Studenti: Protest i protivmere

Started by Bred, 15-03-2007, 10:29:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Beograd -- Rektor Univerziteta u Beogradu ka¾e da æe studenti arhitekture u ¹trajku biti disciplinski ka¾njeni ako ne obustave blokadu.

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu Branko Kovaèeviæ je rekao da neæe dozvoliti da manjina studenata Arhitekture maltretira veæinu od 80 odsto i da æe, ukoliko bude neophodno, nastava biti organizovana u zgradama Ma¹inskog i Tehnolo¹kog fakulteta. Inaèe, ministar prosvete juèe je prihvatio veæinu zahteva studenata, ali oni nisu prestali sa protestom.

Dekan Filozofskog Fakulteta Aleksandar Kovaèeviæ oèekuje da popodne ¹trajk poène i na tom fakultetu jer, kako je naveo, organizatori svih ¹trajkova na Univerzitetu nisu studenti veæ organizacija pod nazivom "Anarhosindikalna inicijativa".

Kovaèeviæ tvrdi da su èlanovi te organizacije bili organizatori ¹trajka koji u novembru pro¹le godine bio pokrenut na Filozofskom fakultetu.

Studenti arhitekture, koji su u ¹trajku, juèe su razgovarali sa ministrom prosvete Slobodanom Vuksanoviæem. Potom je saop¹teno da je usvojen njihov zahtev da se ¹kolarina smanji sa 240.000 na 160.000 dinara.

Vuksanoviæne zna za nove zahteve

Ministar prosvete Slobodan Vuksanoviæ izjavio je da je postignut dogovor o svim zahtevima koji su mu predstavili studenti Arhitektonskog fakulteta koji ¹trajkuju i naveo da mu novi zahtevi nisu poznati.

"Kada mi novi zahtevi budu predstavljeni, spreman sam da primim studente i razgovaram sa njima", kazao je Vuksanoviæ agenciji Beta.

Vuksanoviæ je rekao da su studenti pred njim potpisali izjavu za javnost u kojoj pi¹e da su zadovoljni postignutim dogovorom. "Èak su me pozvali i da zajedno proslavimo prestanak ¹trajka, ¹to sam oberuèke prihvatio", kazao je Vuksanoviæ.

B92

Studenti
Arhitektonski u blokadi

Studenti Arhitektonskog fakulteta i juèe su u blokadi dr¾ali zgradu fakulteta. Oni tra¾e da se smanji ¹kolarina za studente svih godina, a ne samo za prvu. Rektor Univerziteta Branko Kovaèeviæ izjavio je da æe studenti koji ¹trajkuju biti disciplinski ka¾njeni ako ne obustave blokadu nastave.

BLIC