Tramvaji tek od subote

Started by Bred, 22-03-2007, 13:36:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Dra¾en Ostojiæ |

Tramvajski saobraæaj preko Autokomande krenuæe, najverovatnije, u subotu. Tramvajem sa oznakom „probna vo¾nja“ renoviranim delom Autokomande juèe su se vozili izvoðaèi radova, nadzornici, predstavnici gradske vlasti i èlanovi Komisije za tehnièki prijem, od èijeg izve¹taja zavisi „pu¹tanje ¹ina u saobraæaj“.
- Ne mo¾e se pre. Svi smo se nadali da æe tramvaji krenuti u utorak, ali æemo ipak morati da saèekamo da Komisija za tehnièki prijem izda upotrebnu dozvolu, odnosno saglasnost za poèetak probne vo¾nje. To æe najverovatnije biti sutra ili prekosutra, a mi smo odluèili da prvi tramvaj sa putnicima krene tek za vikend, u subotu, kada æe biti manja gu¾va u saobraæaju - obja¹njava Nenad Stevanoviæ, zamenik direktora „Beokom servisa“.
U tramvaju koji je juèe isprobavao nove ¹ine bilo je tridesetak ljudi meðu kojima i èlanovi Komisije za tehnièki prijem.
- Renovirani deo je veoma dobar. Nismo na¹li krupne nedostatke, ali sitnih ima. Mora se oèistiti kompletna tramvajska ba¹tica, postaviti nadstre¹nica... Meðutim, to ne smeta tramvajskom saobraæaju, zbog toga æemo najverovatnije veæ danas dati dozvolu za probne vo¾nje - ka¾e Milan Nikoliæ iz Gradskog zavoda za ve¹taèenje.
I Branislav Smiljaniæ, zamenik gradskog sekretara za saobraæaj, hvali novi izgled Autokomande.
- Deluje zaista svetski. Neverovatna je razlika izmeðu renoviranog dela i tramvajskih ba¹tica u Vojvode Stepe i od Veterinarskog fakulteta do Slavije. ©tampani beton doprinosi boljoj statici, pa ¹ine imaju oslonac èitavom du¾inom - ka¾e Smiljaniæ i dodaje da za krupnije radovi na rekonstruisanom delu sigurno neæe biti potrebe u narednih 20 godina.

Kvar spreèio drugi kontrolni krug
Nakon prvog kruga renoviranim delom trase, èlanovi Komisije za tehnièki prijem odluèili su da „turu“ ponovo jo¹ jednom. Meðutim, nije im uspelo. Na kru¾ni tok „Slavija“ tramvaj sa oznakom „probna vo¾nja“ nije mogao da uðe zbog kvara na kontaktnoj mre¾i, ¹to pokazuje razliku izmeðu renoviranog i starog dela.

blic

tarantulica

Иза паравана
Обманама никад краја

Следећег понедељка, дакле 26. марта, најновија су обећања надлежних, трамваји ће, званично, поново превозити путнике старом трасом преко Аутокоманде. Стручњаци за пријем радова дали су благослов, па сада  путницима преостаје да уживају у чистим возилима, удобном, безбедном превозу и по реду вожње прецизном распореду.

До ових будућих благодети стигло се уз мало муке. Ваља подсетити на које.

Радови на обнови саобраћајница и трамвајских баштица на Аутокоманди почели су крајем септембра минуле године. Предвиђени  рок за завршетак посла био је три месеца, односно крај 2006, па је тако 13. октобра Бојан Станојевић, градски менаџер, изјавио: „Презадовољни смо како теку радови, а радници раде и посао који је планиран за трећу фазу. Имамо и среће јер нас служи лепо време”.

Отварање за саобраћај три коловозне траке према центру града требало је, по плану, да буде обављено 23. октобра. О томе ће Бојан Станојевић:

„Отварање тог дела пута биће око 31. октобра. Све тече по плану, чак се раде и фазе које су заказане за касније”.

Стигао је убрзо и Свети Лука, 31. октобар. Огласио се Бранко Смиљанић, помоћник градског секретара за саобраћај:

„Касни отварање коловоза према граду. То је требало учинити пре осам дана. Сређујемо горњи слој моста, а паралелно са тим обавили смо већину радова у подножју моста, такође поправљамо и прилазне рампе са аутопута, што је предвиђено другом и трећом фазом”.

Коначно, тракама према центру возила су кренула 20. новембра, а Бранко Смиљанић је дан касније изјавио „да ће, упркос овим мањим кашњењима, све бити урађено на време”.

Радило се даље, а 23. децембра Бојан Станојевић каже:

„Радови на Аутокоманди биће продужени за 15 дана, јер се испоставило да је трамвајски мост у лошијем стању него што се очекивало”. Већ 16. јануара 2007. он објашњава да не жели да лицитира датум завршетка радова:

„Дошло је до озбиљног неслагања између пројекта поправке и стања на терену. Mного je лошије стањe него што је било предвиђено”.

Крај радова се не назире, а 26. јануара јавност сазнаје разлог „малог” кашњења. Помиње се „постављање бетона који мора да буде знатно чвршћи него што је предвиђено пројектом”. Нова најава завршетка радова је средина фебруара и тада Бојан Станојевић оптужује грађевинаре за незнање и вели да „нема појма када ће радови на Аутокоманди бити завршени”.   

И тако смо стигли до почетка текста.

Порука целе ове приче о роковима своди се на две дилеме.

Прва је: да ли су инвеститори, односно надлежне градске власти, кадри да се носе са том врстом великог посла? Сасвим је сигурно да њихова добра воља није недостајала, али је, такође, велико питање да ли је то довољно. Како ли ће тек изгледати изградња моста преко три воде на Сави која, по природи ствари, траје годинама?

Друга дилема је: да ли и колико у овом послу има неких других работа о којима се упорно ћути? Главни извођач радова аустријска фирма „Свителски” ћути, јер „нема разговора са медијима док радови трају”. Као да су радови војна тајна, или као да их баш ти Београђани не финансирају. Ћуте као заливени и подизвођачи радова. Зашто, ако је све у најбољем реду? А није.

Било како било, неуморно обмањивање грађана о роковима изградње у најмању руку је неуљудно дозлабога. Или је, можда, стање у друштву толико лоше да се и преко ових појава оно очитава готово свакодневно.
Драган Влаховић
[објављено: 23.03.2007.] 


Политика

darusaz

Ма градска власт је  :~  :hmm

Bred

dobro je da su je uopste zavrsili...