Nepoznati umetnik sam okaèio svoja dela

Started by nasty girl, 24-03-2007, 10:45:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Jedan britanski slikar uspeo je da u istom danu uðe u èetiri najveæa njujor¹ka muzeja i da u njima okaèi svoja platna pored slika velikih majstora savremene umetnosti. Jedno od njegovih dela, fotografija konzerve supe, ostalo je izlo¾eno vi¹e od tri dana u Muzeju moderne umetnosti, èuvenom MoMA, pre nego ¹to je primeæeno i skinuto sa zida, izjavio je umetnik, poznat pod pseudonimom „Benksi”. Nekoliko svojih dela je „Benksi” takoðe okaèio superlepkom u Bruklin muzeju, Metropolitenu i Amerièkom prirodnjaèkom muzeju. Jedan sajt na Internetu objavio je fotografije „Benksija”, maskiranog u „inspektora Kluzoa”, u mantilu, sa la¾nom bradom i nosom, kako postavlja svoje slike u èetiri muzeja i propratnim tekstom u kome se obja¹njava kako je izveo prevaru.
„Benksi” je objasnio da je sve èetiri operacije obavio 13. marta uz malu pomoæ prijatelja, koji su ga snimali i po potrebi odvraæali pa¾nju èuvara. „Benksiju” ovo nije prvi ovakav podvig. Pro¹le godine je to isto uradio u Parizu, u Luvru, i u Londonu, u Tejt galeriji.
„Ideju mi je dala,” nastavio je on, „moja sestra kada je jednog dana bacila poveæi broj mojih slika. Kada sam je pitao za¹to je to uèinila, odgovorila mi je pitanjem: Pa zar ne oèekujem valjda da budu izlo¾ene u Luvru.” „Pomislio sam, za¹to da èekam da umrem?”, rekao je duhoviti umetnik.
„Oèigledno je da (muzeji) vi¹e paze na to ¹ta se iznosi nego ¹ta se unosi, ¹to meni ide na ruku”, zakljuèio je „Benksi”.
Izvor: RTS