Kalcijum iz mleènih proizvoda smanjuje apsorpciju masti iz obroka

Started by AquArius, 16-03-2007, 11:17:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Kalcijum iz mleènih proizvoda smanjuje apsorpciju masti iz obroka

Kalcijum iz mleènih proizvoda, ali ne i suplementi kalcijuma, smanjuju nivo masnoæa u krvi nakon konzumiranja obroka.

Prema danskoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, nivo triglicerida u krvi bila je 17 do 19 % manja kod uèesnika studije koji su konzumirali kalcijum putem mleènih proizvoda, nego kod onih koji su uzimali suplemente kalcijum-karbonata.

U studiji je uèestvovalo 18 osoba (proseèna dob 25,7 godina, proseèan BMI 27) koji su nasumièno odabrani da konzumiraju obroke koje sadr¾e visok (172 mg), umeren (84 mg) ili nizak (15 mg) sadr¾aj kalcijum poreklom iz mleènih proizvoda ili visoke kolièina kalcijuma unesenog putem suplemenata.

Rezultati su pokazali da je konzumacija obroka koji su sadr¾ali velike i umerene kolièine kalcijuma rezultovla smanjenjem nivo triglicerida za 17 i 19 % u poredjenju sa nivoom triglicerida nakon konzumacije obroka koji su sadr¾ali nisku kolièinu kalcijuma iz mleènog proizvoda, te smanjenjem za 15 do 17% ni¾a u poredjenju sa nivoom triglicerida nakon uzmanja suplementa kalcijuma.

Istra¾ivaèi veruju da ulogu u smanjenju nivoa triglicerida ima oblik kalcijuma koji se unosi, u mleku je kalcijum u obliku kalcijum-fostata, a suplementi osiguravaju kalcijum uglavnom u obliku kalcij-karbonata.


Izvor : Vitamini.hr (http://www.vitamini.hr/3289.aspx)
American Journal of Clinical Nutrition; March 2007, Volume 85, Number 3, Pages 678-687