Milorad Paviæ - Sukob mu¹ke i ¾enske logike

Started by Bred, 16-02-2007, 17:09:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


U Pozori¹tu na Terazijama juèe su poèele probe komada „Svadba u kupatilu“ Milorada Paviæa, koji re¾ira Sa¹a Gabriæ; premijera planirana za mesec i po dana. Zanimljivo, do sada iako su komadi ovog autora prisutni na raznim scenama u svetu, posebno u Rusiji, u Beogradu ih, sem nekoliko izvoðenja „Hazarskog reènika“ u re¾iji Toma¾a Pandura u Centru „Sava“, nije bilo. Na konferenciji za novinare, povodom poèetka rada na komadu „Svadbe u kupatilu“, predstavljena je umetnièka ekipa koju èine Milenko Zablaæanski, Miroljub Turajlija, Vladan Saviæ, Ana Simiæ, Neboj¹a Babiæ, Maja Noveljiæ, Mina Lazareviæ i drugi. Glumci nisu krili zadovoljstvo ¹to æe igrati Paviæev komad, a poznati pisac je u intervjuu za „Blic“ rekao da, iako je komad vi¹eslojan, reè je pre svega o neèemu ¹to treba da nas nasmeje.
„Svadba u kupatilu“ je vesela drama o ozbiljnim stvarima. Smestiv¹i je u Beèkerek (Vojvodina) s poèetka pro¹log veka, kada se Vojvodina prisajedinila Srbiji, niste li u komadu na primeru komiènog sudskog spora oko ukradenih èak¹ira oslikali (ne)sklad dva naèina ¾ivota?

- „Svadba u kupatilu“ je pre svega komedija, vesela igra s pevanjem i pucanjem ¹to se ka¾e. Dakle, tu je da se nasmejemo, ali ako treba da se nasmejemo i sebi. To ¹to je radnja sme¹tena u prve decenije pro¹loga veka, dakle udaljena vremenski od nas, to nam samo poma¾e da stvari bistrije sagledamo. Uostalom, spor oko èak¹ira nije izmi¹ljen: u vreme i na mestu koje je pomenuto, takav spor se stvarno vodio i sudski akti o njemu postoje.
Jedan od junaka u momentu kada svi klièu stvaranju Jugoslavije, govori o negativnostima i dalekse¾nim posledicama tog istorijskog èina? Nameæe se pitanje sudbine pojedinca koji se suprotstavlja istorijskom toku?

- Pojedinac koji je tada bio kritièan prema Jugoslaviji u nastanku, bio je pojedinac koji se suprotstavlja istorijskom toku. Danas svako dete zna da se Jugoslavija raspala i da se morala raspasti. Politièke stranke koje se pominju u komadu (demokrate i radikali) postojali su i tada na na¹oj politièkoj sceni i njihov odnos je bio taèno takav kako je u komediji opisano.
Ipak, unutar ozbiljnog istorijskog trenutka smestili ste èak lascivnu ljubavnu prièu i, da ka¾emo, zavrzlamu?

- Ljubavne prièe nisu jaèe od politièkih, ali su trajnije.
U komadu ste suprotstavili mu¹ku i ¾ensku logiku?

- Pre svega i nadasve „Svadba u kupatilu“ je jedan komièni komad koji pokazuje da logika ¾ena i logika mu¹karaca nije ista. Jedna Srpkinja, jedna Maðarica, jedna Jevrejka nalaze se sa „¾enske strane komada“. Sudije, policajci, razni svet raznih narodnosti i zanimanja su sa druge, mu¹ke strane, ali su oni meðu sobom zavaðeni, dok su ¾ene zaista slo¾ne. Jedan lik, pesnik nije ni tamo ni ovamo. On se uop¹te ne snalazi meðu polovima (on je dvopolac), ne snalazi se ni u sada¹njici, ali lepo vidi buduænost. Jedna ¾ena - Ukrajinka jo¹ uvek se dr¾i linije svoga mu¾a i ispada sme¹na. Ostali su kula vavilonska Rumuna, Srba iz Vojvodine, Maðara, Crnogoraca, Slovaka, ©umadinaca, itd. Najzad, ali ne samo na kraju, tu su muzièari - Cigani. Oni su i sa jedne i sa druge strane ovog zavaðenog sveta i oni zakljuèuju komediju ratom dve vrste muzike. Vojne i ljubavne.
Na scenama u Evropi, pogotovo u Rusiji va¹i komadi veæ godinama do¾ivljavaju uspehe, a kod nas ih do sada (sem Pandurovog „Hazarskog reènika“) nije bilo?

