NASA mo¾e otkriti asteroide ubice, ali nema novca

Started by nasty girl, 08-03-2007, 08:23:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



NASA-ini slu¾benici objavili su da ta amerièka svemirska agencija mo¾e do 2020. otkriti gotovo sve asteroide koji bi mogli da budu opasni po Zemlju, ali to se neæe ostvariti jer nema dovoljno novca.

Tro¹ak otkrivanja najmanje 90% od 20 hiljada potencijalno opasnih asteroida i kometa koji bi udarom u Zemlju mogli izazvati katastrofu bio bi oko jedne milijarde dolara, ka¾e se u NASA-inom izve¹taju koji æe slu¾beno biti objavljen krajem ove nedelje. Izve¹taj je u ponedeljak ukratko predstavljen u Va¹ingtonu na konferenciji o planetarnoj odbrani.

Amerièki Kongres je 2005. zatra¾io od NASA-e da osmisli plan tra¾enja veæine opasnih asteroida i da predlo¾i kako izbeæi potencijalnu katastrofu.

''Znamo ¹ta je potrebno, ali nemamo novca.'' - rekao je Sajmon Pit Vorden, direktor NASA-inog Istra¾ivaèkog centra Ames.

Reè je o asteroidima preènika veæeg od 150 metara. Oni su pretnja èak i ako ne udare u Zemlju jer bi i eksplozija dovoljno blizu Zemlji stvorila talase koji bi joj naneli veliku ¹tetu. Snaga takve eksplozije mogla bi da bude uporeðena sa eksplozijom 100 miliona tona dinamita, a to je, ka¾u struènjaci, dovoljno da opusto¹i zemlju velièine amerièke savezne dr¾ave Merilend.

Vecernji List