Sve o posti sto niste znali, a i nesto o markicama

Started by darusaz, 23-02-2007, 20:41:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Небројено пута до сада смо сви уплаћивали нешто на шалтерима пошта. И у већини случајева би нам лупили и некакав печат са гомилом бројева и називом места.

Ако сте се некада запитали чему све то, ево и илустративног одговора.

По правилу, поштански жиг односно печат се ставља на уплатнице, писма, пакете, признанице. Уопште на све што излази из једне поште, а званично је прошло обраду од стране службених лица поште.

Па ипак, прво што свима пада на памет су писма и поштанске уплатнице. И опет интересантно питање - шта се све може сазнати са једне поштанске марке?

• назив државе или територије чија поштанска управа издаје марку, на званичном језику и писму, некада праћено и називом на енглеском или француском језику
  • номинална вредност у званичној валути с тим што назив валуте може, а и не мора да буде назначен
  • опис серије односно издања у чију част је марка издата се најчешће исписује
  • година издања
  • штампарија која је "одрадила" посао штампања (у случају Р.Србије - ЗИН Београд и "Форум" Нови Сад; Републике Српске - "Форум" Нови Сад; Р. Црне Горе - "Форум" Нови Сад, ЦПУ Сарајево и Државна штампарија Аустрије из Беча)
  • наравно наводи се и аутор ликовног решења
  • неретко поред назива државе/територије ставља се и логотип поштанске управе или државни симбол (грб), а могућа је и комбинација и једног и другог
  • зупчање - марке могу да буду "рецкаве" односно зупчане или пак глатке тј. незупчане

Поштански жиг сам одавно радио, па ме је сада мрзело да бришем логотип црногорске поште. Тамо је сада жиг другачији, него пре распада државе.

Al-Jasmina

Jedno vreme sam se lozila na ukrasavanje pisama i slanje... jedino sto mi je nedostajalo u nekim momentima su razni pecati...
nazalost nemoguce je domoci se onih koje posta ne koristi...a takodje posta opominje one koji na svoja pisma lupaju kojekakve pecate :)

Imam i malu kolekciju markica,
medju kojima su i neki inostrani primerci ali nista epohalno staro :)