predstavljaju pravu volju graðana Kosova, koji su uvek osuðivali takva dela", navodi se u saop¹tenju iz kabineta predsednika Kosova.

Premijer Agim Èeku bio je jo¹ odluèniji, ocenjujuæi da ovakvi napadi mogu ugroziti buduænost Kosova.

Osude postavljanja bombe

OVK je rasformirana nakon zavr¹etka sukoba na Kosovu. Pripadnici te organizacije mahom su u¹li u sastav Kosovskog za¹titnog korpusa.

Glavni ¹tab Kosovskog za¹titnog korpusa osudio je postavljanje eksplozivnih naprava ispod vozila UNMIK-a.

"Oni koji èine ovakva dela su protiv mirovne misije UNMIK-a na Kosovu. Ovim aktima neko ¾eli da pred meðunarodnom zajednicom predstavi imid¾ nasilja i netolerancije na Kosovu", navodi se u saopstenju KZK.

KZK poziva graðane Kosova da se distanciraju od takvih dela koja su uprena protiv interesa Kosova, u znaèajnom procesu ostvarivanja nezavisnosti.

Istovremeno KZK u saop¹tenju zahteva da se izvr¹ioci tih kriminalnih dela ¹to pre otkriju i da se naðu pred licem pravde.

I ¹efica Amerièke kancelarije u Pri¹tini Tina Kajdanou osudila je eksploziju u glavnom gradu Kosova i naglasila da nasilje ugor¾ava proces odluèivajna o buduæem statusu Kosova.

"Svima treba da je jasno da nasilje bilo koje vrste, bilo da je upereno protiv meðunarodnih organizacija, etnièkih zajednica ili politièkih grupacija, ugro¾ava proces odluèivanja o buduæem statusu i time direktno nanosi ¹tetu narodu Kosova i njegovoj buduænosti", naglasila je Kajdanou i dodala da takvim nedelima na Kosovu nema mesta.

Izvor B92

Roben

а кад је престао да буде активан   :hmm :hmm :hmm

Korisnicko Ime

pa nisam nesto primetio njihova dejstva u poslednje vreme

Roben

сад су заштитни корпус као штите Србе од Шиптара
каква иронија  :bljak:

darusaz

Да, да.... ОВК односно КЗК..... страшно.

Ма сада је све јасно. Обучавали су их и опремали Американци и Британци. Ево и ови најновији снимци Педија Ешдауна (енглески Лорд нажалост!), па онда и чувени снимци Холбрука пре агресије на СРЈ као и снимци поздрављања Тачија, Чекуа, Кларка и Џексона после агресије су више него довољни. Ужас. И ми смо ушли у иницијативу НАТО-а партнерство за мир. Ми дозвољавамо да на Батајницу слећу авиони из Авиана (састав ратног ваздухопловства САД). Море...