Biolo¹ki sat kuca i mu¹karcima

Started by sokobiv, 19-03-2007, 21:18:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sokobiv

Biolo¹ki sat kuca i mu¹karcima


Brzo proticanje vremena oduvek je bio problem za ¾ene, posebno kada je reè o odluci kada zatrudneti. Medjutim, zahvaljujuæi novim tretmanima koji pospe¹uju plodnost, imati bebu i posle 45 ili 50 godina vi¹e nije samo san.

Za mu¹karce situacija je izgledala drugaèije - medicinski gledano, ne postoji ogranièenje koje bi im ogranièilo reproduktivnu sposobnost tako da mogu da postanu oèevi kad god ¾ele.

Ali poslednjih godina niz istra¾ivanja je otkrilo da ipak postoji veza izmedju godina i opadanja reproduktivne sposobnosti kod mu¹karaca.

Faktori koji mogu da utièu na reprodukciju u poznim godinama, u vezi su sa promenama na prostati, kao i sa smanjenjem proizvodnje testosterona.

Ali ni ovo nije apsolutni faktor, jer postoje mu¹karci koji uspevaju da odr¾e produkciju hormona na prilièno stabilnom nivou, dok se kod drugih smanjuje bez nekog odredjenog razloga ili uzroka.

Istra¾ivanje koje su sproveli profesori Univerziteta Kolumbija u Sjedinjenim Amerièkim Dr¾avama, je pokazalo da ako je otac stariji od 35 godina, onda to treba uzeti u obzir kao odluèujuæi faktor kada je reè o analizi moguænosti razvoja raznih patolo¹kih oblika, medju kojima se nalazi i Daunov sindrom.

Struènjaci tvrde da u veæini od 3.400 ispitanih sluèajeva dece rodjene sa ovim zaostatkom, faktor godi¹ta oca je bio bitan, jer se u vi¹e od 50 posto sluèajeva radilo o oèevima starijim od 35 godina. Takodje je utvrdjeno da se rizik jo¹ veæi ako je i majka starija od 35 godina.

Ovi rezultati, objavljeni u publikaciji "Journal of Urology", pobijaju verovanje da mu¹ka sposobnost reprodukcije traje veèno.

Takodje, u obzir su uzeti i dugi faktori koji igraju znaèajnu ulogu na zdravlje deteta, kao ¹to su razni hormonalni poremeæaji, preterano pu¹enje i gojaznost, koji sa starenjem, kod mu¹karaca znatno utièu na reproduktivne sposobnosti.

Dokazano je da mu¹karci sa vi¹kom kilograma proizvode manje testosterona. Preterano pu¹enje je drugi faktor. Cigarete, zagadjena sredina, alkohol, droge i neki lekovi utièu na proizvodnju spermatozoida u bilo kojoj dobi. Razlika je u tome ¹to osoba od 30 godina koja pu¹i ima manji nivo toksiènosti od osobe koja je odr¾avala naviku pu¹enja vi¹e od 70 godina.

(MONDO)