Lek za lo¹e uspomene

Started by Bred, 10-07-2007, 14:51:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Scene iz filma "Veèni sjaj nepobedivog uma" mo¾da su izgledale kao nauèna fantastika, ali sada su sve izvesnije, jer nauènici rade na leku koji bi mogao da "izbri¹e" ili 'zaustavi' ru¾na seæanja.




Nova tehnika bi psihijatrima omoguæavala da kod pacijenta prizovu i odreðeno seæanje, a prema novoj studiji objavljenoj u èasopisu "Journal of Psychiatric Research" lek "propranolol" se koristi zajedno s ovom terapijom da bi "ubla¾io" seæanja ¾rtava trauma.   

Nauènici su deset dana leèili 19 ¾rtava silovanja, pri èemu su sve morale da opi¹u svoja seæanja traumatskog dogaðaja koji se dogodio deceniju ranije.

Pojedini pacijenti primili su lek, dok su drugi dobili placebo lekove, posle èega su nedelju dana kasnije pacijenti koji su dobijali lek pokazivali manje znakova stresa dok su prièali o pro¾ivljenoj traumi.

Slièno istra¾ivanje sprovedeno je na Univerzitetu Njujork na pacovima kojima je uspe¹no uklonjen deo memorije, dok su ostala seæanja ostala nepromenjena.   

Pacovima su pu¹tana dva muzièka tona koja su bila praæena blagim elektro¹okovima, ¹to je uticalo da su se kasnije, kada èuju jedan od ta dva tona, priseæali traumatiènog dogaðaja.

Polovina ¹takora bila je na lekovima za vreme eksperimenta, posle èega pacovi koji su primali lekove nisu pokazivali stres kada bi èuli ton koji ih je podseæao na elektro¹ok, ali bi se zatresli kada bi èuli drugi ton ¹to je dokazalo da im je seæanje na jedan ton bilo izbrisano.

b92

jecapereca

Pitanje je sta sve jos pored losih uspomena taj lek moze da odnese..

pig_am_am

jeste li gledali taj film?

tableta za brisanje secanja? wooow! :wink: