Èesi napu¹taju pivnice

Started by Korisnicko Ime, 15-03-2007, 17:19:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Pro¹le godine èe¹ke pivare prodale su 282.000 hektolitara piva vi¹e nego prethodne godine ali vi¹e nego 90 posto te kolièine otpada na fla¹irano pivo ili konzerve.

Èesi ostaju najveæe pivopije na svetu ali masovno napu¹taju tradiciju obaveznog piva toèenog u krigle u dru¹tvu po pivnicama i kafanama, i sve vi¹e kupuju pivo u fla¹ama i konzervama koje piju kod kuæe, pokazuju najnovije statistike Èe¹kog saveza pivara.

U ukupnoj potro¹nji piva u Èe¹koj 52,5 posto otpada na toèeno pivo a ostatak na fla¹irano i u konzervama a odnos se iz godine u godinu menja na u¹trb piva toèenog u pivnicama.

"Reè je o ukupnoj izmeni ¾ivotnog stila. Èesi vi¹e nemaju toliko novca i vremena da sede po pivnicama", objasnio je novi fenomen za novine "Lidove novini", izvr¹ni direktor Èe¹kog saveza pivara Jan Veseli.

Veliku ulogu igra cena, po¹to je proseèni èe¹ki pivopija navikao da uz æaskanje u kafani popije oko pet krigli, ¹to uz cenu od oko jednog evra za kriglu toèenog piva polako postaje luksuz, dok fla¹a piva popijenog kod kuæe ko¹ta upola manje.

Kao i na Zapadu bitan faktor je i slobodno vreme, koga Èesi na kraju tranzicije izdaleka nemaju toliko kao na poèetku a kamoli za vreme komunistièkog re¾ima, kada je bila prihvaæena parola "oni se pretvaraju da me plaæaju a ja se pretvaram da radim".

Mnoge Èehe èeka izmena stila ¾ivota kao kod zapadnih pivopija, recimo najbli¾ih suseda Nemaca koji u kafanama popiju tek 20 posto godi¹nje potro¹nje piva.

Izvor B92