Florida namjerava mijenjati smrtonosne koktele

Started by nasty girl, 04-03-2007, 12:11:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



WASHINGTON - Struèno povjerenstvo na Floridi, okupljeno kako bi prouèilo modalitete izvr¹enja smrtne kazne nakon ¹to su u prosincu bile potrebne 33 minute i dvije injekcije da se ubije jedan osuðenik, preporuèilo je promjenu sastava smrtonosnog koktela.

Jedanaest èlanova povjerenstva, koji se nisu slo¾ili u zakljuècima, nije ponudilo toène naznake koja bi se sredstva trebala koristiti no ocijenili su da se sada¹njim koktelom injekcija, kakav se koristi u gotovo svim dr¾avama SAD-a, riskira da osuðenik ostane pri svijesti.

Povjerenstvo je izvje¹æe predstavilo guverneru Floride Charlieju Christu predlo¾iv¹i niz manjih izmjena koktela injekcija i obuku osoblja koje s njima radi. No najva¾nija uputa povezana je s priznanjem da uèinak anestetika koji se danas koristi za uspavljivanje osuðenih u nekim sluèajevima mo¾e izostati do trenutka kada se u organizam ubrizgavaju druge dvije supstance koje uzrokuju izrazitu bol blokirajuæi mi¹iæe i rad srca.

Sluèaj koji je doveo do revizije je onaj 53-godi¹njeg Angela Diaza koji je 13. prosinca trpio dugo pogubljenje jer zatvorsko osoblje nije primijetilo da su igle probile vene te da su smrtonosne supstance ubrizgane ne u ¾ile nego u mi¹iæe. Povjerenstvo meðutim nije uspjelo doæi do zakljuèka je li Diaz patio ili ne.

Biv¹i floridski guverner Jeb Bush obustavio je egzekucije nakon sluèaja Diaz a njegov nasljednik sada mora odluèiti hoæe li se i kada s njima nastaviti.

Vecernji List