Grèka: Sukobi policije i studenata

Started by Bred, 09-03-2007, 09:17:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

zvor: Beta
Atina, Solun -- Najmanje 61 demonstrant je uhap¹en zbog uèe¹æa u nemirima tokom studentskih protesta u èetvrtak, saop¹tila grèka policija.

Nasilje je izbilo u Atini, gde je vi¹e od 20.000 studenata uèestvovalo u protestnom skupu dok je parlament glasao o reformama u visokom obrazovanju. Nekoliko sati posle nasilnih demonstracija anarhista tokom studentskih protesta u Atini, nemiri su izbili i u Solunu, drugom po velièinu gradu u Grèkoj.

Uèesnici nemira u Solunu bacali su molotovljeve koktele na policiju koja je uzvratila suzavcem. Demonstranti, uglavnom mladi, kasnije su se zabarikadirali u univerzitetsku zgradu blizu centra grada.

Veæina grèkih univerzitata je zatvorena ili je, pak, nastava ozbiljno ometana studentskim okupljanjima i ¹trajkovima nastavnog osoblja. To je za sada najveæa kriza sa kojom je suoèena konzervativna vlada premijera Kostasa Karamanlisa od kada je pre tri godine preuzela vlast.

Opozicioni socialistièki PASOK je sinoæ objavio zahtev za ostavkom ministra za javni red Virona Polidorasa, uz ocenu da je "opasan i nekompententan".

Karamanlis je obeæao da æe promeniti ustav Grèke kako bi se sledeæe godine mogli otvoriti privatni univerziteti.