Otkriven gen odgovoran za rak dojke

Started by AquArius, 03-02-2007, 11:33:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Otkriven gen odgovoran za rak dojke

Kanadski nauènici su otkrili gen, koji u vi¹e od 40 odsto sluèajeva, igra kljuènu ulogu u razvoju raka dojke, ¹to je "obeæavajuæe otkriæe" koje æe pru¾iti moguænosti za nove terapije u leèenju tog oboljenja, saop¹teno je u Montrealu.

Ekipa struènjaka sa Univerziteta Mekgil u Montrealu je uspela "da otkrije ulogu koju igra odredjeni gen u ¹irenju raka dojke kod ¾ena", saop¹tio je Univerzitet.

Zaustavljajuæi aktivnost tog gena kod laboratorijskih mi¹eva, nauènici su uspeli da uspore pojavu kancerogenih tumora i da u nekim sluèajevima spreèe njihovo pojavljivanje.

Gen identifikovan kao PTP1b, poznat je veæ ka "krivac" za dijabetes i gojaznost.

"U novoj studiji smo otkrili da gen mo¾e da utièe na metabolizam, ¹to je od su¹tinskog znaèaja za ¹irenje kancerogenih tumora", izjavio je autor studije Mi¹el Trembli.

Prema njegovim reèima, jedan od ohrabrujuæih elemenata otkriæa jeste èinjenica ¹to se veæ proizvodi lek za spreèavanje aktivnosti tog gena.

"Dobra je vest je ¹to veæ postoje inhibitori PTP1b i u klinièkoj su fazi ispitivanja za leèenje gojaznosti i dijabetesa tipa b", rekla je kanadska nauènica Sofi ®ilijen.

"Po¹to veæ postoje lekovi, nadamo se da æe farmaceutske kompanije biti zainteresovane da razviju lek za leèenje raka. To je veoma ohrabrujuæe, jer æe se tako u¹tedeti nekoliko godina", dodala je Sofi ®ilijen.

Beta

stef

Mislim da su testovi i lekovi vec u prodaji, bar za genetsku gojaznost...Vise informacija www.regenome.com

Bred

MEDICINA
Lek za rak dojke

Amerièka agencija za hranu i lekove odobrila je upotrebu „tajkerba“, novog leka za tretman metastatskog karcinoma dojke u odmaklom stadijumu, proizvoðaèa „Glakso Smit Klajn“.
Agencija je odobrila upotrebu leka u kombinaciji sa „Ro¹ovim“ lekom kod pacijentkinja kod kojih se rak dojke pro¹irio, uprkos prethodnim tretmanima. Medikament je prvi ciljani lek jer aktivna komponenta ulazi direktno u kancersku æeliju i iznutra blokira dva enzima, odgovorna za bujanje tumorskih æelija i ¹irenje tumora. S.T.

BLIC

--

[youtube=425,350]PlJMncW-AzU[/youtube]