- Jedan pozori¹ni kritièar je napisao nedavno da æe istorija srpskog pozori¹ta danas biti upamæena po tome ¹to ovde nije igran Paviæ. Ja mu se izvinjavam ¹to ga ovde navodim, ali on je skoro odgovorio na va¹e pitanje. Posle Francuske, SAD, Nemaèke, Praga, posle Moskovskog hudo¾estvenog teatra Èehova, posle najveæeg pozori¹ta u Petrogradu, posle Pandura udru¾enoga sa „Ateljeom 212“ iz Beograda, sada se Pozori¹te na Terazijama odluèilo da igra jedan moj komad. Ja mu u tome ¾elim uspeha. Ako se na¹oj publici dopadne moj komad, radovaæu se. Ako ne, opet dobro.

Tatjana Nje¾iæ
blic

Al-Jasmina

Pavic je sjajan,
ima tu sposobnost da umesa u vesticiji kotao
sve i svasta a narocito zaboravljenu istoriju srba...

Vise znamo o obicajima "mracnih vremena" stranaca
nego o nasim vremenima...

nasty girl

Pavic je fenomenalan , svakom svojom knjigom me sve vise i vise odusevi... :loptica

Smrda

Zao mi je samo sto se tek sad igraju njegovi komadi...no,bolje ikad neko nikad..
Mislim da bas nije najsrecniji izbor glumaca,ali sa druge strane,ko sam ja da procenim..videcemo...Sto se Pavica tice...sta reci...
Suva genijalnost,spaja nespojivo i jako mi se dopada nacin na koji provlaci srpske osobine kroz svoja dela..tako neprimetno....a efektivno..

Bred

Koja njegova dela su vam se najvise svidela i zasto? [nemojte da se ponavljate ako ste o tome vec pisali u caffeu]

Al-Jasmina

#5
Pa Hazarski reènik je moæna knjiga...
predstavu nisam gledala ali mogu o delu prokomentarisati:
gubim se u tome ¹ta je istorija a ¹ta la¾a
kao i u Borhesovim prièama...
pisac nas uvede u neku prostoriju i ponovo uèi istoriji kroz zivote drugih ljudi
Takodje fascinira me kao fenomen' sagledavanje istorije kroz oèi vi¹e naroda'vera...
Istorija pisana iz vi¹e pravaca...
obojena drugaèijim mirisima, bojama, ukusima...
imena koje vreme i druge vere obræu u svom izgovoru
poput Aleksandra Makedonskog koji je medju muslimanima znan kao Iskandar Sul Karnain iliti Aleksandar Dvorogi (kako ga prikazivahu na novèiæima)

Koliko je uop¹te moguæe USPE©NO preneti takav do¾ivljaj na ''daske koje ¾ivot znaèe''?

Poslednja ljubav u Carigradu mi je super jer se izmejem na opis
Ne¾ita- srpskog djavola (poznatijeg kao Tamo on :lol: )
Taj neposredan - iskren ton kojim se pisac obraæa èitaocu
u formi brzog pripovedanja, plaho obja¹njenih èinjenica,
skakutav u ¾elji da prenese èak i one stvari
koje su naizgled banalne ali opet va¾ne
a bitne dodirne tek toliko da zasvrbi radoznalost...

Sama knjiga sadr¾i opis predstave i kao takvu ju je neobièno zamisliti kao predstavu knjige u kojoj je predstava...kao beskrajni odrazi u dva paralelno postavljena ogledala
:happy:

Èudesno je to... :happy:

Volela bih da mogu gospodinu Paviæu lièno poveriti
da obo¾avam da èitam njegove knjige uz obroke
jer mi i samo jelo bude drugog ukusa uz razne misli  :trfr:
Na sreæu, ne nosim hranu u pozori¹te :wink:

zoe

А јесте ли читали његове Еротске приче? :smekerica: :>

Al-Jasmina

...ne, nisam citala! :) ali to je prosto trenutno vreme

wolfeitzckie

Hazarski reènik je jedina koliko toliko pristojna knjiga koju je ovaj èovek napisao. Ostalo, manje vi¹e sve posle nje, je te¹ak tre¹.

Enea

A pre? Tezak tresh, ne razumem te, ali ni ne moram!

Gvozdena Zavesa, price