Slovenac tra¾i azil u Hrvatskoj

Started by nasty girl, 04-03-2007, 12:09:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



U petak oko 12.30 sati slovenski je dr¾avljanin Vojmir Grobin (52) u zgradi PU splitsko-dalmatinske zatra¾io azil. Kao razloge naveo je to ¹to su mu u Sloveniji bile ugro¾ene vjerske slobode, a na poslu su ga pretpostavljeni maltretirali. Grobin je do 2005. godine bio arhivar u bolnici u Mariboru.

Kako tvrdi, dao je otkaz zbog diskriminiranja od svih pretpostavljenih. Navodno ima i dokumentaciju koja kazneno kompromitira vodeæe ljude bolnice. Nakon otkaza Grobin je prodao kuæu u mjestu Ru¹e kraj Maribora jer su ga, tvrdi, i susjedi neprestano uznemiravali. Naime, veæina susjeda su rikokatolici kao i Grobin.

No, problemi su nastali kada je umjesto majèinog prezimena Prelog, Vojmir uzeo oèevo prezime Grobin. Njegov je otac bio baptist, pa Grobin tvrdi kako su ga zbog toga susjedi poèeli uznemiravati i proganjati zbog vjerskih razloga. Oti¹ao je i slovenskim institucijama tra¾eæi pomoæ, no navodno je nije dobio.

U Hrvatsku je u¹ao legalno 1. o¾ujka na graniènom prijelazu Macelj. Policijski slu¾benici u Splitu, kako ima i valjanu putovnicu, izdali su mu potvrdu o izra¾enoj namjeri za dobivanje azila te je poslan u Prihvatili¹te za tra¾enje azila u Kutinu gdje se mora javiti do 5. o¾ujka.

U Prihvatili¹tu za tra¾itelje azila, kako smo doznali od Zlatka Mehuna, glasnogovornika MUP-a, oèekuju ga u ponedjeljak kako bi se obavila zakonska procedura. Inaèe, Grobin je Sloveniju tu¾io Europskome sudu za za¹titu ljudskih prava.

Vecrnji List